تاریخ انتشار : شنبه 23 شهریور 1398 - 4:35
کد خبر : 63776

فریادهای جازموریان را بشنوید

فریادهای جازموریان را بشنوید

حجت‌الاسلام حمید بامری، امام جمعه بخش زهکلوت شهرستان رودبار جنوب استان کرمان، در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به حضور جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر در منطقه جازموریان به مرکزیت شهر زهکلوت، اظهار کرد: این منطقه محروم و کم‌‌برخوردار ۲۱۰ روستا و پارچه آبادی دارد. منطقه جازموریان ضمن گستردگی و پراکندگی، مناطق صعب‌العبوری‌ با

حجت‌الاسلام حمید بامری، امام جمعه بخش زهکلوت شهرستان رودبار جنوب استان کرمان، در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به حضور جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر در منطقه جازموریان به مرکزیت شهر زهکلوت، اظهار کرد: این منطقه محروم و کم‌‌برخوردار ۲۱۰ روستا و پارچه آبادی دارد. منطقه جازموریان ضمن گستردگی و پراکندگی، مناطق صعب‌العبوری‌ با بافت روستایی است، ۱۰ هزار نفر از جمعیت این منطقه را جمعیتی شهری تشکیل داده و عمده جمعیت آن روستایی است، ضمن این اینکه عمده روستاهای پراکنده هم‌مرز با استان سیستان و بلوچستان است.

حجت‌الاسلام بامری با اشاره به خدمات انقلاب اسلامی به مناطق محروم استان کرمان گفت: دفتر امام جمعه نیز حدود شش سال است که در این شهر استقرار پیدا کرده و خوشبختانه خیران و نهادهای مردمی خدمات بسیار زیادی را در این منطقه انجام داده‌اند که می‌توان به ساخت و سازهای عمرانی مانند مدارس، مساجد، خانه‌های بهداشت و حتی آزمایشگاه‌ها اشاره کرد؛ ضمن اینکه این نهادها فعالیت‌های فرهنگی و آموزشی را نیز در این منطقه انجام داده‌اند.

وی با بیان اینکه علی‌رغم انجام فعالیت‌های عمرانی، بهداشتی، آموزشی و بهداشت در این منطقه به دلیل پراکندگی روستاها و داشتن فاصله زیاد از شهرستان، مشکلات زیادی وجود دارد، گفت: در آستانه فرارسیدن سال تحصیلی جدید،‌ با توجه به فقر اقتصادی و فرهنگی نیازهای فراوانی وجود دارد که به ما ارجاع می‌شود. کمک هزینه تحصیلی، تجهیز مدارس، نیاز به ساخت مدارس جدید، امکانات و فضاهای آموزشی از جمله نیازهایی است که دانش‌‌‌‌آموزان می‌توانند با داشتن آنها با فراغ بال تحصیل کنند.

امام جمعه زهکلوت شهرستان رودبار جنوب ادامه داد: علاوه بر این مسائل با توجه به وجود بیش از ۱۱ هزار دانش‌آموز در این منطقه مشکلاتی نیز در تهیه لوازم‌التحریر و کیف و کفش اهالی این منطقه وجود دارد.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از چالش‌های این منطقه عدم استقلال آموزش و پرورش از رودبار جنوب است، گفت: ما زیرمجموعه شهرستان رودبار جنوب هستیم، همانگونه که اشاره شد فواصل بین روستاها و مرکز شهرستان بسیار زیاد است، این موضوع مشکلاتی را در رابطه با وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان به وجود آورده است؛ نامه نگاری‌های فراوانی با مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان و وزارتخانه انجام شده است؛ با شخص وزیر سابق و رئیس دفتر او که به استان‌ سفر کرده بود نیز صحبت شد اما هنوز پاسخی دریافت نکرده‌ایم؛ امیدواریم ستادی در این منطقه به این موضوع پرداخته و این مشکل را حل کند.

فاصله زیاد است و امکانات رفت و آمد و جاده مناسب هم وجود ندارد، به همین دلیل بسیاری از دانش‌آموزان ناچار به ترک تحصیل می‌شوند

حجت‌الاسلام بامری با بیان اینکه حدود ۲۳ روستا با جمعیتی بالغ بر چهار هزار و ۵۰۰ نفر در روستاهای منطقه کوهستانی بخش جازموریان ساکن هستند، گفت: بسیاری از دانش‌آموزان ساکن این منطقه کوهستانی و صعب‌العبور بوده و با توجه به اینکه عمده مدرسه‌های متوسطه در شهر هستند، دانش‌آموزان باید این مسیر صعب‌العبور را طی کنند. فاصله زیاد است و امکانات رفت و آمد و جاده مناسب هم وجود ندارد، به همین دلیل بسیاری از دانش‌آموزان ناچار به ترک تحصیل می‌شوند. ایجاد یک مدرسه شبانه‌روزی یا مدرسه‌ای که دارای مقاطع متوسط اول، دوم و سوم باشد، نیاز فوری این منطقه است، اگرچه مدرسه برای متوسطه اول در حال ساخت است؛ اما نیاز به یک مدرسه دیگر به همراه خوابگاه وجود دارد.

امام جمعه زهکلوت در ادامه با اشاره به وضعیت کشاورزی این منطقه گفت: عمده درآمد مردم این منطقه از کشاورزی یا دامداری است؛ دامداری هم با توجه به خشکسالی‌های اخیر در مراتع، چندان مورد استقبال نیست؛ هر خانواده به اندازه نیاز خود چند دام سبک دارد و درآمدی از این راه حاصل نمی‌شود؛ آنهایی هم که زمین کشاورزی دارند با توجه به خشکسالی‌ یک سال محصول خوب دارند و یک سال بد؛ لذا می‌توان گفت آنها هم درآمد چندانی ندارند. گندم، پیاز، هندوانه، گوجه فرنگی، حنا و خرما عمده محصولات این منطقه هستند.

وی با بیان اینکه یکی از درآمدهای مردم این منطقه خرماست، گفت: مشکل آب یکی از موانع رونق کشاورزی است؛ بعضی از چاه‌های آب که پمپ آنها گازوئیلی است به دلیل نداشتن مجوز نمی‌توانند سوخت دریافت کنند؛ همچنین باید گازوئیل را به صورت آزاد که هزینه زیادی دارد، خریداری کنند.

حجت‌الاسلام بامری بیان کرد: از سوی دیگر جهادکشاورزی آمایشی در رابطه با چاه‌های مجوز‌دار و بی‌مجوز انجام نداده است، آنها باید این چاه‌ها را ساماندهی کنند. به هر حال کسی که چاه می‌زند و از گازوئیل استفاده می‌کند، آب را برای کشاورزی می‌خواهد و مصرف دیگری ندارد. همچنین تاکنون کسی نیامده میزان مصرف آب و دبی آن‌ را بررسی و ساماندهی کند و یا به آنها بگوید که از آبیاری سنتی استفاده کنند یا از قطره‌ای و بارانی؛ باید این موضوع از سوی جهاد کشاورزی مورد آمایش قرار گیرد.

وی یادآور شد: اگرچه برخی نیز از چاه‌هایی استفاده می‌کنند که پمپ برقی دارند، اما این چاه‌ها پراکنش زیادی نداشته و نمی‌تواند جوابگوی همه کشاورزان باشد به همین دلیل بسیاری ناچارند که چاه غیر مجاز حفر کنند. تعداد چاه‌های غیر مجاز بیش از چاه‌های مجاز است، هر چند تعداد چاه‌های غیر مجازی که پروانه می‌گیرند نیز زیاد است، به همین دلیل نیاز است که جهاد کشاورزی ورود پیدا کند. پیگیری‌هایی را نیز از طریق نماینده مجلس انجام داده‌ایم اما هنوز به جایی نرسیده‌ایم.

اگر زهکلوت تبدیل به فرمانداری شود و در آن مدیریت نباشد در وضعیت کنونی تفاوت چندانی ایجاد نمی‌شود. اگر منطقه‌ای که برخوردار است، تحت مدیریت یک فرد ضعیف قرار گیرد،‌ به هر حال چرخ آن منطقه می‌چرخد اما برای منطقه ضعیف باید مدیر بسیار قوی تعیین کرد

حجت‌الاسلام بامری در ادامه با بیان اینکه این منطقه به لحاظ امکانات با مناطق محروم سیستان و بلوچستان تفاوتی ندارد، گفت: منطقه سیستان و بلوچستان جزء مناطق محروم تعریف شده و امتیازات خاصی از این بابت دارد، اما این منطقه علی‌رغم مشابهت با سیستان و بلوچستان چنین امتیازهایی ندارد، چرا که بخشی از استان کرمان بوده و استان کرمان به عنوان یک استان محروم تعریف نشده است. در حال حاضر جنوب استان کرمان  نسبت به مرکز و شمال استان از جهات اقتصادی و فرهنگی متفاوت است؛ این تبعیض متأسفانه وجود دارد. برخی از مسئولان می‌گویند که در تلاش هستیم این نابرابری رفع شود، جنوب استان هم مانند شمال و مرکز از ظرفیت بالایی برخوردار است، البته برخی نیز به دنبال استان شدن جنوب کرمان هستند.

امام جمعه زهکلوت با بیان اینکه این بخش یکی از بزرگترین بخش‌های این استان است؛ گفت: اگر بحث استقلال از شهرستان‌ را پیگیری کنیم و خود تبدیل به شهرستان و بخشداری هم به فرمانداری تبدیل شود، بودجه‌ای به آن تعلق می‌گیرد و ممکن است بسیاری از زیرساخت‌ها ایجاد شود. هرچند اگر زهکلوت تبدیل به فرمانداری شود و فرمانداری با مدیریت صحیح اداره نشود، در وضعیت کنونی تفاوت چندانی ایجاد نمی‌شود. اگر منطقه‌ای که برخوردار است، تحت مدیریت یک فرد ضعیف قرار گیرد،‌ به هر حال چرخ آن منطقه می‌چرخد اما برای منطقه ضعیف باید مدیر بسیار قوی تعیین کرد.

حجت‌الاسلام بامری در ادامه به موضوع آسیب‌های اجتماعی در این منطقه پرداخت و گفت: اعتیاد و طلاق پررنگ‌ترین آسیب اجتماعی این منطقه است، آمار طلاق را براساس ارجاعاتی که از سوی دادگستری برای مشاوره ارائه می‌شود، می‌گویم که بسیار بالاست. زوج‌های جوان دوران عقد را  می‌گذرانند و بعد از یک یا دو سال ازدواج می‌کنند اما به دلیل اعتیاد از هم جدا می‌شوند. ضمن اینکه موضوع ماهواره و فضای مجازی هم یکی دیگر از عوامل طلاق است. حتی در مناطق کوهستانی در کنار کپرها هم دیش ماهواره وجود دارد، علت آن را عدم دریافت کانال‌های ایران می‌دانند.

امام جمعه زهکلوت در ادامه یکی از نیازهای این منطقه را موضوع آموزش مسائل خانواده دانست و اظهار کرد: به آموزش‌های ازدواج و دوره‌‎هایی که ازدواج سالم را ترویج کنند، نیاز داریم؛ البته این دوره‌ها اخیراً برگزار می‌شود اما مقطعی بوده و فراگیر نیست.

روستاهای نابینایان و ناشنوایان

آمار طلاق براساس ارجاعاتی که از سوی دادگستری برای مشاوره به ما داده می‌شود،‌ بسیار بالاست. زوج‌های جوان دوران عقد را می‌گذرانند و بعد از یک یا دو سال ازدواج می‌کنند اما به دلیل اعتیاد از هم جدا می‌شوند

وی در ادامه با اشاره به وجود روستای نابینایان در این استان گفت: روستایی به نام تکول حسن در این منطقه وجود دارد که تعداد زیادی از ساکنان آن به دلیل وجود مشکل ژنتیکی نابینا یا دچار معلولیت جسمی هستند؛ مثلا خانواده‌ای با پنج نفر جمعیت، دچار یک نوع معلولیت هستند. روستای دیگری هم در این منطقه به‌نام قاسم‌آباد وجود دارد که اغلب مردم آن لال هستند، این افراد هیچ‌گونه آگاهی در مورد انجام آزمایش‌های ژنتیکی پیش از ازدواج ندارند، در حالی‌که باید به آنها آموزش داده ‌شود.

امام جمعه زهکلوت در ادامه به موضوع قاچاق سوخت در این منطقه پرداخت و گفت: قاچاق سوخت نیز موضوع دیگری است که بخشی از مردم منطقه برای کسب درآمد نسبت به آن مبادرت می‌کنند. در جاده رودبار به سوی ایرانشهر هفته‌ای یک یا دو ماشین که سوخت قاچاق می‌کنند در مسیر آتش می‌گیرند و سرنشینان آنها می‌سوزند یا مجروح می‌شوند. اگر کشاورزی رونق پیدا کند یا کارآفرینی شکل گیرد، این مسئله کمرنگ‌تر می‌شود. افرادی وجود دارند که به محض پیدا شدن زمینه کاری کوچک، از قاچاق دست کشیده‌اند.

محرومیت فرهنگی

حجت‌الاسلام و المسلمین بامری با بیان اینکه عدم وجود زیرساخت‌های فرهنگی و هنری از جمله دیگر محرومیت‌های این منطقه از کشور است، گفت:  این بخش با تمام گستردگی حتی نمایندگی اداره ارشاد هم  ندارد. اداره ارشاد در شهررودبار مستقر است؛ کار خاصی هم در این منطقه انجام نمی‌دهد. این منطقه استعدادهای هنری خیلی خوبی دارد،  الان گروه‌های تئاتر مردمی و محلی در حال فعالیت هستند، از سوی دیگر هنر سوزن‌دوزی در اینجا بسیار پررونق است و هنرمندان خوبی در این منطقه حضور دارند اگر این هنر تبدیل به کار اقتصادی شود، کارآفرینی خوبی برای زنان ایجاد می‌شود، اما متأسفانه از نهادهایی ارشاد هیچ حرکتی دیده نشده و حمایتی هم انجام نمی‌شود.

انتهای پیام

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد