رنگ و بوی ضیافت الهی در کیش/سفره های ساده افطار میزبان هرشب گردشگران می شود
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کیش پرس، جزیره کیش، ایران کوچکی است که از هر قوم و ملیت را میزبان است. مردمانی با فرهنگ ها و آداب و سنن مختلف که در این جزیره کوچک گردهم آمده
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کیش پرس، جزیره کیش، ایران کوچکی است که از هر قوم و ملیت را میزبان است. مردمانی با فرهنگ ها و آداب و سنن مختلف که در این جزیره کوچک گردهم آمده اند اما همچنان به سنت های خطه خود پایبند هستند.
ساکنان جزیره کیش نیز همچون هم میهنان خود در سراسر کشور از نخستین روز ماه مبارک رمضان سحرها را با دعای سحر آغاز کرده و پس از یک روز کار و تلاش سفره های افطار خود را در کمال سادگی می گسترند و در کنار یکدیگر افطار می کنند.
شاید آنچه نگین انگشتری خلیج فارس را با دیگر شهرهای ایران اسلامی کمی متفاوتر می کند این است که در این جزیره کوچک از اولین شب ماه رمضان، سفره های افطاری در تمامی مساجد ، بازارها و هیئت های مذهبی گشوده است و از روزه داران با سفره هایی ساده، مزین به خرما، نمک، نان، آش یا سوپ، چای و کمی نان و پنیر و شاید هم سبزی در کنار لیوانی شیر پذیرایی می شود.
با آغاز ماه رمضان، بومیان جزیره کیش نیز با آداب و رسوم مخصوص به خود خانه ها را از گرد و غبار پاک کرده و با شیرینی ها و غذاهای مخصوص خود آماده ورود به ماه میهمانی خدا می شوند.
محمد جاسم پور، یکی از بومیان و مدیر خانه بومیان جزیره زیبای کیش در رابطه با فرهنگ و اداب بومیان کیش در ماه میهمانی خدا گفت: ماه رمضان، مهمترین ماه قمری سال در بین بومیان است و بومیان برای این ماه مبارک منزلت خاصی قائلند. آن ها قبل از ورود به این ماه خود راه آماده می کنند و برنامه های خود را طوری تنظیم می کنند که بیشترین بهره را از این ماه مبارک ببرند، کارها و سفرهای خود را در این ماه محدود می کنند. این ماه در میان بومیان به ماه عبادت و قرآن معروف است.
خرید مایحتاج
وی ادامه داد: مردان خانه یکی دو هفته قبل از شروع ماه مبارک ملزومات و مایحتاج غذایی از قبیل برنج، شکر، آرد، نشاسته ودیگر مایحتاج مخصوص این ماه را تهیه و ذخیره می کنند تا در ماه مبارک بیشتر وقت خود را به عبادت سپری کنند.
این بومی جزیره کیش با اشاره به اینکه تمامی افراد خانواده بجز خردسالان در این ماه روزه می گیرند افزود: مراسم سحر و افطاری با حضور تمامی اعضای خانوداه صورت می گیرد، کودکان هم به نسبت توانایی خود نصف روز، کمتر یا بیشتر روزه می گیرند.
اعمال خیر
وی ادامه داد: بعلت فضیلت و مضاعف شدن پاداش در این ماه اکثر بومیان کارهای خیر خود از جمله برپایی سفره های افطاری و سحری، کمک به افراد بی بضاعت و صدقه و زکات را بجا می آورند.
این ساکن بومی جزیره کیش افزود: در تمامی مساجد با همکاری خانواده های بومی اطراف مسجد افطاری داده می شود لذا هر خانوداه مقداری از غذاها و شیرینی های مخصوص ماه مبارک را به مسجد می آورد تا افراد غریب و مسافر افطار کنند.
ماه نماز و قرآن
جاسم پور از برگزاری برنامه های تلاوت قران در این ماه خبر داد و اظهار کرد: حلقه های تلاوت قرآن با حضور مردان و جوانان بومی در یکی از خانه ها یا مساجد با برپا می شود و در آن به قرائت و تفسیر قرآن می پردازند
صله رحم و دید و بازدید :
وی ادامه داد: صله رحم و دیدار از سالمندان، دوستان و آشنایان بعد از نماز عشا و تراویح انجام می شود . خیلی از این بازدید ها به صورت دسته جمعی صورت می گیرد و بعد از احوال پرسی و دید و بازدید با غذا ها و شیرینی های محلی که دستپخت صاحبخانه است از میهمانان پذیرایی می شود که به این سفره « غبگه » می گویند .
قرقاعو : (گرگاعو)
جاسم پور به اداب خاص بومیان کیش در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و یادآور شد: در میان بومیان جزیره کیش، شب پانزده ماه رمضان مراسم مخصوص کودکان( قرقاعو یا قرنقعو)برگزار شده و بچه ها در این شب بعد از افطار با پوشیدن لباس های سنتی و محلی خود و با در دست داشتن کیسه ای پارچه ای یا پلاستیکی به صورت دسته جمعی به خانه ها می روند و با خواندن اشعاری از خانه ها شیرینی و تنقلات هدیه می گیرند .
ده شب پایانی ماه مبارک و شب قدر
برگزاری شب های قدر از مهمترین اعمالی است که در جزیره کیش برگزار می شود. در این شب پر اجر و گرانقدر تمامی حسینیه ها و مساجد و هیئت های مذهبی مملو از عزاداران امیرالمومنین (ع) است که برگزاری دعا و نیایش قرآن به سر گرفتن شب های قدر خود را سحر می کنند.
در این شب پر فیض و برکت ساکنان، مسافران و بومیان در کنار یکدیگر برای سلامتی صاحب الزمان(عج) و تعجیل در ظهور آقا، پایداری اسلام و پیروزی مسلمین و نظام اسلامی در جهان، در کنار طلب عافیت و سلامت برای خانواده خود دعا می کنند.
در مساجد اهل سنت نیز ۱۰شب پایانی ماه مبارک جدای از نماز تراویح، نماز تهجد یا قیام همراه با دعا که ۱۱ رکعت است از ساعت ۱ بامداد به بعد ادا می شود و در این نمازها خانم ها نیز حضور دارند.
افطاری
شاید کمتر شهری در کشور وجود داشته باشد که از اولین تا آخرین شب ماه رمضان درتمامی مساجد، هیئت های مذهبی و بازارهای آن سفره های افطار گشوده باشد.
در جزیره کیش هیچ مسافری نیست که از خوان کرم الهی بی نصیب باشد زیرا تمامی مساجد، بازارها و هیئت های مذهبی در این شهر کوچک سفره های افطاری ساده ای برای روزه داران می گشایند و همه از هر قوم و ملیتی در کنار هم میهمان خوان کرم الهی می شوند.
به گفته جاسم پور از رسوم جالب ماه مبارک رمضان در میان بومیان کیش این است که هر خانه ای یک غذا یا شیرینی خاصی به تعداد زیاد پخته و در میان همسایه های خود توزیع می کند. در مقابل همسایه ها هم این کار را انجام می دهند و غذاهای خود را بین همدیگر تقسیم می کنند که باعث رنگین شدن سفره افطاری آنها می شود .
غذاها و شیرینی ها ماه مبارک رمضان :
از غذاها و شیرینی های محلی که در ماه مبارک رمضان توسط بومیان تهیه می شود می توان از هریس، لقیمات، فرید، خبیصه، ساقو، بلالیط، خنفروش، خبز چباب، خبز لس، جلی، کرامیل، کاستر(عرریت)، فصایر و رنگینه نام برد.
عیدفطر
از آغاز ماه رمضان بومیان جزیره روزه می گیرند و کسانی که “منازل القمر” را می شناسند معمولا از غروب روز ۲۹ ماه رمضان در آسمان در روئیت ماه می مانند و در صورتی که ماه را ببینند فردا را عید اعلام می کنند. در حال حاضر تمامی مردم برای اطلاع از وضعیت هلال ماه گوش به رادیو و تلویزیون می سپارند.
غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان هر خانواده فطریه اعضاء خانواده را محاسبه و به خانه نیازمندان می فرستد. اهل سنت کیش برای بچه هائیکه در شکم مادرانشان هستند نیز فطریه می دهند و مقدار آن معادل مقدار غذای رایج آبادی است که در کلاه پدرش جای میگیرد. هم شیعیان و هم اهل سنت فطریه خود را به هم مذهب های خود شان می پردازند.
گفتنی است در سال های اخیر جزیره کیش با برپایی بزرگترین سفره افطاری در مرکز شهر میزبان بیش از ۳ هزار میهمان روزه دار از ساکنان و گردشگران است
جزیره کیش با ۳۷ هزار نفر جمعیت وبیش از یک میلیون و هشتصد هزار گردشگر در سال را می توان به ایران کوچکی تشبیه کرد که از هر قوم و ملیت در آن سکونت داشته و در عین حال که فرهنگ و آداب و سنن بومی خود را حفظ کرده اند در فرهنگ ناب جزیره کیش به یگانگی و یکدستی زیبایی رسیده اند که این فرهنگ واحترام به قوانین امروز درسراسر ایران اسلامی به عنوان الگو مطرح شده است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰