دولت اراده کافی برای حل مشکل مسکن نداشته است/ رفع مشکل مسکن راهکار دارد
خبرگزاری فارس – اردبیل|مهران عقلمند: در سالهای اخیر شاهد نوسانات بسیار در بازار مسکن بودهایم موضوعی که رکود در آن مستقیما با زندگی مردم در ارتباط بوده و رونق در آن نیز سبب ایجاد اشتغال و تولید میشود. متاسفانه علیرغم بروز چنین وضعیتی در سالهای اخیر، اقدامی عملی از سوی دولتمردان برای رفع مشکل مسکن
خبرگزاری فارس – اردبیل|مهران عقلمند: در سالهای اخیر شاهد نوسانات بسیار در بازار مسکن بودهایم موضوعی که رکود در آن مستقیما با زندگی مردم در ارتباط بوده و رونق در آن نیز سبب ایجاد اشتغال و تولید میشود.
متاسفانه علیرغم بروز چنین وضعیتی در سالهای اخیر، اقدامی عملی از سوی دولتمردان برای رفع مشکل مسکن انجام نگرفت و همین امر خود به التهاب در بازار افزود و با ادامه این روند و افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن، اجارهبهای آن نیز با رشد فزونی مواجه شده و اینچنین مردم از فکر خانه دار شدن خارج شده و رویای خانهدار شدن به رویای تامین اجارهبها تبدیل شد.
اغلب خریدارانی که نیاز مصرفی به مسکن داشته و با پسانداز دست رنج سالها کار و تلاش در فکر خرید خانه بودند روزانه با قیمتهای نجومی و متفاوتی مواجه میشوند و با توجه به افزایش بیرویه قیمت واحدهای مسکونی در مناطق مختلف شهر اردبیل از فکر خانهدار شدن خارج شدهاند و یا گوشه چشمی به تعدیل وضعیت بازار داشته و در انتظار بازگشت ثبات به بازار مسکن و یا کاهش قیمتها هستند.
طبق نظر اغلب کارشناسان بازار مسکن تابع سیستم عرضه و تقاضا است از این رو یکی از اصلیترین مشکلات کنونی در این بخش، کاهش عرضه مسکن در بازار بوده و این درحالیست که دولت یازدهم و دوازدهم در طول سالیان گذشته عملا هیچ برنامهای اساسی برای توسعه ساخت وساز مسکن در کشور نداشته و تنها طرح ارایه شده طرح اقدام ملی مسکن بوده که این طرح نیز جوابگوی میزان تقاضای موجود در کشور نیست.
طرح جهش تولید و تامین مسکن راهکاری مناسب برای رفع مشکلات مسکن است
صدیف بدری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: دولت در طول سالهای گذشته هیچ برنامه مشخصی برای ساخت مسکن نداشته و علیرغم تلاشهای مجلس طی این سالها هیچ اقدام عملی از سوی دولت مشاهده نکردیم.
وی افزود: کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از ابتدای مجلس یازدهم به حوزه تولید مسکن ورود پیدا کرده و طرحی با عنوان طرح جهش تولید و تامین مسکن را آماده کرد و در صحن علنی مجلس نیز به تصویب رسید.
دولت مکلف به ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی شده است
بدری ادامه داد: طبق این طرح دولت مکلف شده است که سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور تولید کند در کنار آن تسهیلات حمایتی به افراد کم برخوردار و ساخت مسکنهای حمایتی برای اقشار کم درآمد جامعه در نظر گرفته شده است.
رئیس مجمع نمایندگان استان اردبیل تصریح کرد: با تشکیل صندوق ملی مسکن در طرح جهش تولید و تامین مسکن تمام عایدات درآمدی حوزه مسکن دولت در این صندوق جهت اجرا و آماده سازی زیرساختهای لازم برای ساخت مسکن تجمیع خواهد شد و در کنار آن پرداخت ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مسکن توسط بانکها با نرخ سودی که شورای پول و اعتبار مشخص خواهد کرد از دیگر نکات مثبت در این طرح برای افزایش تولید مسکن در کشور است.
ارایه تسهیلات بانکی برای تامین نقدینگی در بازار مسکن
بدری بیان کرد: دوره بازگشت این تسهیلات ۲۰ ساله خواهد بود و در کنار آن دولت مکلف شده که زمین رایگان برای تامین مسکن برای اقشار کم درآمد جامعه، جوانان، بیکاران و … تامین کند و سالانه چیزی حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی حمایتی نیز باید برای تامین مسکن دهکهای پایین جامعه ساخته شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ادامه داد: طبق طرح ارائه شده مقرر شد تا درآمدهای کسب شده از مالیاتهای خانههای خالی در اختیار اجرای این طرح قرار گیرد و در کنار آن منابع مالی دیگری از بازگشت تسهیلات مسکن مهر تا سال ۱۴۰۳ نیز برای تامین هزینههای مورد نیاز ساخت این واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده است.
بدری گفت: طرح مالیات بر عایدی سرمایه که شامل مسکن، خودرو، ارز، طلا، زمین و… است نیز میتواند نقش موثری در کاهش قیمت مسکن در بازار داشته باشد و طبق این طرح در صورت تصویب در صحن مجلس با درنظر گرفتن شرایط ارزش پول ملی و تورم موجود برای سرمایههایی که از خرید و فروش موارد مذکور به دست آید مالیاتی در نظر گرفته میشود و عایدات این مالیات نیز صرف تولید، ساخت مسکن، ایجاد زیرساختها در کشور و… خواهد شد.
متولیان مسکن اراده ای کافی برای حل مشکلات مسکن ندارند
خداوردی حضرتی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک اردبیل بر این باور است که متولیان مسکن در دولت، ارادهای کافی برای حل مشکلات بازار مسکن نداشتهاند؛ وی در این خصوص گفت: به نظر من مسؤولان برنامه مدون و دقیقی جهت رسیدگی به آشفتگی بازار و همچنین جلوگیری از روند صعودی و افزایش بیرویه قیمت در این بازار را ندارند.
وی افزود: متاسفانه طی سالهای اخیر مسؤولان دولتی هدفگذاری مشخص و مدونی برای بازار مسکن نداشتند و هم چنین عزم جدی از سوی مسؤولان برای رسیدگی به مشکلات آن مشاهده نمیشود.
سوءمدیریت در حوزه مسکن از عمده دلایل آشفتگی بازار است
رئیس اتحادیه مشاوران املاک اردبیل با اشاره به عمده دلایل در بروز چنین مشکلاتی در بازار مسکن عنوان کرد: در حالت کلی سوءمدیریت در حوزه مسکن، نوسانات بازار ارز، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، تحریمهای اقتصادی و عدم رعایت انصاف توسط برخی مالکان در فروش املاک خود از جمله دلایل عمده مشکلات موجود در بازار مسکن است.
حضرتی تشریح کرد: تمامی عوامل یاد شده سبب شد تا شاهد رشد فزونی قیمت مسکن در استان اردبیل باشیم و در کنار آن هماکنون سیستم عرضه و تقاضا نیز در بازار مسکن با مشکل مواجه بوده و با یکدیگر همخوانی ندارد.
حضرتی گفت: کاهش ساخت و ساز در سطح شهر یکی از عمدهترین دلایل اختلال در سیستم عرضه و تقاضا بوده به طوریکه با توجه به وضعیت موجود مسکن تولید شده در اردبیل به تناسب سالهای گذشته کاهش چشمگیری داشته و در آینده جوابگوی نیازهای مردم نخواهد بود و لذا در این خصوص باید اقدامات لازم انجام گیرد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک اردبیل با اشاره به وضعیت اجارهبهای مسکن گفت: در پی افزایش قیمت مسکن در طی سالهای اخیر شاهد رشد فزونی قیمت اجارهبها در مناطق مختلف اردبیل هستیم و با توجه به آنکه مسکن به عنوان ملک مطرح بوده و مالکان اختیار تام در آن دارند مسؤولان نمیتوانند دخالتی در نحوه قیمتگذاری املاک داشته باشند.
وی بیان کرد: از این رو نباید با ارایه طرحها و برنامههایی که فقط به عنوان یک مُسَکن موقتی بوده و نمیتواند در دراز مدت تاثیر آنچنانی بر قیمتها داشته باشد انتظار حل مشکلات مسکن را داشت.
تزریق نقدینگی و ارایه تسهیلات کم بهره راهکار مناسب بازار مسکن
حضرتی ادامه داد: یکی از راهکارهای مناسب و عملی برای رسیدگی به مشکلات موجود در بازار مسکن و جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت آن و خروج بازار مسکن از رکود، تزریق نقدینگی به این بازار با ارایه تسهیلات کمبهره به متقاضیان، توجه ویژه به مدیریت مسکن و هماهنگی عملی با اتحادیههای صنفی است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک اردبیل تشریح کرد: در کنار آن یکی از طرحهایی که میتوان برای مدیریت بازار انجام داد این است که برای افرادی که در حال ساخت خانه هستند تسهیلات و مشوقهای ویژهای ارائه شود در عوض مالکان این خانهها به مدت ۱۰ سال اجازه فروش ملک خود را نداشته و فقط به متقاضیان مسکن اجاره بدهند در صورت انجام چنین اقداماتی میتوان قیمتها را کنترل کرد.
وی با اشاره به دیگر راهکارهای موجود برای رفع مشکلات بازار مسکن گفت: بهرهگیری از تجربیات سایر کشورها در حل مشکلات مسکن در برهه کنونی کشور میتواند تاثیر مثبتی داشته باشد برای مثال صنعتیسازی و ورود به صنعت مسکن میتواند راهحل مناسبی در حل مشکلات کنونی داشته باشد.
حضرتی ادامه داد: به گونه ای که با الگوبرداری از سایر کشورهای موفق در اجرای این طرح و صنعتیسازی اجاره میتوان با همکاری شهرداریها و تامین اجتماعی واحدهای مسکونی استیجاری احداث کرده و به خانه اولیها اجاره داده شود که این موضوع میتواند در کاهش قیمت اجارهبها و قیمت مسکن نقش بسزایی را ایفا کند.
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از اردبیل، با این اوصاف دولتمردان و مسؤولان میتوانستند در طول سالیان گذشته با اعمال سیاستهای لازم در جهت جذب نقدینگی بخش خصوصی در راستای افزایش ساخت و ساز در بازار مسکن تا حدودی التهاب موجود در بازار مسکن را کنترل کنند و در کنار آن برای نظامدهی به بازار آشفته مسکن دولت باید به جای مداخله در بازار مسکن به عنوان تسهیل کننده و تشویق کننده زمینه گسترش و توسعه ساخت ساز را فراهم کرده و این چنین هماهنگی بین عرضه و تقاضا ایجاد شود.
عدم اجرای به موقع طرح مالیات بر خانههای خالی نیز از دیگر نواقص در این حوزه بوده و در حالیکه مالیات بر خانههای خالی در سال ۹۴ به تصویب رسیده و مهلت ۶ ماههای به دولت برای راهاندازی سامانه املاک برای اجرای این طرح داده شد اما اقدام عملی از سوی دولت نسبت به اجرای به موقع این طرح صورت نگرفت.
وضعیت کنونی در بازار مسکن نشان میدهد که عملکرد دولت در رفع مشکلات بازار مسکن غیر قابل دفاع بوده و برنامهریزی جامع در حوزه مسکن از سوی مسؤولان در طی سالهای اخیر مشاهده نمیشود.
این درحالیست که طبق نظر کارشناسان راهکارهای بسیار مناسبی برای تلطیف اوضاع و نظامبخشی به وضعیت کنونی بازار مسکن وجود داشته که امید است مورد توجه مسؤولان امر قرار گیرد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰