تاریخ انتشار : شنبه 11 آذر 1396 - 10:33
کد خبر : 18704

بررسی میزان بالای قاچاق لوازم آرایش در ایران/ چگونه اصالت لوازم آرایشی – بهداشتی را تشخیص دهیم؟

بررسی میزان بالای قاچاق لوازم آرایش در ایران/ چگونه اصالت لوازم آرایشی – بهداشتی را تشخیص دهیم؟

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از پیک دانشجو جولان و بازار گرم لوازم آرایشی اعم از اصل و تقلبی در ایران موضوع جدیدی نیست،شاید بارها در خبرهای گوناگون در خصوص واردات لوازم آرایش غیر مجاز و قاچاق آن و

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از پیک دانشجو جولان و بازار گرم لوازم آرایشی اعم از اصل و تقلبی در ایران موضوع جدیدی نیست،شاید بارها در خبرهای گوناگون در خصوص واردات لوازم آرایش غیر مجاز و قاچاق آن و یا حتی در خصوص مضرات این لوازم شنیده و خوانده باشید اما به راستی علت داشتن رتبه برتر ایران در خاورمیانه و رتبه هفتم در دنیا در خصوص مصرف لوازم آرایشی زنان چیست؟و این گزایشات شدید و عمیق از کجا نشات می گیرد؟ شاید بتوان عواملی چون عدم وجود اعتماد به نفس،توهم خود زشت انگاری و کمبود مسائل عاطفی را دال بر این حقیقت دانست،حقیقتی که این روزها عضو جدایی ناپذیر زندگی بانوان ایرانی شده است.

اما متاسفانه این مسئله درد آور تنها به همین جا ختم نمی شود! وقتی تقاضا برای لوازم آرایشی به اوج خود می رسد نتیجه آن واردات غیرمجاز و قاچاق کالا خواهد بود،قاچاق کالایی که شاید مضرات آن به حدی برسد که بیش از هر کالای دیگری تاثیرات منفی به همراه داشته باشد،کافیست در نظر داشته باشید که قشر وسیعی از افراد جامعه درآمد متوسط و رو به پایینی دارند و همین امر مسبب فروش بالا و در ادامه سود بالای دلالان لوازم آرایش تقلبی خواهد بود.

شاید این حقیقت که بدانید بیش از ۹۰ درصد لوازم آرایش موجود در بازار تقلبی است در لحظه اول شوک آور باشد ولی باید دانست که دقیقا به همین صورت است!اکثر لوازم آرایشی که مارک های مشهور و برچسب ساخت کشور های اروپایی را دارا هستند در کشورهایی همچون چین،هند،امارات و …ساخته و پرداخته می شوند و متاسفانه آثار جبران ناپذیری را نه در لحظه اول بلکه در طول سالیان به همراه خواهند داشت، پیری زودرس،سرطان پوست،هپاتیت،الودگی خون و نارسایی کبدی تنها بخشی از آسیب های پنهان مصرف بالای لوازم آرایش است که متاسفانه تنها به دلیل قیمت پایین توسط قشر عظیمی از بانوان به طور مداوم مصرف می شوند.

در این خصوص حتی فروشندگان هم برای توجیه کار خود در خصوص ارزان تر بودن قیمت تعرفه های دولتی و خصوصی را بهانه کرده و تنها با اکتفا به تاریخ انقضا این لوازم خطرناک خیال راحتی را برای مشتریان رقم میزنند حال آنکه برچسب های من در آوردی تاریخ انقضا راحت ترین کار در امور تغییر مشخصات این دست از لوازم می باشند.از سوی دیگر برچسب اصالت که یکی از مهم ترین فاکتور های سلامت سنجی لوازم آرایشی می باشد را از دید مشتریان پنهان می سازند تا جایی که بسیاری از بانوان حتی از وجود چنین فاکتوری بی خبرند! باید دانست کالاهای تقلبی،غیرمجاز و قاچاق را می توان از روی برچسب اصالت آن تشخیص داد و استعلام گرفت ولی ابدا این مشخصه توسط دلالان و فروشندگان سودجو برای مشتریان تبیین نمی گردد و این مهم تنها به علت سود بالای لوازم آرایشی قاچاق و بازار گرم آن می باشد.

البته خوشبختانه سازمان غذا و دارو برچسب های اصالت سنجی را در همین راستا تعبیه نموده است که پیک دانشجو به همین منظور طریقه استفاده و به کار گیری این برچسب های بسیار مهم و کارآمد را در اختیار می گذارد:

با توجه به اینکه بخش زیادی از این کالاها از کشور های دیگر وارد کشور ما می شود، کنترل و نظارت سازمان های ذیربط از جمله سازمان غذا و دارو از محل تولید، حمل و نقل تا عرضه کالا بسیار حائز اهمیت می باشد.همانطور که در بالا گفته شد یکی از راه های اطمینان از اصالت و سلامت این گونه کالاها وجود برچسب های اصالت بر روی کالا می باشد فلذا سازمان غذا و دارو برای کلیه محصولات سلامت محور اعم از خوراکی، آرایشی، بهداشتی، دارویی و تجهیزات پزشکی وجود برچسب اصالت و سلامت را الزامی نموده است همچنین لازم به ذکر است که بازرسان معاونت غذا و دارو کلیه محصولات سلامت محور را در سطح عرضه مورد بررسی قرار داده و در صورت مشاهده اقلام فاقد برچسب اصالت اقدام به جمع آوری کالا می نمایند.

 

انواع برچسب های ارائه شده بر روی محصولات تا کنون شامل:

برچسب شبنم

برچسب اصالت

برچسب ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت

در حال حاضر کلیه محصولات سلامت محور بایستی دارای برچسب اصالت یا برچسب ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت باشند و هیچگونه برچسب دیگری مورد تایید نمی باشد.

مشخصات برچسب های ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت

برچسب ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت دارای بخش های زیر می باشد:

–        شناسۀ تجاری فرآورده (GTIN)

–        شناسۀ ردیابی، رهگیری (UID)

–        شمارۀ سری ساخت (Lot/Batch Number)

–        تاریخ انقضا (Exp Date)

–        شناسۀ اصالت

 

شناسه تجاری فراورده (GTIN):

شمارۀ جهانی اقلام تجاری است که برمبنای استانداردهای سازمان GS1صادر شده است و دارای طول ثابت ۱۴ رقم می‌باشد.

   

 شناسۀ ردیابی و رهگیری (UID):

شناسۀ اختصاصی و منحصر به‌فرد و غیرتکراری برای هر واحد فرآورده است که دارای طول ثابت ۲۰ رقم می‌باشد و شرکت صاحب پروانه طبق استاندارد ذیل آن را تولید می‌کند.

شناسۀ اصالت:

شناسۀ ۱۶ رقمی، منحصر به ‌فرد و متناظر با UIDکه مختص هر واحد فرآورده است که با لایه‌ای پوشانده شده و پس از برداشتن این لایه توسط مصرف‌کننده آشکار خواهد شد.

برچسب ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت کنترل اصالت:

برچسب اصالت دارای ویژگی هایی است که کلیه عرضه کنندگان و مصرف کنندگان اقلام سلامت محور را قادر می سازد اصالت کالا را مورد بررسی قرار داده و پس از حصول اطمینان از اصالت کالا اقدام به خریداری و مصرف کالای مورد نظر نمایند.

 

راه های بررسی و کنترل اصالت کالا در برچسب های جدید:

۱-  استعلام از طریق آدرس  http://www.ttac.ir

بر روی برچسب های اصالت چندین کد مشاهده میشود. شما می توانید با وارد شدن به آدرس فوق و وارد کردن  هرکدام از کد های مورد نظر در محل خاص خود اصالت کالای خریداری شده را استعلام نمائید.

 

۲-  استعلام از طریق سامانه پیام کوتاه یا تلفن گویا

بر روی برچسب های اصالت، شناسه اصالت درج گردیده است. این شناسه یک کد ۱۶ رقمی بوده و توسط لایه ای پوشانده شده است که پس از خراشیدن و برداشتن این لایه توسط مصرف کننده آشکار خواهد شد. این شناسه را می توان از طریق شماره پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲ و یا شماره تلفن گویا ۰۲۱۶۱۸۵ ، مورد بررسی و کنترل قرار داده و از اصالت کالای خریداری شده اطمینان حاصل نمود.

 

۳- استعلام بارکد مندرج بر روی برچسب

بارکدهای مندرج بر روی برچسب را می توان از طریق تلفن همراه هوشمند بازخوانی کرد. جهت بازخوانی این بارکدها بایستی حتما سامانه TTAC  بر روی گوشی تلفن همراه نصب گردد.

بدیهی است در صورت مشاهده هرگونه مغایرت در اطلاعات دریافتی با فراورده مورد بررسی و یا عدم تایید فراورده مورد نظر از طریق روشهای فوق، اصالت کالا مورد تایید نمی باشد. لذا درصورت مشاهده این گونه موارد، موضوع را به معاونت غذا و دارو اطلاع دهید.

 

طرح های برچسب اصالت و سلامت جعلی

 از آغاز اجرای این طرح برچسب اصالت و سلامت، تغییراتی نموده است که اشکال آن در تصویر زیر قابل مشاهده است:

 

در این میان برخی افراد سودجو اقدام به چاپ و الصاق برچسب های تقلبی بر روی کالاهای فاقد مجوز بهداشتی نموده و اقلام فوق را در انبارها و سطح عرضه مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی توزیع نموده اند که نمونه تصویر برچسب های جعلی در شکل فوق قابل مشاهده است.در هنگام استعلام اصالت کالا با برچسب های جدید پیام های گوناگونی ممکن است دریافت شود. نوع پیام دریافتی نشان دهنده اصالت کالای مورد نظر می باشد.

 

انواع پیام های دریافتی:

۱- اصالت این فرآورده مورد تأیید است.

۲- اصالت این فرآورده قبلاً توسط همین سامانه/دستگاه کنترل شده است.

۳- اصالت این فرآورده قبلاً توسط سامانه/دستگاه دیگری کنترل شده است.

۴- این فرآورده تقلبی است.

۵- تاریخ مصرف این فرآورده گذشته است؛ لطفاً از مصرف آن خودداری فرمایید.

۶- لطفاً از مصرف فرآورده خودداری کرده و آن را به محلی که از آن خریده‌اید، بازگردانید.

۷- مصرف‌کنندۀ گرامی به‌دلیل عدم بارگذاری کامل اطلاعات این فرآورده، امکان پاسخ‌گویی توسط سامانۀ ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت فرآورده‌های سلامت‌ وجود ندارد. لطفاً طی روزهای آینده مجدداً تلاش کنید.

 

در ادامه باید در نظر داشت جهت اطمینان از اصالت کالای خریداری شده حتما به یکی از روشهای ذکر شده، اصالت آنرا استعلام نمائید و رنگ برچسب اصالت با پس زمینه سفید و حاشیه زرد رنگ بوده و هر برچسبی با شکلی دیگر، مورد تایید نمیباشد همچنین به ازای هر واحد فراورده از هر سری ساخت یک شناسه ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت بر روی فراورده درج می گردد لذا وجود هرگونه شناسه تکراری نشانه جعلی بودن برچسب مورد نظر می باشد.

در انتها باید گفت: زنانی که با تب تند خرید لوازم آرایشی ایران را به رتبه دوم خاورمیانه و رتبه هفتم جهان رسانیده و قرار است و مادرانی دلسوز برای فرزندانی که الگو پذیری آنان قطعا در وهله اول از مادران خویش می باشد سن آرایش و استفاده از لوازم آرایشی در ایران را به زیر ۱۴ سال رسانیده اند و این خود به تنهایی جای افسوس و اندوه دارد و البته از طرفی دیگر نباید نقش عمیق رسانه های غربی در ترویج این فرهنگ را نادیده انگاشت چراکه این سلاح خود به تنهایی می تواند بنای یک اجتماع را ویران سازد.

البته جدای از فرهنگ سازی می توان مبارزه با قاچاق در سطح عرضه و تقویت واردات رسمی و جمع آوری لوازم آرایشی تقلبی از مراجع قضایی را از راه های مبارزه با این معضل در داخل کشور دانست.همچنین خرید لوازم آرایشی و بهداشتی از فروشگاه های معتبر  و داروخانه ها می تواند قدمی صحیح در همین مسیر باشد.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد