تاریخ انتشار : چهارشنبه 19 خرداد 1400 - 10:36
کد خبر : 117628

راه‌حل رفع موانع صنعت قزوین چیست؟

راه‌حل رفع موانع صنعت قزوین چیست؟

میزگرد «بررسی مشکلات صنایع استان قزوین» با حضور علی محمد زمانی، عضو هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و رئیس خانه صنعت استان، مهدی عبدیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان قزوین و فرشاد پیله‌چی، رئیس جهاد دانشگاهی استان قزوین برگزار شد و در ابتدا مهم‌ترین مشکلات صنایع استان مورد بررسی قرار گرفت. زمانی، عضو

میزگرد «بررسی مشکلات صنایع استان قزوین» با حضور علی محمد زمانی، عضو هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و رئیس خانه صنعت استان، مهدی عبدیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان قزوین و فرشاد پیله‌چی، رئیس جهاد دانشگاهی استان قزوین برگزار شد و در ابتدا مهم‌ترین مشکلات صنایع استان مورد بررسی قرار گرفت.

زمانی، عضو هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در ادامه این میزگرد درخصوص حمایت‌های دولت از صنعت، اظهار می‌کند: حمایت‌های دولتی مهم‌ترین نکته است در هر فصل یک رصد از واحدهای صنعتی داریم و به طور متوسط ۲۰۰ تا ۳۰۰ واحد را رصد می‌کنیم؛ بر اساس رصد انجام شده بالاترین مشکل صنایع استان تأمین مواد اولیه است که بی‌ثباتی قیمت‌ها در تهیه مواد اولیه تأثیر گذاشته است.

وی تشریح می‌کند: وقتی در بازار ثبات وجود نداشته باشد تولیدکننده دچار مشکل خواهد شد مواد اولیه‌ای که تولیدکننده خریداری می‌کند باید به محصول تبدیل کرده و به بازار عرضه کند آیا با این بی‌ثباتی می‌تواند پیش‌بینی کند که بازار چه سرنوشتی خواهد داشت؟! در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان توانایی برنامه‌ریزی برای کوتاه‌مدت ندارند و گرانی مواد اولیه منجر به کاهش نقدینگی آنان شده و به همین دلیل به سرمایه در گردش نیاز پیدا می‌کنند به همین دلیل سرمایه در گردش در رتبه دوم مشکلات واحدهای صنعتی استان قرار دارد.

زمانی اضافه می‌کند: بسیاری از واحدهای تولیدی پس از شیوع کرونا آسیب دیدند که این مشکل سومین مشکل از مشکلات واحدهای صنعتی استان به شمار می‌رود، پس از آن سنگ‌اندازی بانک‌ها در رده چهارم مشکلات واحدهای صنعتی استان قرار دارد، اغلب مشاهده می‌شود حتی بانک‌ها بخشنامه‌های بانک مرکزی را اجرایی نمی‌کنند؛ عدم اجرای بخشنامه بانک‌ها به تحریم و ارز مربوط نمی‌شود؛ بانک‌ها به راحتی تصمیمات بانک مرکزی را کنار می‌گذارند و همین امر موجب هرج و مرج در اقتصاد و زیان‌های جبران‌ناپذیر در تولید می‌شود.

دایره‌ بازار و فروش برای تولیدکنندگان تنگ‌تر شده است

وی تصریح می‌کند: «فروش» مشکل پنجم واحدهای صنعتی استان قزوین است و این مشکل از بازار نشأت می‌گیرد چون قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی کاسته شده؛ در حال حاضر نیز جلوی صادرات گرفته شده است به همین دلیل دایره‌ بازار و فروش برای تولیدکنندگان تنگ‌تر شده است اکنون بسیاری از واحدها بین ۱۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت خود تولید می‌کنند و این یعنی اینکه آنان در خط زیان حرکت دارند با این وضعیت اقتصاد و اشتغال ثبات پیدا نخواهد کرد.

عضو هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تأکید می‌کند: مشکلات مشخص است حتی پیمایش مشکلات قزوین با پیمایش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی همخوانی دارد و نشان می‌دهد اگر درصدد حمایت از تولید و رفع تنگناهای تولید و مانع‌زدایی باشیم ۹۰ درصد مشکلات صنعت حل خواهد شد. اغلب مسئولان با بازدید از صنایع به دنبال گذراندن وقت هستند.

زمانی می‌گوید: فساد در تمام این موارد ریشه دوانده است و حتی در نمایندگان پیشین مجلس نیز مشاهده شد فساد از بخش دولتی تا عمق بخش خصوصی نفوذ کرده است.

وی در این باره بیان می‌کند: برای بیان فساد کافی‌ است به ذکر یک نمونه اشاره کنیم؛ در سال گذشته به یکباره شاهد افزایش قیمت موز نسبت به سال قبل آن بودیم چون در سال ۹۹ تصمیم گرفته شد واردات موز ممنوع شود و فقط و فقط آنانی که قبلاً ثبت سفارش کرده بودند می‌توانستند موز وارد کنند با این تبصره تنها یک نفر ثبت سفارش انجام داده بود و آن هم از نزدیکان و اقوام دولتی‌ها بود برای سال ۱۴۰۰ نیز گفته شد کسانی که در سال گذشته موز وارد کرده‌اند می‌توانند واردات داشته باشند.

دولت چه کاری می‌تواند انجام دهد؟

پیله‌چی، رئیس جهاددانشگاهی استان قزوین خاطرنشان می‌کند: کسی که در صنعت فعال است در ابتدا باید سواد تخصصی داشته باشد عوامل خارجی هم در اقتصاد دخیل هستند اما با مشخص شدن موانع و مشکلات حال این سوال پرسیده می‌شود که دولت چه کاری می‌تواند انجام دهد. مشکل نخست تأمین مواد اولیه است برای حل این موضوع بهتر است دولت به‌عنوان نهاد بالادستی خام‌فروشی نکند و مواد اولیه را وارد کرده و با یارانه در اختیار صنعتگران قرار دهد.

وی اضافه می‌کند: مشکل دوم سرمایه در گردش است که بهتر است بانک‌ها علاوه بر رفع قوانین سفت و سخت دوره تنفس را افزایش داده و با سود کم، زمان بازپرداخت تسهیلات را نیز افزایش دهند.

رئیس جهاددانشگاهی استان قزوین بیان می‌کند: دریافت مجوز از دیگر مشکلات صنایع استان است و این در حالی است که صنایع از دستگاه‌های اجرایی که دولتی هستند مجوز دریافت می‌کنند برای همین امر دولت می‌تواند این بروکراسی را کاهش دهد.

وی اشاره می‌کند: عدم ثبات ارز از دیگر مشکلات است که دولت می‌تواند ثبات در بازار ارز ایجاد کند تا تولیدکنندگان با اطمینان خاطر فعالیت کنند؛ بنابراین نتیجه می‌گیریم بخش اعظم مشکلات صنعتگران از طریق دولت قابل حل است در قبال آن نیز قوه مقننه باید قوانینی تصویب کند که مشکلات را حل کند و قوه مجریه آن را اجرا کرده و قوه قضاییه نیز بر آن نظارت کند؛ در این صورت مشکلات بخش صنعت حل خواهد شد. اگر بتوانیم مدیریت خود را اصلاح و مدیران خوبی انتخاب کنیم تهدیدهای تحریم را به فرصت تبدیل خواهیم کرد.

بزرگ‌ترین حمایت دولت عدم دخالت در امر تولید است

زمانی در ادامه توضیح می‌دهد: بزرگ‌ترین حمایت دولت از تولید برای تحقق شعار سال این است که در امر تولید دخالت نداشته باشد چون هیچ تخصصی در تولید، سرمایه‌گذاری، اشتغال و کسب و کار ندارد از طرفی دیگر کار را باید به کاردان بسپارند، کاردان هم خود تولیدکننده است. اگر دولت می‌خواهد حمایتی داشته باشد باید پای صحبت تولیدکنندگان بنشیند و به معنای واقعی حمایت کند و کار را به نهادهای بخش خصوصی واقعی که شامل تولیدکنندگان هستند بسپارد و به نظرات آنان بها و اهمیت دهد اگر این گونه رفتار شود درصد بالایی از مشکلات قابل حل است.

وی ادامه می‌دهد: قزوین مزیت‌های بسیاری دارد برای همین انتخاب نخست سرمایه‌گذاران است علاوه بر قزوین، استان‌هایی هم چون قم و سمنان به پایتخت نزدیک هستند ولی به لحاظ امکانات و جاذبه در رده‌های پایین قرار دارند بنابراین قزوین می‌تواند جایگاه برجسته‌ای در تولید کشور داشته باشد.

عضو هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تشریح می‌کند: ۱۵ سال قبل پروژه متروی «قزوین-هشتگرد» و بندر خشک قزوین را پیشنهاد دادیم با انجام این پروژه‌ها قزوین می‌تواند پشتیبانی برای دپوی کالاهای ورودی و خروجی باشد، در برخی سفرهای مسئولان پیشنهاد داده شد از قزوین به عنوان محل دپوی کالاها برای دسترسی آسان کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای خزر انتخاب شود چون استان قزوین در کریدور شمال به جنوب کشور قرار داشته و موقعیتی استثنایی و جایگاه ویژه‌ای دارد، ظرفیت‌های قزوین مغفول مانده است و باید آن را جدی بگیریم شاید مدیران غیربومی که اواخر خدمت خود را در قزوین می‌گذرانند نتوانند از این موقعیت استراتژیک بهره‌برداری داشته باشند.

عبدیان اظهار می‌کند: صنعت، کشاورزی و گردشگری پتانسیل‌های قزوین هستند این استان و با این وجود مناظر طبیعی و تاریخی در بخش گردشگری ضعیف است و در استان هتل نداریم، تمامی این‌ کمبودها روی صنعت و کشاورزی استان نیز تأثیر داشته است. در بخش کشاورزی ضعیف نیستیم اما در احداث گلخانه ضعیف عمل کرده‌ایم با کمبود آب می‌توانستیم چندین شهرک گلخانه‌ای داشته باشیم و با تولید محصولات کشاورزی و صادرات آن به اقتصاد کشور و استان کمک کنیم.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان قزوین اضافه می‌کند: معادن زیادی از جمله مس، شیشه، کاشی و سرامیک در استان وجود دارد که جای کار بسیاری دارند، لوله نفت از نزدیکی قزوین رد شده است و می‌توانستیم در استان قزوین صنعت پتروشیمی داشته باشیم و ارزش افزوده خوبی کسب کنیم. اولین استان صنعتی کشور بودیم اما توجه خاصی به این استان نشده است و سرمایه‌گذاران نیز به‌دلیل موقعیت جغرافیایی در این استان مستقر شدند.

وی می‌گوید: به نظر می‌رسد اگر رهبری ورود و نخبگان اقتصادی را دور هم جمع کنند تا یک مطالعه برای تدوین قوانین اقتصادی داشته باشند بخشی از مشکلات اقتصادی حل خواهد شد.

زمانی نیز اضافه می‌کند: با توجه به جاذبه‌ها و ظرفیت‌های قزوین از نظر وسعت جغرافیایی کوچک و محدود هستیم و نباید اجازه دهیم شهر صنعتی در استان مستقر شود باید به صنایع های‌تک توجه کنیم و با توجه به محدودیت‌های موجود دقت لازم را در تخصیص زمین و آب داشته باشیم؛ اگر به صنایع زیربنایی توجه نکنیم در سال‌های آینده دچار کمبود منابع خواهیم شد بنابراین با توجه کردن به صنایع های‌تک و تقویت منابع زیربنایی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌توانیم رونق صنعت استان را شاهد باشیم.

ظرفیت‌های اقتصادی قزوین

پیله‌چی رئیس جهاددانشگاهی استان قزوین می‌گوید: ظرفیت‌های قزوین از چند جنبه باید مورد توجه قرار گیرد، قزوین از ابعاد مختلف دارای ظرفیت است و وقتی سند آمایش سرزمینی قزوین را بررسی می‌کنیم می‌بینیم در حوزه‌های صنعت، گردشگری، خدمات و حمل‌ونقل برنامه‌هایی تعریف شده است. قزوین در کریدور شمال به جنوب کشور واقع شده است، بر این اساس می‌تواند به‌عنوان هاب لجستیک و بندر خشک مطرح شود که در هر یک زیرشاخه‌های مختلف دارد.

وی اضافه می‌کند: شهرک‌های صنعتی قزوین مزیت‌های رقابتی جدی با دیگر شهرک‌های صنعتی دارند و آن نزدیکی به تهران و قرار گیری در شعاع ۱۲۰ کیلومتری پایتخت است. محصولات گزین کشاورزی در استان وجود دارد که می‌توانیم صادر کرده و یا برایشان صنایع تبدیلی ایجاد کنیم. گردشگری و آثار تاریخی نیز از دیگر مزیت‌های استان به شمار می‌رود.

رئیس جهاددانشگاهی قزوین یادآور می‌شود: قزوین دارای مکتب فرش است وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم این مکتب از دیگر مکاتب نامی کشور جلوتر بوده و اگر به آن توجه می‌کردیم الان ظرفیت خوبی برای صادرات فرش داشتیم. خدمات از دیگر پتانسیل‌های قزوین است که می‌تواند از صنعت و کشاورزی استفاده کند.

پیله‌چی در پایان تأکید می‌کند: در قزوین ظرفیت‌های بسیاری وجود دارد که می‌توانیم از آن‌ها برای تعالی استان استفاده کنیم؛ در همه بخش‌ها به مدیریت ارشدی نیاز داریم که این‌ها را به یکدیگر ارتباط دهد و هماهنگی ایجاد کند.

انتهای پیام

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد