قیمتهای ملتهب، آقایان دلال و کاسبانی که از جیب میخورند/ مسؤولان کجا هستند؟
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه اقتصادی خبرگزاری فارس استان سمنان، وضع بازار این روزها چندان مطلوب نیست و خرید و فروش در شرایطی انجام میشود که بهطور عمده، هیچ کدام از طرفین معامله از اوضاع رضایت کامل ندارند. قیمتهای ملتهب و نوسان نرخها در
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه اقتصادی خبرگزاری فارس استان سمنان، وضع بازار این روزها چندان مطلوب نیست و خرید و فروش در شرایطی انجام میشود که بهطور عمده، هیچ کدام از طرفین معامله از اوضاع رضایت کامل ندارند.
قیمتهای ملتهب و نوسان نرخها در عمده کالاهای مصرفی مردم به ویژه در کالاهای اساسی، آنها را ناراضی کرده است؛ خریداران میگویند هر روز که به واحدهای صنفی مراجعه میکنند، با قیمتهای جدیدی مواجه میشوند که توان خریدشان را بهتدریج کاهش میدهد.
از طرفی، کاسبان منصفی هم در بازار وجود دارند که گفتوگوی مختصری با آنها و صدالبته بررسی قیمتهایشان نشان میدهد فروش بیشتر را با سود کمتر، به گرانی کالاها ترجیح میدهند و این رویه را سبب مراعات حال مردم هم میپندارند.
کاسبان فعال بازار میگویند مدتی است از جیب میخورند و با کاهش توان خرید مردم، فروش آنها نیز دستخوش کاهش قابل توجه شده است و از اینرو، این روزها سود چندانی از کسب خود نمیبرند و حتی برخی عقیده دارند از سرمایه و بهاصطلاح جیبشان میخورند.
با این همه، گویا وضع آقایان دلال خوب است. میخرند و میفروشند و سود میبرند و کسی هم کاری به کارشان ندارد؛ نه به تعزیرات حکومتی جواب پس میدهند و نه درگیر مشکلات اتحادیههای صنفی هستند و نه «حمایت از کالای ایرانی» برایشان معنایی دارد.
اما به واقع در این شرایط نابسامان، مردم، صنوف و مسؤولان بهعنوان سه ضلع مؤثر در بازار چه شرایطی را درک میکنند و در عین حال، چه وظیفهای بر عهده دارند؟
۶ ماه از سال از جیب میخوریم!
یک خواربارفروش سمنانی که سبزیهای تازهاش نظرها را به خود جلب میکند، به خبرنگار فارس میگوید: بازاریان تمام سال را برای فروش در مناسبتهای مهم میگذرانند و به این روزها چشم امید دارند و برخی، تمام برنامهریزیهای ما را در هم میشکنند.
حسین عزالدین افزود: ۶ ماه از سال از جیب میخوریم تا در برخی مناسبتها کاسبی کنیم؛ آنوقت مسؤولان در سال حمایت از کالای ایرانی، حتی در مناسبتهایی نظیر ماه مبارک رمضان هم اینگونه رکود ایجاد میکنند.
وی گفت: ما یک سال هزینههای تعزیراتی، مصوبات اتحادیهها، ارزش افزودههای مختلف و بازرسیها را متحمل میشویم و سود چندانی نمیبریم.
این کاسب سمنانی ادامه داد: طبق قانون اصناف، ما ۲۰ تا ۲۵ سود درصد فروش داریم؛ درصورتیکه اجناس امسال گرانتر هم شده است؛ آنوقت دلالانی که هیچ هزینهای ندارند، درآمدهای میلیونی میبرند.
نمایشگاهها کنترل نمیشود
حسن پیوندی، یکی از کسبه سمنانی هم در بیان مشکلات صنفی خود، به برگزاری نمایشگاههای مختلف پاییزه، بهاره و مناسبتی اشاره میکند که به کام کسبه بازار چندان خوشایند نیامده و همین موضوع باعث اعتراض آنها شده است.
وی ادامه داد: با توجه به تخفیف ۱۵ تا ۲۰ درصدی کالاها در نمایشگاههای مختلف و عرضه کالا در مدت ۱۰ روز یا بیشتر از صبح تا شب در این نمایشگاهها و استقبال مشتریان از این برنامهها، کسبه و بازاریان تا مدت زیادی لطمه خواهند دید.
این کاسب سمنانی اظهار داشت: به دلیل نزدیکی این نمایشگاهها با بازارهای اصلی شهر، هر ساله کسب چندین ماهه صنوف را در نمایشگاههای مناسبتی توسط چند غرفه که بیشترشان هم از خارج از سمنان میآیند، شاهد هستیم و این امر بازار را با رکود مواجه میکند.
پیوندی ادامه داد: به ما وعده دادند که روند برگزاری نمایشگاهها کنترل میشود؛ ولی هیچ اقدامی در این مورد صورت نگرفت. اعتراضی به برپایی اینگونه نمایشگاهها نداریم؛ ولی باید روند مناسبی برای برگزاری آن قرار دهند که حق دیگران هم ضایع شود.
بازار؛ پناهگاهی برای دلالان اقتصادی
یک کفشفروش سمنانی هم اعتقاد دارد: بازار با شکل ظاهری که امسال به خود میبیند، بیشتر شبیه پناهگاه دلالان اقتصادی شده است که برای کسب سود بیشتر و فروش محصولات نهچندان مطلوب خود، بازار شهر را در زمینههای مختلف انتخاب کردهاند.
مجتبی محمدی ادامه داد: وضع بازار موضوعی است که هر ساله با حاشیههای بیشتری همراه میشود و شاید بتوان بالا بودن بهای اجاره را یکی از مواردی دانست که کمتر از سوی سازمانهای متولی پیگیری و شفافسازی شده و این به افزایش قیمتها منتهی میشود.
وی تصریح کرد: از سویی دیگر، اگر بخواهیم وضع بازار شهر را رصد کنیم، شاید یکساعتی زمان نبرد تا با طی کردن چند خیابان اصلی و فرعی متوجه شویم که این شهر کمتر از ۱۰ فروشگاه معتبر و بزرگ ندارد یا همه مغازههای فعال آن به یک عدد سهرقمی هم نمیرسد.
این کفشفروش افزود: عجیبتر از این موضوع، این است یک سوله بزرگ و به وسعت زیاد در مسیر اصلی شهر برپا میکنند و اسم آن را «روز بازار» و «شب بازار» میگذارند و وضع کاسبی بازار را به هم میریزند.
محمدی ادامه داد: بازار گرچه نظارت و بازرسی را با خودش یدک کشد؛ ولی متأسفانه امروز بهمثابه پناهگاهی تبدیل شده است؛ پناهگاهی برای برخی که در اندیشه کسب سود بیشتر در مدت کم هستند و کمتر شاهد حمایت از مصرفکننده هستیم.
نظارت بر بازار وظیفه کیست؟
از طرفی، سخنان خریداران یا بهنوعی مخاطبان اصلی بازار نیز قابل توجه است. یک شهروند سمنانی که در حال خرید در بازار این شهر است، میگوید: دائم میگویند دریافت بالاتر از مصوبهها، غیرقانونی است و با متخلفان بر اساس قانون برخورد خواهد شد؛ اما در عمل چیزی از مسؤولان در این بخش نمیبینیم.
مهناز حسنی ادامه داد: امروز سؤالی که مطرح شود، این است که آیا نظارت بر بازار سمنان دارای ضوابط و قوانین خاصی است یا گرفتن یک برگ مهردار با عنوان مجوز کفایت میکند و فرد صاحب امتیاز میتواند به هر قیمتی کالاها را بفروشد.
وی تصریح کرد: مسألهای که سمنان تاکنون بهطور جدی به خود ندیده است و بررسی بیشتر نهادهای نظارتی را میطلبد، همین قانون فروش و سود عادلانه است.
این شهروند سمنانی میافزاید: مسؤول شفافسازی نحوه قیمتگذاری روی کالاها و نظارت بر فروش آنها کیست و مسؤولان چه پاسخ قابل تأملی درباره شرایط بازار میدهند؟
این بانوی سمنانی ادامه میدهد: مردم از مغازههایی که تنها به سود خود میاندیشند تا حمایت از مصرفکنندگان، استقبال نخواهند کرد.
شکایتهایی که باید سریع پیگیری شود
یک شهروند دیگر سمنانی که در حال دیدن ظروف یک مغازه در بازار قدیمی سمنان است، میگوید: مهمترین عنصر نظارتی بر بازار و عملکرد اصنافی که با شهروندان ارتباط دارند، خود مردم هستند. مردم با ارائه گزارشهای تخلف به دستگاههای مسؤول، به نحوی تنظیم بازار میکنند؛ اما کمتر به این بخش توجه میشود.
مهدیه قدس در مورد قیمتها گفت: در بعضی کالاها که دغدغه مردم بیشتر روی آنهاست؛ مثل گوشت و مرغ، قیمت فروش باید بهصورت آنلاین و لحظهای پایش شود و اگر قیمتهای حقیقی و مناسب لحاظ نشد، با متخلفان برخورد قاطعانه صورت گیرد؛ چون مردم هر روز درگیر این کالاها هستند.
این شهروند سمنانی اظهار داشت: مردم میتوانند شکایتهای خود را از طریق اتحادیه مربوطه، اتاق اصناف یا سامانه ۱۲۴ که در بازار هم تبلیغ آن هست، بازگو کنند؛ ولی باید مطمئن باشند در سریعترین زمان مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
قدس خاطرنشان کرد: وقتی شکایت مردمی به قیمتها انجام میشود، مسؤولان باید سریعاً وارد موضوع شده و مسأله را پیگیری کنند.
وی اظهار داشت: بازرسان و افراد متخصص در بخشهای مختلف باید از بازار سرکشی کنند و این افراد در حوزههای مهمی مثل خواروبار و پوشاک یا هر صنف دیگری ارزیابی تخصصی از قیمتها داشته باشند.
واحدهای صنفی هم مشکل دارند
یک بازاری باسابقه سمنانی هم با ما به گفتوگوی مختصری مینشیند و میگوید: مهمترین و بیشترین مراجعه مردم روی کالاهایی است که روزانه به آنها نیاز دارند و نظارت بهصورت مستمر از نظر کیفیت اجناس و قیمتها در بازار باید بیشتر باشد.
حسن یعقوبی گفت: در حال حاضر، شرایط برای دریافت جواز کسب خیلی راحتتر از گذشته شده است؛ ولی گزارشهای تخلفات و پیگیری آن هم باید با سرعت، دقت و شفافیت باشد.
این بازاری سمنانی گفت: جلسههای آموزشی مناسب شامل فقه تجارت، مالیات، بهداشت، تأمین اجتماعی، کار، اماکن، آگاهی، صنعت و معدن و… باید برای رشد صنوف در ارائه سلامت و صحیح خدمات به مردم مد نظر باشد.
وی گفت: مسؤولان باید پیگیر مطالبات واحدهای صنفی هم باشند؛ حمایت از اقشار کمدرآمد سطح جامعه خوب است و اصناف هم راضی به گرانی قیمتها نیستند.
مسؤولان اقتصادی کجا هستند؟
یوناتن بتکلیا، یک نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار کرد: مقام معظم رهبری با بیان شعارهای اخیر سالها با محور اقتصادی، دنبال توسعه و رفع مشکلات معیشتی مردم بودهاند و هدفگذاری ایشان برای رونق اقتصادی مردم و کشور بوده است.
وی با اشاره به اینکه سالهای سال است که مقام معظم رهبری نامی را برای سال میگذارند، افزود: اگر مسؤولان طبق این نامگذاریها عمل کنند، حرکت مهمی در تولید ملی و اقتصاد کشور اتفاق میافتد.
این نماینده مجلس بیان داشت: رهبری خرید کالای ایرانی را مطرح میفرمایند و نوسان ارز و عدم کنترل بازار تولیدکنندگان را بیچاره میکند و توان رقابت با دنیا را از آنها میگیرد.
بتکلیا با تأکید بر اینکه واردکنندگان کالاهای دارای مشابه تولید داخل با تولیدکننده، توزیعکننده و مردم مقابله میکنند، تصریح کرد: مسؤولان اقتصادی کجا هستند و چه کاری میکنند و چرا هر روز شاهد آزمون و خطا هستیم و وضع بازار بهبود نمییابد.
وی با طرح این پرسش که مسؤولان اقتصادی چرا نمیتوانند چنین بحران سادهای را حل کنند، اضافه کرد: مقام معظم رهبری با شعار حمایت از کالای ایرانی، بحث تولید ملی را مطرح کردند و باید به تولید ملی کمک شود و دست تولیدکننده داخلی را بگیریم؛ باید دست به دست هم دهیم تا تولیدکننده ایرانی بتواند با رقبا رقابت کند.
بتکلیا با اشاره به اینکه تولیدکننده در این شرایط چطور میتواند جنس خود را به بازار عرضه کند که متضرر نشود، تصریح کرد: برخی به هرچه برای ملت امید است، ضربه میزنند و امیدها را بر باد میدهند.
این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه از مردم میخواهیم به فرمایشات مقام معظم رهبری گوش دهند، افزود: امروز همه باید با تمام وجود بایستیم و خواستههای ایشان را محقق کنیم.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری به طرق مختلف به مسؤولان تذکر میدهند، اظهار کرد: خداوند روح امام راحل را شاد کند؛ ایشان به ما یاد دادند و فرمودند «ما میتوانیم» و ضربالمثلهایی داریم که «خواستن توانستن است» و اگر ما بخواهیم میتوانیم جلوی این نابسامانیها را بگیریم.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه باید جلوی این همه نابسامانی را بگیریم، اظهار کرد: با تلاش و همت میتوانیم تغییراتی در وضع فعلی اقتصاد کشور ایجاد کنیم.
کالای ایرانی؛ همچنان نیازمند تبلیغ
اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران- چین و از برجستهترین بازرگانان ایرانی و عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران هم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار کرد: مقام معظم رهبری بهدرستی، اندیشمندانه و هوشمندانه مانند سنوات گذشته شعار امسال را حمایت از کالای ایرانی نامگذاری کردند.
وی ادامه داد: شعار امسال نشانده این است که رهبری مانند گذشته، دغدغه معیشت مردم، تولید ملی و اشتغال جوانان و نیز رفع معضل بیکاری را در ذهن دارند.
این تاجر مطرح ایرانی با تأکید بر اینکه برنامههای اساسی با موضوع شعار حمایت از کالای ایرانی باید اجرایی شود، تصریح کرد: برداشت عدم تعامل تجاری با جهان از شعار حمایت از کالای ایرانی غلط است.
عسگراولادی با اشاره به اینکه اگر بتوانیم نیازمان را از داخل تأمین کنیم و فرهنگسازی و تشویق داشته باشیم، مشکلات حوزه اقتصاد رفع میشود، اضافه کرد: تولید داخل باید رقابتپذیر باشد. قیمتهای کالاهای داخلی از مشابه خارجی نباید بیشتر باشد و از سوی دیگر، کیفیت آن بالاتر باشد.
وی با تأکید بر اینکه کیفیت تولیدات داخلی نباید از مشابه خارجی کمتر باشد، اضافه کرد: تولیدکنندگان داخلی دنبال کیفیسازی بیشتر محصولات خود باشند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران- چین با اشاره به اینکه جامه اقدام عملی به حمایت از کالای ایرانی پوشاندن بزرگترین موفقیت است، تصریح کرد: مقام معظم رهبری در سالهای اخیر نقشه برونرفت از مشکلات اقتصادی را برای ما ترسیم کردهاند.
عسگراولادی با بیان اینکه من به نوبه خود سعی میکنم به شعار حمایت از کالای ایرانی جامه عمل بپوشانم، اضافه کرد: امروز باید بتوانیم مردم را به خرید کالای ایرانی تشویق کنیم.
وی با تأکید بر اینکه مسافرانی که به ترکیه یا سایر کشورها مسافرت میکنند بیجهت کالای خارجی خریداری نکنند، تصریح کرد: امروز باید کالای ایرانی بخریم. اگر کیفیت برخی کالاهای ایرانی پایین است، کارخانهها را به کیفی سازی تشویق کنیم تا در تولید از مواد اولیه بهتر استفاده و با قیمت مناسب محصولات خود را عرضه کنند.
رخت حمایت هنوز بر تن کالای ایرانی نرفته است
به هر حال، شرایط کشورمان امروز بهگونهای است که باید در بخشهای مختلف، حمایتهای لازم از تولید داخل و کالای ایرانی صورت گیرد تا علاوه بر توسعه اشتغال، ارزش افزوده بیشتری عاید کشور شود و از طرفی، دلالان اقتصادی نیز نتوانند از آب گلآلود اقتصاد بیمار ایران ماهیان درشت صید کنند.
مردم کشورمان در برهههای مختلف حمایت از ایران و تولید ایرانی را نشان دادهاند؛ اما امروز باید با افزایش کیفیت و کاهش قیمت کالاهای تولیدی، در کنار سیاستگذاری مناسب در زمینه اجرای برنامههای اقتصادی، زمینهای فراهم شود تا شاهد بهبود روزافزون وضع بازار و تقویت توان خرید مردم باشیم.
سه ماه از سال حمایت از تولید ملی گذشت و هنوز رخت حمایت بر تن کالای ایرانی نرفته است؛ امری که نیازمند بازنگری در بسیاری از شیوهها و نگرشهاست.
وضع بازار آنچنان در سالهای اخیر در رکود است که نه مردم رضایت دارند و نه صنوف. مردم سمنان از گرانی مینالند و جمعی از کسبه هم میگویند: «در سه سال گذشته وضع بازار افتضاح بوده است»؛ مستند زیر بر همین موضوع صحه میگذارد:
گزارش از مرتضی مزینانیصفابین
عکس از هدیه ترحمی
انتهای پیام/ذ
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰