حواشی حضور وزیر خارجه در مجلس؛ ظریف اولین وزیری که در یکروز از بهارستان ۲ کارت زرد گرفت
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، امروز صحن علنی مجلس شاهد حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه برای پاسخ به سوال نمایندگان مجلس بود. وزیر امور خارجه دیروز نیز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز پاسخگوی اعضای این کمیسیون
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، امروز صحن علنی مجلس شاهد حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه برای پاسخ به سوال نمایندگان مجلس بود. وزیر امور خارجه دیروز نیز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز پاسخگوی اعضای این کمیسیون بود که به گفته سخنگوی این کمیسیون نمایندگان بعد از استماع پاسخهای وزیر امور خارجه، ۲ نفر از نمایندگان از پاسخهای وی قانع شدند، اما نمایندگان طراح ۵ سؤال از پاسخهای ظریف قانع نشده و بر ارسال این سؤالات به صحن علنی تاکید کردند. چرا بعد از شهادت شهید سلیمانی حرف از مذاکره با آمریکا زدید
جواد کریمی قدوسی در نشست علنی روز سه شنبه، ۳۰ دی ماه مجلس، در جریان سوال خود از ظریف وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه علت تلاش شما برای مذاکره با آمریکا سه هفته پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی چیست، گفت: شما بعد از شهادت سردار اعلام کردید که همچنان آماده مذاکره با آمریکا هستید و یک هفته قبل از آن هم با برگمن افسر رژیم صهیونیستی ملاقاتی داشتید و این شهادت زیرساختهایی را فراهم کرد.
وی بیان کرد: مقام معظم رهبری در جمعه بعد از شهادت سردار سلیمانی در خطبههای خود فرمودند جنتلمنهای پشت میز مذاکره همان تروریستهای فرودگاه بغداد هستند.
کریمی قدوسی تصریح کرد: با توجه به این فرمایش مقام معظم رهبری باز هم شما با اشپیگل مصاحبه کرده و صحبت از مذاکره مجدد با آمریکا آن هم بعد از شهادت سردار سلیمانی میکنید. ملاقات برای آزاد کردن یک سلیمانی دیگر به نام مسعود سلیمانی بود
محمدجواد ظریف در پاسخ به سوال جواد کریمی قدوسی عنوان کرد: ابتدا باید توضیح مختصری درباره علت عدم حضورم در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی عرض کنم و از نمایندگان محترم عذرخواهی داشته باشم چرا که همزمان با جلسه کمیسیون اجلاس وبیناری سران آستانه تشکیل شد و من ناگزیر به شرکت در آن جلسه بودم و نتوانستم خدمت دوستان شرف یاب شوم؛ وظیفه ما حضور در جلسات کمیسیون است.
وی درباره موضوع سوال اضافه کرد: سیاست خارجی وظیفه و هدف مشخصی با رویکرد جلوگیری از موفقیت آمریکا را دنبال میکند، ابزار سیاست خارجی نیز ابزارهای مشخصی است.
وزیر خارجه با اشاره به مصاحبهای که نماینده سوال کننده به آن استناد کرده است، گفت: این مصاحبه، مصاحبهای بسیار محکم با مجله اشپیگل آلمان است که در آن چیزی جز فرمایشات مقام معظم رهبری در سخنرانی چند روز قبل از این مصاحبه البته پیش از شهادت سردار سلیمانی نبوده است و ایشان در فرمایشات خود تأکید کرده بودند که اگر آمریکا توبه کند و به چارچوب ۱+۵ بازگردد با آمریکا مذاکره خواهیم کرد.
ظریف ادامه داد: آنچه من عرض کردم در پاسخ به یک سوال بوده و علت آن نیز این بوده که آمریکا نتواند در یک بازی سیاسی ادعا کند ما به دنبال دیپلماسی بودهایم و ایران به دنبال دیپلماسی نیست.
وزیر امور خارجه در بخش دوم اظهارات خود در پاسخ به سوال کریمی قدوسی عنوان کرد: ما در خط مقام معظم رهبری حرکت میکنیم که هفته گذشته در سخنرانی خودشان فرمودند ما عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام نداریم لذا از نظر حضرت ایشان هنوز برجام نه بوی گندی میدهد و نه دفن شده است.
وی با اشاره به قانون مصوب مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه این قانون نیز برای اجرایی شدن برجام است نه لغو برجام تصریح کرد: ریاست محترم مجلس نیز اینگونه به ما منتقل کردند.
عضو کابینه دولت دوازدهم درباره ملاقات خود با طرف مذاکره کننده که در سوال کریمی قدوسی به آن اشاره شد، گفت: این ملاقات نه یک هفته قبل از شهادت سردار سلیمانی بود بلکه یک سال و نیم پیش از آن بود و این ملاقات برای آزاد کردن یک سلیمانی دیگر به نام جناب آقای دکتر مسعود سلیمانی انجام شد.
وزیر امور خارجه، مسعود سلیمانی را یکی از دانشمندان بزرگ که یک سال اسیر آمریکا در بدترین شرایط بود، معرفی کرد و گفت: فردی که طرف مذاکره بنده بود شخص دیگری را همراه خود آورده بود که بعداً مشخص شد این آقا ۱۰ سال قبل در رژیم صهیونیستی بوده است در حالی که ما فقط طرف ملاقات کننده خود را میشناختیم و این فرد در جلسات تنها یادداشت برمیداشت و بعد از جلسه مذاکره نیز عکسی با بنده گرفت.
وی درباره اینکه به او گفته شده که درخواست مذاکره از آمریکا کرده است، اجازه خواست که متن مصاحبه خود با اشپیگل را قرائت کند و با استناد به فرمایشات رهبری که عنوان کردهاند ظریف محکم صحبت میکند، گفت: سوال خبرنگار این بوده که «آیا در پی قتل سلیمانی احتمال مذاکره با آمریکا را رد میکنید؟».
ظریف ادامه داد: پاسخ من این بود خیر، من هرگز این احتمال را که افراد رویکرد خود را تغییر داده و واقعیات را دریابند، رد نمیکنم. برای ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید ساکن است آنچه مهم است نحوه رفتار آنها است. دولت ترامپ میتواند گذشتهاش را اصلاح کرده، تحریمها را برداشته و به میز مذاکره برگردد، ما هنوز پشت میز مذاکر ۱+۵ هستیم و آنها هستند که میز مذاکره را ترک کردهاند. ایالات متحده آسیب بزرگی به مردم ایران وارد کرده است و بابت این باید به مردم ایران خسارت دهد و ما صبر زیادی داریم.
عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: چند روز پیش از این مصاحبه رهبر معظم انقلاب تأکید کردند که اگر آمریکا توبه کند، میتواند به قالب ۱+۵ بازگردد و اخیراً نیز آقا مجدداً این نکته را تأکید داشتهاند. تاکنون هیچ مسئولی از وزارت خارجه اقداماتی در راستای دیپلماسی اقتصادی انجام نداده
در بخش دیگر فرهاد بشیری در تشریح سوال خود مبنی بر جدی نگرفتن دیپلماسی اقتصادی از سوی وزارت خارجه گفت: ما وظیفه داریم برای مطالبات مردم تلاش حداکثری انجام دهیم برای اینکه استکبار جهانی به دنبال این است که در حوزه اقتصادی پاشنه آشیل مملکت را به هم بریزد و بتواند از مسیری که انتخاب کرده و آگاهانه حرکت میکنیم، دچار یأس و ناامیدی کند، فرصتها را یکی پس از دیگری از ما گیرد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم افزود: اگر بخواهیم گوشهگیر باشیم نمیتوانیم با دنیا ارتباط برقرار کنیم و شیوهای که آقای ظریف در پیش گرفته، درست نیست، برای مردم ابهام وجود دارد و از زمانی که سوال را مطرح کردیم یعنی سوال ۱۳ مهرماه ۹۹ مطرح و در تاریخ ۱۵ آذر ماه ۹۹ به کمیسیون ارجاع شد و مسئولان وزارت خارجه به هیچ عنوان به دنبال این نیستند که پاسخهایی را در این رابطه ارائه کنند و اینکه موضوع باید از چه مسیری پیگیری شود.
عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی یادآور شد: تاکنون هیچ مسئولی از وزارت امور خارجه به ما مراجعه نکرده و مدارک لازم را در حوزه اقدامات انجام شده در راستای دیپلماسی اقتصادی ارائه نکردند و هیچگونه گزارشی ارائه نشده است.
نماینده مردم پاکدشت در مجلس خطاب به ظریف گفت: کارکرد بسیار قوی که در حوزه کار شما وجود دارد دیپلماسی اقتصادی است که ضروری است به آن توجه ویژه شود، قانون اساسی مترقی ما نکات ظریفی دارد بنابرای از وزیر تقاضا داریم باری یک بار هم شده این قانون سیاستهای کلی و آنچه که برای مردم ما در سند چشمانداز ۲۰ ساله دیده شده را مشاهده و ملاحظه کند؛ همه دستگاهها باید زیر بیرق وزارت امور خارجه در اوضاع مختلف از جمله حوزه اقتصادی در دنیا حرکت کنند و آنچه که خیر و صلاح ملت ما است را پیگیری کنند. بحث دیپلماسی اقتصادی، موضوع پیچیده ای است؛ درخواست کمک از مجلس را دارم
ظریف در پاسخ به سوال فرهاد بشیری گفت: بحث دیپلماسی اقتصادی، بحث پیچیدهای است که نیاز به همکاری تمام ارکان کشور به ویژه دولت و مجلس دارد. امروز برای توضیح به مجلس نیامدم، بلکه درخواست کمک از مجلس را دارم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه وزارت خارجه ساختاری داشت که از سال ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷ به ساختاری منطقهای تبدیل شد، افزود: در ساختار منطقهای بحث معاونت اقتصادی که در کنار معاونت سیاسی قرارداشت، کنار گذاشته و سه معاونت منطقهای ایجاد شد که فلسفه درستی دارد، آقای ولایتی براساس فهمی درست این اقدام را انجام داد.
وی با تاکید بر اینکه به دلیل حجم فشارهای سیاسی و امنیتی بر روی وزارت خارجه، طبیعتاً معاونتهای سیاسی به مسائل این حوزه گرایش پیدا کردند، عنوان کرد: برای وزارت خارجه موضوع اقتصادی به اولویت دوم تبدیل شد، اما در دوران آقای خرازی، معاونت اقتصادی ایجاد و معاونتهای منطقهای نیز حفظ شد که درگیری بین معاونتها را به همراه داشت.
عضو کابینه دولت دوازدهم با تاکید بر اینکه در دوران وزارت من به پیشنهاد مجلس مقرر شد معاونت اقتصادی احیا شود، برای این کار کل ساختار وزارتخانه را برهم ریختیم تا بتوانیم معاونتهای اقتصادی و سیاسی داشته باشیم، گفت: یکی از باسابقهترین سفرا که در آفریقا، اروپا، آسیا و روسیه سابقه سفیر بودن دارد، به عنوان معاون اقتصادی انتخاب و در کنار آن نیز اقدامات انگیزشی برای سفرا در نظر گرفته شد تا براساس دستاوردهای اقتصادی ارزیابی شوند.
ظریف با اشاره به اینکه برای کارمندان سفارتخانهها آموزشهای اقتصادی در نظر گرفته شد، افزود: طی ۸ سال گذشته تلاش شد که جهتگیری وزارت امور خارجه از سیاسی و امنیتی بودن به سمت جهتگیری اقتصادی در کنار اقدامات سیاسی و امنیتی تغییر یابد.
وی با بیان اینکه تاکنون اقدامات وزارت خارجه در حوزه اقتصادی ناموفق نبوده، اما به موفقیت مورد نظر نیز دست نیافته ایم، بیان کرد: رئیس مجلس پیشنهاد داد که وزارت خارجه مسئول کل روابط خارجی کشور باشد، این پیشنهاد مزایا و مشکلاتی دارد، اما نشان میدهد رئیس مجلس به مشکلات واقف است. وزارت امور خارجه مسئولیت روابط خارجی را در اختیار ندارد، بلکه مسئول سیاست خارجی است و نقش تسهیلگر را ایفا میکند.
در نهایت نمایندگان مجلس از پاسخهای وزیر امور خارجه به دو سوال درباره علت تلاش برای مذاکره با آمریکا پس از شهادت سردار سلیمانی و هم اهمیت دیپلماسی اقتصادی ازسوی وزارت امورخارجه قانع نشدند و محمد جواد ظریف اولین وزیر کابینه دوازدهم بود که از مجلس یازدهم دوکارت زرد متوالی دریافت کرد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰