کرونا چشم به راه غفلت
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از روز چهارشنبه خبرنگار سلامت ایرنا، ابتدای راه کسی نمیدانست این بیماری ناشناخته که نفس انسانها را در شرق میگرفت، از کجا آمده و قرار است چه بلایی سر جوامع مختلف بیاورد. ویروسی که قدم به قدم خود را از شرق
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از روز چهارشنبه خبرنگار سلامت ایرنا، ابتدای راه کسی نمیدانست این بیماری ناشناخته که نفس انسانها را در شرق میگرفت، از کجا آمده و قرار است چه بلایی سر جوامع مختلف بیاورد. ویروسی که قدم به قدم خود را از شرق به غرب کشاند و از هر غفلتی که دید، نهایت استفاده را برد و تولید مثل کرد.
حالا در آستانه یک سالگی کرونا در کشور، برخی به غفلتهای یک سال پیش اشاره میکنند و هنوز سوالاتی که در ذهنها وجود داشت، بی پاسخ مانده است. این در شرایطی است که وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تقریبا از یک سال پیش تاکنون به جز نشست خبری کوتاهی که در ۱۷ مرداد به مناسبت روز خبرنگار با خبرنگاران مکتوب داشت، نشست خبری دیگری برگزار نکرد و بسیاری از این سوالات یک ساله در زمینه تصمیم گیریهای وزارت بهداشت در ذهنها ته نشین شده است.
بیماری نوپدید، شوک جهانی
همچنان باید کووید ۱۹ را یک بیماری نوپدید بدانیم که هر ماه یک شگفتانه جدید از کیسه خود بیرون میآورد. آخرین برگ کرونا در اروپا رو شده است؛ جهشی که جهان را به فکر بیشتر فرو برده و حتی بسیاری نگران این هستند که واکسنهای ساخته شده روی این ویروس جهش یافته موثر نباشد.
نکته مهم این است که بسیاری در این یک سال گذشته گمان میکردند همه چیز درباره این ویروس مشخص است و انتظارشان از دولتها این بود که برخورد به موقع انجام بدهند. در حالیکه حتی در مورد استفاده همگانی از ماسک هم در ابتدای شیوع جهانی این ویروس، تردید وجود داشت و سازمان جهانی بهداشت هم توصیه به استفاده همگانی ماسک نمیکرد و فقط میگفتند که بیماران و افرادی که با بیمار سر و کار دارند از ماسک استفاده کنند.
به مرور در این یک سال خیلی چیزها در برخورد با کووید ۱۹ تغییر کرد و همین عنوان هم یک ماه بعد برای این ویروس گذاشته شد تا همه جهان این ویروس را به یک نام واحد صدا کنند.
شوک جهانی در برابر کووید ۱۹ فقط محدود به نظام سلامت کشورها نبود و از حوزههای اجتماعی تا سیاسی و به خصوص اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار داد و این روند همچنان ادامه دارد. تعطیلیهای گسترده در بسیاری از کشورهای اروپایی، بیکاری، آسیبهای اجتماعی و همه و همه این روند عجیب را پشتیبانی کرد تا دولتها دچار چالشهای بزرگی در برابر ویروس کرونا جدید شوند.
بودن یا نبودن کرونا در ایران
ورود ویروس کرونا به ایران در ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ اعلام شد. آن هم در شرایطی که کشور در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی بود. در روزهای قبل از آن، تقریبا همه رسانهها در گیر و دار بودن یا نبودن کرونا در ایران و سوالات فراوان شب و روز میگذراندند و خبر نداشتند این طوفان خیلی نزدیک است.
در شرایط تحریمی و زمانی که حتی کیتهای تشخیصی کرونا به دست ایران نرسیده بود، توان محققان داخلی توانست وجود ویروس کرونا را در دو بیمار در قم شناسایی کند. نمیتوان این را به حساب این گذاشت که ویروس کرونا پیش از آن در کشور وجود نداشته، اما منطق این حکم را میدهد که وقتی ابزار تشخیصی نداشتیم، نمیتوانستیم وجود یا عدم وجود را تشخیص بدهیم و باید به سرعت به سمت تولید یا تهیه کیتهای تشخیصی میرفتیم.
میجنگیم تا زنده بمانیم
فضای یک ساله کشور در مبارزه با کرونا را باید از همه ابعاد دید و نوشت؛ اما آنچه در این ماهها همچنان ادامه داشته، جنگ تن به تن با کرونا در بیمارستانها و حالا در کف جامعه است. جنگیدن با کرونا برای زنده ماندن انسانهای بیشتر، در همه کشورها ادامه داشته و دارد؛ در این میان روزنههای امید با تولید واکسن از دور نمایان است و حالا ایران هم به جمع کشورهای تولیدکننده واکسن پیوسته است.
واکسنی که روز گذشته(سه شنبه) در هتل ارم تهران به مرحله اول تست انسانی قدم گذاشت و امیدواریها برای تولید انبوه آن را ایجاد کرد.
آنچه همچنان در این مسیر بیش از هر چیزی اهمیت دارد، رعایت پروتکلهای بهداشتی و همان توصیههای یک ساله است؛ استفاده از ماسک، پرهیز از برگزاری تجمعات، شرکت نکردن در دورهمیهای خانوادگی و سفر نرفتن و مانند اینها. حتی مبارزه با ویروس جهش یافته در اروپا نیز همین فرمول را دارد و چیزی بیشتر از این قابل تصور نیست.
غفلت کنیم، اتفاقات ناگواری رخ میدهد
ویروس کرونا در انتظار غفلت است. غفلتی که میتواند با مقاصد سیاسی و فرهنگی و اقتصادی مختلف اتفاق بیفتد؛ اما ستاد ملی مقابله با کرونا در ماههای اخیر نشان داده که میتوان با تصمیم گیری به موقع و اقناع گروههای مختلف اجتماعی، از شیوع بیشتر ویروس کرونا در کشور جلوگیری کرد.
آخرین مورد این تصمیم گیریها، محدودیتهای اجرا شده از اول آذر بود که توانست تا حد زیادی تعداد موارد ابتلا، بستری و فوت به علت کووید ۱۹ در کشور را کاهش بدهد.
علی رضا رییسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در این رابطه گفت: اگر کوچکترین غفلتی درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی داشته باشیم، پیک بعدی بیماری در بهمن ماه خواهد بود که اتفاقات ناگواری را به همراه دارد، زیرا رفتار ویروس کرونا قابل پیش بینی نیست و اکنون جهش فوقالعادهای یافته است.
وی بیان کرد: با نگاه به الگوی بیماری در دنیا و کشور متوجه خواهیم شد که فراز و فرودهای ویروس برای ما درسهای مختلفی دارد. در اردیبهشت ماه به یک آرامش نسبی در کنترل بیماری رسیدیم، اما بلافاصله با موج سهمگین ویروس مواجه شدیم که تلفات بسیاری به همراه داشت. بر اساس برآورد به دست آمده، اگر روند قبلی ادامه پیدا میکرد و محدودیتها اجرا نمی شد، شاهد ۵۰ هزار بستری بیشتر و ۷ هزار و ۵۰۰ مرگ بیشتر بودیم.
مسیر این مبارزه برای زنده ماندن به دست خودمان است؛ جامعه و مسئولان. اینکه مقاصد مختلف را فدای سلامت مردم نکنیم و پروتکلهای مصوب ستاد ملی مقابله با کرونا که حالا با قدرت بیشتری در حال اجراست را جدی بگیریم. این رفتار اجتماعی میتواند فرصت زاد و ولد را از ویروس کرونا بگیرد و جانهای بیشتری را حفظ کند.
از: امیر پروسنان
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰