تاریخ انتشار : شنبه 11 فروردین 1397 - 10:09
کد خبر : 27713

معتکفان «ادْعُوا رَبَّکُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْیَهً» خدا را بخوانند/ تفاوت توبه و استغفار

معتکفان «ادْعُوا رَبَّکُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْیَهً» خدا را بخوانند/ تفاوت توبه و استغفار

حجت‌الاسلام یعقوب جعفری‌نیا استاد حوزه علمیه قم و مفسر قرآن کریم در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ با تأکید بر اینکه اعتکاف جزء عبادت‌هایی است که جنبه‌های فردی آن بیشتر مورد تأکید است، گفت: برخی از عبادت‌ها جنبه اجتماعی و جمعی آن مورد توجه اسلام است مانند حج، نماز جماعت و … اما در اعتکاف بیشتر خودسازی

اعتکاف 2/ ایرجی 10/ معتکفان «ادْعُوا رَبَّکُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْیَهً» خدا را بخوانند

حجت‌الاسلام یعقوب جعفری‌نیا استاد حوزه علمیه قم و مفسر قرآن کریم در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ با تأکید بر اینکه اعتکاف جزء عبادت‌هایی است که جنبه‌های فردی آن بیشتر مورد تأکید است، گفت: برخی از عبادت‌ها جنبه اجتماعی و جمعی آن مورد توجه اسلام است مانند حج، نماز جماعت و … اما در اعتکاف بیشتر خودسازی شخصی هدف است.

وی ادامه داد: خلوت با خود برای تفکر و اندیشه در مورد خدا، احکام اسلام و انجام برخی اعمال عبادی مانند روزه، نماز، قرائت قرآن و خودشناسی از اهداف اعتکاف است که باید به صورت فردی حاصل شود.

این مفسر قرآن با اشاره به اینکه در قرآن کریم خداوند به چند نحو مردم را دعوت کرده است که او را بخوانند، گفت: خداوند در آیه ۵۵ سوره اعراف می‌فرماید: «ادْعُوا رَبَّکُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْیَهً إِنَّهُ لَا یُحِبُّ الْمُعْتَدِینَ؛ پروردگار خود را به زارى و نهانى بخوانید که او از حدگذرندگان را دوست نمى‌دارد» و این نوع خواندن خداوند از بهترین راه‌های خواندن او در مراسم اعتکاف است.

حجت‌الاسلام جعفری‌نیا تصریح کرد: خدا را صدا کردن با ترس ناشی از شناخت عظمت الهی و البته ترس از نتیجه گناهانی که مرتکب شده‌ایم از بهترین اعمال طی اعتکاف است که باید به صورت فردی و شخصی صورت گیرد البته خواندن دسته جمعی دعاها اگر چه غلط نیست اما با هدف اعتکاف هماهنگی ندارد، حضور سخنرانان در این مراسم هم اشکال ندارد و اعتکاف را باطل نمی‌کند اما باید بیشتر خودسازی به صورت شخصی و فردی مد نظر باشد البته اقامه نماز جماعت مقوله متفاوتی است و نماز بهتر است به جماعت باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که هر فردی در یک مرحله از ایمان قرار دارد، پس هر فرد باید بر اساس درجه ایمان خود برای این سه روز برنامه‌ریزی کند و بر روی نقاط ضعف خود کار کند؟ گفت: بله؛ البته خوب است که افراد بر اساس ویژگی‌ها و جایگاه ایمانی خودشان از بزرگان در خصوص اعمالی که باید در این روز انجام دهند راهنمایی بخواهند اما اینگونه نیست که همانند تفکر صوفیانه برای هر فرد یک نسخه مجزا پیچیده شود بلکه بر اساس توصیه‌های ائمه در مفاتیح همگان می‌توانند از این توصیه‌ها بهر‌ه ببرند.

این مفسر قرآن کریم تصریح کرد: قرائت قرآن، دعا و انجام اعمال ام داود برای مراسم اعتکاف توصیه شده است و البته توصیه اکید بر توبه از گناهان و آوردن عذر تقصیر از گناهان پیش خدا است.

تفاوت توبه و استغفار/ معتکاف هم توبه کنند هم استغفار

حجت‌الاسلام جعفری‌نیا تشریح کرد: ما در اسلام یک توبه داریم و یک استغفار که این دو با هم فرق دارند. توبه این است که انسان از گناهانی که مرتکب شده پشیمان شود و دیگر سراغ آن گناهان نرود اما در استغفار که تکرار ذکر « استغفرالله ربی و اتوب علیه» است، انسان نزد خداوند عذر تقصیر می‌آورد بابت کارهای خوبی که انجام داده اما می‌توانسته بهتر از آن را انجام دهد و یا کارهایی که فکر می‌کرده خوب است و انجام داده اما اثر وضعی بدی در پی داشته است. اگر توبه و استغفار باهم انجام شود خیلی در خودسازی انسان اثر دارد.

وی در پایان گفت: معتکفان گناهان خود را به خاطر آورند و با گریه و زاری از خدا بخواهد گناهانش را ببخشد. انجام اعمال و دعاهای ماه رجب هم اگر چه جزء اعتکاف نیست اما مراسم اعتکاف بهترین فرصت برای انجام این اعمال است.  

انتهای پیام

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد