تاریخ انتشار : یکشنبه 1 بهمن 1396 - 23:13
کد خبر : 21945

وضعیت عفاف و حجاب در برخی ادارات استان گلستان راضی‌کننده نیست

وضعیت عفاف و حجاب در برخی ادارات استان گلستان راضی‌کننده نیست

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از گرگان، امر به معروف و نهی از منکر نه تنها یک فریضه دینی بلکه یکی از مصادیق حقوق شهروندی است. اما به علت رویکردهای سلبی که از گذشته تاکنون در این زمینه وجود داشته و عدم آشنایی

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از گرگان، امر به معروف و نهی از منکر نه تنها یک فریضه دینی بلکه یکی از مصادیق حقوق شهروندی است. اما به علت رویکردهای سلبی که از گذشته تاکنون در این زمینه وجود داشته و عدم آشنایی افراد با شرایط امر به معروف و نهی از منکر، این واجب شرعی، فراموش شده است.

موضوعی که جانشین دبیر ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر استان گلستان هم به آن اشاره می‌کند و می گوید: این رفتارها و اتفاقاتی که در این زمینه رخ داده سبب شده است تا بخشی از جامعه نسبت به اجرای امر به معروف و نهی از منکر "گارد" بگیرند. این در حالی است که حساسیت بر اجرای امربه معروف و نهی از منکر تنها مختص به جامعه اسلامی نبوده بلکه همه دنیا به این نتیجه رسیده که برای داشتن جامعه‌ای مترقی باید این موضوع را ولو تحت عناوینی مانند احساس مسئولیت اجتماعی، حقوق شهروندی یا نظارت عمومی در اجتماع خود پیاده‌سازی کند.

یاسر قزوهی، جانشین دبیرستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر استان گلستان در بازدید از دفتر خبرگزاری تسنیم به برخی از مسائل پیرامون فعالیت این ستاد و ضرورت فرهنگ‌سازی امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اشاره کرده است. در ادامه بخشی از گفتگوی ما با یاسر قزوهی را می‌خوانید:

تسنیم: چرا هنوز پس از چهل سال نتوانسته‌ایم در زمینه فرهنگ‌سازی و نهادینه کردن امربه معروف و نهی از منکر در جامعه موفق باشیم؟

قزوهی: علت اصلی این است که نتوانستیم ارتباط خوبی با جامعه برقرار کرده و این فریضه را معرفی کنیم. مردم عموما یک وجه این موضوع و برخوردهای سلبی را دیدند برای همین در مقابل آن "گارد" می‌گیرند. همه دنیا برای اینکه آسیب‌ها به ویژه در بخش اجتماعی را کاهش دهد بحث نظارت همگانی را مطرح می‌کنند.

از منظر دینی این نظارت همگانی، همان امربه معروف و نهی از منکر است. ما چون نتوانسته‌ایم این شرایط را برای جامعه فراهم کنیم به جایی رسیده‌ایم که از آسیب‌های اجتماعی، حقوق‌های نجومی، اختلاس‌ها و غیره می‌نالیم در حالی که مقصر اصلی همه این اتفاقات، همه ما به عنوان مردم هستیم؛ زیرا به وظیفه‌ای که در قبال یکدیگر داشته‌ایم، عمل نکرده‌ایم.

تسنیم: در گارد گرفتن بخشی از مردم در مقابل امربه معروف و نهی از منکر، تصور نمی‌کنید دست اندرکاران این امر در زمینه فرهنگ‌سازی کم کاری کرده‌اند؟

قزوهی: اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه لازم و ملزوم‌هایی دارد. یعنی هم باید اجرایش درست باشد و هم اینکه شنونده‌اش باید مناسب باشد. این گارد گرفتن‌ها برای این است که گاهی اوقات به جای امربه معروف، آن را با انتقام‌گیری، برخوردهای سلیقه‌ای و شخصی و یا حتی انتقاد اشتباه می‌گیرند.

اگر اجرای امربه معروف و نهی از منکر درست باشد بسیاری از آسیب‌های اجتماعی هم حل می‌شود. چون همه دنیا به نقش موثر نظارت همگانی پی برده و آن را به عنوان یک فعالیت و مسئولیت اجتماعی اجرا کرده که نتیجه هم گرفته است.باید تلاش کنیم تا این احساس نیاز و ضرورت در جامعه ایجاد شود تا بتوانیم زمینه انتقال این دغدغه را فراهم کنیم. شرایط نباید به گونه‌ ای باشد که مردم به مسائل اجتماعی به عنوان طنز و جوک نگاه کنند بلکه باید در اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه مشارکت داشته باشند.

تسنیم: موضوع امربه معروف همیشه حواشی خاص به خودش را داشته حتی قانونی که مصوب شد هم حاشیه‌های زیادی داشت. این قانون ابلاغ شده است؟

قزوهی: چون خلا قانونی در زمینه فرهنگ سازی و احیاء امربه معروف و نهی از منکر در جامعه وجود داشت، رایزنی‌هایی با دولت‌های وقت انجام شد اما اتفاقی رخ نداد و مسکوت ماند، تا اینکه در سال ۹۴، بحث حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر در قالب طرح در صحن مجلس شورای اسلامی مطرح شده بود که در نهایت نمایندگان به تصویب آن رأی دادند.

با این‌حال هنوز دولت این قانون را ابلاغ نکرده زیرا رئیس جمهور دغدغه‌هایی درباره این قانون دارد و معتقد است با اجرای این قانون، در جامعه هرج و مرج ایجاد می‌شود یا اینکه درگیری بین مردم به وجود بیاید. اگر به هر فردی اجازه دهیم که امربه معروف کند و با فرض اینکه نسبت به شرایط آن آگاهی نداشته باشد، دچار مشکل می‌شویم. ما نیز معتقدیم در کار امربه معروف و نهی از منکر نباید هتک حرمت یا حیثیتی اتفاق بیفتد.

تسنیم: پس مشخص نیست سرنوشت این قانون چه خواهد شد؟

قزوهی: ما هم منتظر ابلاغ این قانون هستیم، در این صورت اجرای آن برای مجموعه لازم خواهد بود.

تسنیم: تاکنون مبنای فعالیت این ستاد بدون داشتن پشتوانه قانونی چه بود؟

قزوهی: در ستاد بنا را بر تعامل گذاشتیم، چون هیچ قانونی نداشتیم. اگر مسئولان انگیزه و دغدغه داشتند استقبال می‌کردیم و تاکنون هم صرفا با تعاملاتی که داشتیم پیش رفتیم. اما با تصویب این قانون شرایط کمی بهتر شده و برخی دستگاه‌ها همراهی بیشتر و بهتری دارند. در قانون الزاماتی برای برخی دستگاه‌ها دیده شده است.

تسنیم: از بحث قانون که بگذریم به نظر می‌رسد جامعه هم چندان با برنامه‌ها و سیاست‌هایی که در این زمینه وجود دارد، آشنا نیست. نظر شما چیست؟

قزوهی: دشمنان با انحرافاتی که در جامعه به وجود آورده‌اند، ذائقه‌های مردم را تغییر داده‌اند. برای همین برخی‌ها در مقابل این مسئله موضع‌گیری می‌کنند زیرا دغدغه‌هایشان متفاوت شده و منکرها نیز تبدیل به معروف شده‌اند. چون ترک امربه معروف کردیم منکرها رواج پیدا کرده است.

در بحث عفاف و حجاب هم وضعیت مانند امروز نبود اما اکنون این نوع پوشش که برخی اوقات می‌بینیم تبدیل به عرف شده و اگر نیروی انتظامی هم بخواهد با این افراد برخورد کند، مردم با آنها درگیر می‌شوند. ما باید به جای مسائل سیاسی، مردم را در مسائل اجتماعی دغدغه‌مند می‌کردیم.

تسنیم: با توجه به وضع موجود وظیفه ستاد چه خواهد بود؟

قزوهی: بدنه ما اجرایی نیست بلکه ستادی است. کار تبلیغ به معنای تغییر نگاه و باورها، آموزش، الگوسازی و رفتارسازی وظایف این ستاد است. افرادی را از قشرهای مختلف آموزش می‌دهیم که در سامانه آمرین به معروف و ناهیان از منکر ثبت شدند و پس از آموزش این افراد در صنوف و قشرهایی که حضور دارند بکارگیری می‌شوند. کار این افراد مچ‌گیری نیست یا اینکه بخواهند بگیر و ببند راه بیندازند، تلاش این است که در هر مجموعه معروف‌ها احیاء و منکرها از بین برود.

تسنیم: فکر می‌کنید با این سازوکار تاکنون موفق بوده‌اید؟

قزوهی: نمی‌خواهم بگویم خیلی موفق بودیم چون خلاء قانونی داشتیم و داریم. از طرفی ویژگی کار فرهنگی این است که دیر بازده بوده و زمان‌بر است از طرفی همه مردم هم باید در اجرای آن مشارکت داشته باشند.

تسنیم: یکی از منکرهایی که امروز در جامعه زیاد دیده می‌شود، وضعیت کنونی عفاف و حجاب در جامعه است، ستاد چه برنامه‌ای در این زمینه داشته است؟

قزوهی: اینکه ستاد بخواهد به مصداق‌ها و یا صرفا به مسئله حجاب و عفاف بپردازد، اشتباه است. اما ما نیز معتقدیم برای اینکه جامعه سالم باشد باید آراستگی داشته باشد. اما شرایط روز به روز بدتر می شود. در بحث عفاف و حجاب قانون وجود دارد و ۲۲ دستگاه هم مسئول هستند اما نتیجه‌ای نگرفته‌ایم. حجاب باید به عنوان نیاز،تکلیف انسانی و قانونی و باوری عمومی در جامعه نهادینه شود. اگر کمی دقت کنیم می‌بینیم چه بلایی را دشمنان بر سر ما آورده‌اند. ما نه تنها نسبت به عفاف و حجاب بلکه به مسائل دیگری مانند اختلاس‌ها هم بی‌غیرت شدیم.

مردم باید به این باور برسند که حجاب یک نیاز است. همان‌طور که گفته شد دستگاه‌های مختلفی در زمینه عفاف و حجاب مسئولیت دارند و نظارت و رعایت آن به ستاد محول شده اما ما حتی از مجموعه‌های اداری هم رضایت نداریم. وقتی مدیری به عفاف و حجاب باور ندارد نمی‌تواند آن را هم در دستگاه خود پیاده کند.

کار ستاد برنامه‌ریزی  است و برای این‌کار هم اتاق فکر داریم. تا بحال هم از برنامه‌ها و اقداماتی که داشتیم اطلاع‌رسانی هم نکردیم و صرفا به همان مجموعه‌ها ابلاغ کردیم. اما واقعا خودمان هم راضی نیستیم. از طرفی ستاد بنا ندارد راساً به اجرای امربه معروف و نهی از منکر اقدام کند بلکه مردم باید وارد صحنه شوند. ما باید هدایتگر باشیم و این کار را به مردم واگذار کنیم.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد