تاریخ انتشار : سه شنبه 11 خرداد 1400 - 12:47
کد خبر : 116786

روایت تسنیم از ویرانه‌ای به‌نام «رشت الکتریک» / آیا "رئیسی" ‌روزنه‌های امید را در دل کارگران ‌روشن می‌کند‌؟ + فیلم

روایت تسنیم از ویرانه‌ای به‌نام «رشت الکتریک» / آیا "رئیسی" ‌روزنه‌های امید را در دل کارگران ‌روشن می‌کند‌؟ + فیلم

– اخبار استانها – به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از رشت، «رشت الکتریک» یکی از کارخانه‌های معروف و مظلوم رشت بوده که این روزها نامش بر سر زبان‌ها است؛ کارخانه‌ای که قربانی بی‌تدبیری عده‌ای از دولت اصلاحات شد البته تنها رشت الکتریک نیست

– اخبار استانها –

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از رشت، «رشت الکتریک» یکی از کارخانه‌های معروف و مظلوم رشت بوده که این روزها نامش بر سر زبان‌ها است؛ کارخانه‌ای که قربانی بی‌تدبیری عده‌ای از دولت اصلاحات شد البته تنها رشت الکتریک نیست که در گیلان از بین رفت بلکه کارخانه‌های بزرگ دیگری بودند که برخی تعطیل و برخی نیمه‌تعطیل شدند.

در مهرماه سال ۱۳۸۲ و در سکوت خبری، ۷۲ درصد شرکت الکتریک ایران رشت که تا آن زمان متعلق به سازمان بازنشستگی کشوری بود، طی قراردادی که ظاهراً خصوصی‌سازی اعلام شده بود به صورت اقساطی و بر اساس برخی شنیده‌ها با تخفیف ویژه در اختیار همسران و نزدیکان برخی شخصیت‌های سیاسی قرار گرفت.

طبق اسناد موجود، این کارخانه با ۱۲ هکتار زمین، تجهیزات و نیروی انسانی به قیمت ناچیز یک میلیارد و ۸۶۰ میلیون تومان در اختیار خریداران قرار گرفت و خریداران طبق ماده ۸ قرارداد فروش به هیچ عنوان اجازه تعطیلی شرکت را نداشتند و مکلف بودند شرکت را به بهترین نحو در جهت افزایش تولید و بهره‌وری اداره کنند.

بازداشت متهمان اصلی پرونده رشت الکتریک و صنایع پوشش ایران/خریداران در نظام تولید اخلال ایجاد کرده‌اندگیلان| گام‌های قوه قضائیه برای حمایت از تولید ملی؛ تولیدکنندگان در صف نخست جنگ اقتصادی هستندنماینده ولی‌فقیه در گیلان: زد و بندهای سیاسی برخی کارخانجات بزرگ گیلان را به تعطیلی کشاند

اما متأسفانه در عمل با فروش تجهیزات و ماشین‌آلات باعث بیکاری کارگران زیادی شدند و کارخانه رشت الکتریک را به تعطیلی کشاندند و به تعطیلی کشاندن کارخانه پس از واگذاری غیراصولی و بردن تجهیزات کارخانه به جای توسعه تولید در واقع قسمتی از سرنوشت تلخ این کارخانه است.

در پی تعطیلی کارخانه‌های بزرگ گیلان از جمله رشت الکتریک هزاران کارگر، مظلومانه بیکار شدند؛ کارگرانی همچون کارگرانِ رشت الکتریک که بهترین دوران زندگی و جوانی خود را پای این کارخانه گذاشتند و بسیاری از آن‌ها امروز به سن پیری رسیده‌اند و با وجود گذشت سال‌های سال هنوز با مدارک‌شان در محل کارخانه حاضر می‌شوند و به‌دنبال حق خود هستند.

در بهمن سال گذشته نواهای سفر آیت‌الله رئیسی رئیس دستگاه قضا به گیلان شنیده شد و از آنجا که اخبار برخورد با اخلالگران تولید و همچنین احیای کارخانجات توسط قوه قضاییه، امید را در دل‌های اقشار مختلف زنده کرده بود، کارگران قدیمی کارخانه رشت الکتریک نیز مجدداً مطالبه خود را بیان کردند.

نماینده کارگران کارخانه رشت الکتریک توانست مطالبه خود را از طریق ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان گیلان پیگیری کند و این ستاد نیز برای حمایت از این کارگران کنار آن‌ها قرار گرفت و پس از پیگیری‌های متعدد قرار شد رئیس دستگاه قضا پس از حضور در گیلان از محل کارخانه رشت الکتریک بازدید به عمل آورد.

آیت‌الله رئیسی در تاریخ ۱۶ بهمن ۹۹ و در جریان سفر به گیلان از کارخانه «شرکت الکتریک ایران رشت» یا همان «رشت الکتریک» بازدید و با تعدادی از سهامداران و کارگران سابق این کارخانه گفت‌وگو کرد و دادگستری گیلان را موظف کرد که به سرعت با به‌کارگیری یک تیم قضایی مجرب وضعیت این شرکت را مورد پیگیری قرار دهد.

همچنین رئیس دستگاه قضا در جلسه شورای اداری استان گیلان با اشاره به وضعیت شرکت رشت الکتریک گفت: «این شرکت در قلب رشت، نگین انگشتری می‌توانست باشد اما اکنون به تلّی از خاک تبدیل شده است؛ این مسائل واقعاً صدمه دارد و به سرعت این پرونده‌ها باید رسیدگی شود و به اطلاع مردم برسد.»

پس از گذشت کمتر از سه ماه از دستور و تأکیدات رئیس قوه قضاییه، سیدمهدی فلاح میری دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گیلان از بازداشت متهمان اصلی پرونده کارخانه رشت الکتریک ایران خبر داد و گفت: پرونده کیفری خریداران این شرکت به اتهام اخلال در نظام تولید در دادسرای عمومی و انقلاب رشت در حال رسیدگی است.

با انتشار اخبار دستگیری‌ برخی اخلالگران تولید در گیلان و همچنین خبرهای بازسازی و احیای کارخانجات بزرگ استان، روزنه‌های امید نه‌تنها در دل کارگرانِ قدیمی این کارخانجات بلکه در دل جوانان این دیار روشن شد.

در همین ایام کارگران قدیمی رشت الکتریک مجدداً در محل کارخانه حاضر شدند و ضمن قدردانی بسیار از اقدامات قاطعانه دستگاه قضا و همچنین تقدیر از پیگیری‌های ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان گیلان خواستار رسیدگی به حق و حقوق خود شدند.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم پیرامون موضوع مهم شرکت رشت الکتریک اظهار داشت: یکی از دلایلی که سبب شد ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان به این موضوع ورود کند این بود که مسئله رشت الکتریک نزد همگان به فراموشی سپرده شده بود.

حجت‌الاسلام سجاد سرافراز با بیان اینکه تلاش ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان بر احیای مسئله ملی رشت الکتریک و پیگیری مطالبه مردم بوده است گفت: اتفاق پیرامون این شرکت در دهه ۸۰ یک قرارداد ترکمنچای بود که واقعاً ظلمی در حق مردم این دیار بود و به اقتصاد کشور نیز آسیب‌هایی وارد کرد.

وی با اشاره به اینکه در همان زمان این شرکت را به ۲ درصدِ ارزش آن خریداری کردند افزود: رئیس دولت نهم با حضور در گیلان، قول پیگیری و احیای حقوق مردم را داده بود اما در همان ایام نماینده مجلسی آمد و گفت" کاری از رئیس جمهور بر نمی‌آید" و این آبی شد بر آتشی که در دل‌های مردم برافروخته شده بود.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان گیلان احیای این دو فریضه الهی و همچنین فرهنگ‌سازی پیرامون آن را جزو رسالت‌های ستاد دانست و بیان داشت: هر شخصیت حقیقی و حقوقی می‌تواند یک مطالبه درست داشته باشد و این مطالبه می‌تواند نسبت به مسئولان یا مردم باشد.

سرافراز با بیان اینکه حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را جزو وظایف خود می‌دانیم افزود: در قضیه رشت الکتریک نیز کارگرانی هستند که حقوق آنان ضایع شده است اما بیش از ۱۷ سال پای کار ماندند و ستاد امر به معروف و نهی از منکر براساس وظایف ذاتی خود مبنی بر حمایت از مطالبه‌گران پشت این کارگران قرار گرفت و تا پایان داستان حامی قشر مستضعف جامعه خواهد بود.

وی بیان کرد: در چند ماه گذشته، نماینده کارگران از طریق یکی از منابع ستاد به معاونت اجتماعی و مطالبه‌گری ستاد معرفی می‌شود و از بدو معرفی، جلسات متعددی با موضوع رشت الکتریک برگزار کردیم تا اینکه شنیدیم قرار است رئیس دستگاه قضا به گیلان سفر کند و پس از پیگیری‌های لازم، قرار شد ایشان بازدیدی از شرکت رشت الکتریک داشته باشد.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان گیلان گفت: بازدید رئیس دستگاه قضا از شرکت رشت الکتریک نقطه عطفی برای آغاز یک مطالبه‌گری جذاب شد و الحمدلله این پرونده از حالت مختومه خارج و در حال رسیدگی است و امروز دل‌های همه مطالبه‌گران روشن است که این پرونده به نتیجه برسد.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: پس از سفر رئیس دستگاه قضا به گیلان و با توجه به اقدامات هیئت‌های اعزامی و آسیب‌شناسی‌هایی که پیرامون کارخانجات استان انجام شده بود لذا با دستور رئیس دستگاه قضا، دستورات و پیگیری‌های لازم در این زمینه انجام شد.

مهدی فلاح میری خاطرنشان کرد: با توجه به اسنادی که بعضی نهادهای مردمی و مطالبه‌گری استان تهیه کرده بودند و به دادستانی اعلام شده بود، اقدامات قضایی در رابطه با کارخانه رشت الکتریک از طریق سازمان بازرسی انجام گرفت و متهمان نیز تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند و دستگیر شدند.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گیلان افزود: قطعاً با این گونه افراد که به بهانه‌های مختلف از جمله کاهش تولید و نبود مواد اولیه باعث فروپاشی وضعیت تولید می‌شوند قاطعانه برخورد می‌شود و تاکنون نیز این گونه بوده است و در قوه قضاییه با این گونه افراد هیچ گونه مماشاتی نداریم.

فلاح میری با اشاره به اقداماتی که دستگاه قضایی در دستور کار دارد گفت: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب امسال را به عنوان سال تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها نامگذاری کردند لذا این مسائل جزء اولویت‌های دستگاه قضایی است و اعتقاد داریم که این اقدامات، تقویت اقتصادی و رضایتمندی مردم را به همراه دارد.

مشاور سابق مدیرعامل کارخانه رشت الکتریک نیز مقابل دوربین خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: این شرکت در سال ۱۳۵۶ دارای ۱۳ هکتار زمین و ۱۰۰ میلیارد ماشین‌آلات و ۵۲ واحد تولیدی، تخصصی، تأسیساتی، صنعتی و واحد پشتیبانی بود و هزار و ۲۴۳ نفر کارگر در سه شیفت مشغول کار بودند.

سیدحسن دعایی در حالی که تصاویر محصولات این کارخانه را نشان می‌داد گفت: این کارخانه با همان تجهیزات و واحدهای تولیدی و تخصصی می‌توانست تا صد سال آینده فعال باشد و بیکارهای استان را جذب کند.

وی خاطرنشان کرد: حتی در قرارداد فروش کارخانه آمده بود که خریداران حق تعطیلی شرکت را ندارند و مکلّف هستند شرکت را به بهترین نحو ممکن در جهت افزایش تولید و بهره‌وری مناسب اداره کنند اما در سال ۸۲ این کار را انجام ندادند و کارخانه را با ۵۲ واحد تولیدی تخریب کردند و دستگاه‌ها را از این مکان بردند.

یکی از بانوان قدیمی که مدتی در این کارخانه به عنوان کارگر کار می‌کرد اظهار داشت: من حدوداً ۲۰ یا ۲۱ سال داشتم که به این کارخانه آمدم و در اینجا کار کرده و زحمت کشیدم؛ بعد از چند سال به ما سهام دادند طوری‌که مردم به ما می‌گفتند "شما صاحب کارخانه هستید".

وی افزود: ۲۸ سال سابقه کار دارم و سهامم را سال ۵۶ گرفتم اما هیچ استفاده‌ای از این کارخانه نکردیم و نفعی نبردیم جز حقوق ناچیز که به ما دادند و امروز حتی فرزندانمان بیکار هستند.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد