قاسمی: قرارداد پاکستان را این دولت به هم زد
– اخبار رسانه ها – به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم به نقل از جوان، یکی از نقاط ضعف دولت طی هفت سال اخیر، رهاسازی بازارهای گاز و بیتوجهی به ظرفیتهای صادراتی بوده که بارها به آن پرداخته شده است، در
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم به نقل از جوان، یکی از نقاط ضعف دولت طی هفت سال اخیر، رهاسازی بازارهای گاز و بیتوجهی به ظرفیتهای صادراتی بوده که بارها به آن پرداخته شده است، در مقابل، اما وزارت نفت با تکذیب این موارد سعی داشت اینگونه القا کند که به وظایف خود به درستی عمل کرده، درحالی که اسناد و شواهد نشان میدهد چه اتفاق بدی برای اقتصاد ایران رخ داده است.
رستم قاسمی، وزیر سابق نفت به نکات جالبی از جمله موضوع صادرات گاز به پاکستان اشاره کرده که مؤید گزارشهای اخیر در این باره است. او در این مصاحبه تفصیلی، با اشاره به اهمیت صادرات گاز به پاکستان گفته است: بعد از پیگیریهایی که انجام دادیم قرارداد جامع و کاملی را با پاکستانیها تنظیم کردیم که از نظر قیمت حتی از قیمت فروش گاز به ترکیه هم بهتر بود. طبق این قرارداد در ابتدا ایران روزانه ۲۱میلیون مترمکعب گاز به پاکستان صادر میکرد و پاکستان به این گاز برای تأمین سوخت نیروگاههایش در بندر گوادر نیاز داشت.
وی ادامه داد: برای انعقاد این قرارداد، بنده چندین سفر به پاکستان داشتم و با آقای آصفعلی زرداری، نخست وزیر پاکستان ملاقات کردم. در جلساتی که با طرف پاکستانی داشتیم، پیشنهاد صادرات گاز به پاکستان مطرح شد. پس از بازگشت بنده به تهران، بلافاصله آقای زرداری به ایران آمد و با رهبر انقلاب ملاقات داشت و اتفاقاً درباره صادرات گاز ایران به پاکستان نیز با ایشان صحبت کرد.
وی با اشاره به جلسهای که با حضور رهبر انقلاب برگزار شد، تصریح کرد: در آن جلسه رهبر انقلاب جمله حکیمانهای فرمودند و اشاره کردند که وجود خط لوله انتقال گاز برای دو کشور امری بسیار حیاتی است. باید بگویم سوخت مایعی که پاکستان در نیروگاههایش استفاده میکرد، قیمتش حداقل سه برابر سوخت گاز است و با این قرارداد میتوانست سوخت ارزان بخرد. همچنین ایران نیز منافع اقتصادی و سیاسی خودش را به دست میآورد.
وی با بیان اینکه سرانجام بعد از تعاملاتی که با طرف پاکستانی داشتیم، تصمیم گرفتیم ظرف حداکثر یک ماه، مراسم شروع به کار این پروژه را در عید سال ۹۲ برگزار کنیم، افزود: برای حضور در این مراسم از ۱۵ کشور همسایه دعوت کردیم. نماینده همه همسایهها در سطح مقامات عالی شرکت کردند. همچنین نزدیک ۱۶۰ نماینده مجلس پاکستان و مقامات این کشور و برخی مقامات ایرانی نیز در این مراسم حضور داشتند. مراسم آغاز همکاری ایران و پاکستان درست در نقطه صفر مرزی برگزار شد، البته برخی افراد نگران بودند از نظر امنیتی این موضوع میتواند مشکلآفرین باشد، ولی به هر حال امنیت آنجا را سپاه پاسداران و نیروی انتظامی برقرار کردند.
وزیر سابق نفت اظهار داشت: برای احداث خط لوله ما با قرارگاه خاتمالانبیا قراردادی را امضا کردیم. با توجه به این قرارداد، احداث خط لوله صلح تا ایرانشهر انجام شده بود. برای تکمیل عملیات گازرسانی ۲۰۰ کیلومتر تا ایرانشهر و ۲۵۰ کیلومتر هم از مرز ایران تا بندر گوادر باقی مانده بود. برای احداث خط لوله در داخل پاکستان هم توصیه ما به طرف پاکستانی این بود که، چون قرارگاه خاتمالانبیا این توانمندی را دارد کار را بر عهده بگیرد، بنابراین پیمانکار دو طرف قرارداد، قرارگاه خاتمالانبیا شد و قرار شد از نقطه صفر مرزی از یک طرف به سمت پاکستان و از طرفی به سمت ایرانشهر کار احداث و تکمیل خط لوله شروع شود و مقداری هم کار انجام گرفت. متأسفانه بعد از برگزاری انتخابات سال ۹۲ و روی کار آمدن دولت جدید، پروژه صادرات گاز ایران به پاکستان متوقف شد. جالب است بدانید که پاکستانیها اگر بر اساس تاریخی که در قرارداد مندرج شده است، گاز را نمیبردند، باید هزینه ۸۵ درصد گاز خریداری نشده را به ایران بپردازند.
او با تأکید بر اینکه قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان، یک قرارداد بینالمللی است و پاکستانیها نمیتوانستند این قرارداد را منتفی کنند، اضافه کرد: اگر پاکستان گاز را دریافت نمیکرد، باید بهایش را میپرداخت. من به یاد ندارم پاکستانیها مخالف این قرارداد بوده باشند و در همه مذاکراتشان با ما اصرار بر تسریع پروژه داشتند. ما توافق کردیم ۲۰۰میلیون دلار برای احداث خط لوله به پاکستانیها وام بدهیم که با پرداخت اولین قبض گاز هم توسط پاکستانیها پرداخت شود. برای پرداخت این وام مصوبه هیئت وزیران را اخذ کردیم و قرار بود این مبلغ از منابع وزارت نفت پرداخت شود، اما با روی کار آمدن دولت یازدهم این طرح کلاً متوقف شد و این موضوع پیگیری نشد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پاکستانیها، چون پول نداشتند قرارداد گازی را اجرایی نکردند، گفت: پاکستانیها که گاز ایران را برای نیروگاههایشان میخواستند، همین الان دارند سوخت مایع خریداری و در نیروگاههایشان مصرف میکنند. قیمت سوخت مایع چند برابر قیمت گاز وارداتی از ایران است. مضاف بر اینکه دکمه قطع و وصل گاز نیروگاههای پاکستان در ایران بود و اگر در ۴۵ روز اول هزینه گازبها پرداخت نمیشد، ایران به راحتی میتوانست گاز را قطع کند. قطعاً این قرارداد هم به نفع پاکستان بود و هم به نفع ما که متأسفانه پیگیری نشد.
وی تأکید کرد: درباره علت توقف تا جایی که بنده به خاطر دارم این خود دولت ایران بود که اعلام کرد، چون پاکستان کشور فقیری است، نمیتواند پول گاز ما را پرداخت کند و در نتیجه ما پروژه را متوقف میکنیم.
اخبار گروه سایر رسانهها صرفا بازنشر اخبار سایتها و خبرگزاریهاست و خبرگزاری تسنیم هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰