گروههای جهادی؛ پای کار آبادانی دهستان بکر داراب/ ضرورت تغییر مسیر دسترسی به بکر

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از داراب، دهستان بکر از بخش رستاق شهرستان داراب، منطقهای است که با وجود ظرفیتهای متعدد در حیطه کشاورزی و گردشگری، محرومیتهای غیر قابل انکاری در زمینه آبرسانی، راه، بهداشت و اشتغالزایی دارد. بکر، علاوه بر تاریخ ۳۰۰
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از داراب، دهستان بکر از بخش رستاق شهرستان داراب، منطقهای است که با وجود ظرفیتهای متعدد در حیطه کشاورزی و گردشگری، محرومیتهای غیر قابل انکاری در زمینه آبرسانی، راه، بهداشت و اشتغالزایی دارد.
بکر، علاوه بر تاریخ ۳۰۰ ساله، آثار و نقوشی از عهد باستان با قدمتی ۱۵۰۰ تا دو هزار ساله دارد و از جمله این آثار، قلعهای و قبرستان باستانی مربوط به غیرمسلمانان است.
جمعیت این دهستان و مجموع ۱۳ روستای آن، بالغ بر ۴۰۰ خانوار است که برخی از آنها به دلیل کاستیها و محرومیتها به شهر مهاجرت کردهاند.
یکی از گروههای جهادی پیگیر در زمینه عمران و بهسازی این منطقه، گروه آبادانی بکر است که گفتگوی مسئول آن با خبرنگار فارس در ادامه میآید.
مسئول گروه آبادانی دهستان بکر گفت: دهستان بکر شامل ۱۳ روستا در منطقه کوهستان داراب است که در حیطه راه و آبرسانی دچار مشکلات و محرومیتهای متعددی است.
اسماعیل طالبی ادامه داد: به همین منظور، عده ای از جوانان این منطقه با هدف بهسازی و محرومیتزدایی، گروهی به عنوان آبادانی بکر تشکیل داده و پیگیر امور عمرانی این دهستان شدند.
وی با اشاره به اینکه این گروه جهادی در حال حاضر بر جاده و راهسازی متمرکز شدهاند و آبرسانی اولویت بعدی آنها است، گفت: مسیر ورودی بکر از منطقه گدارپنبه جاده خوبی است اما روستاها را از هم دور میکند و همچنین نیاز به روکش و بهسازی دارد.
مسئول گروه آبادانی بکر اظهار داشت: بنابراین ما بر جاده سرخون به عنوان مسیر جایگزین تمرکز کردیم که روستاهای بکر و دهستانهای مجاور را به هم نزدیک میکند و سهلالعبور است.
سرخون؛ جاده سهل العبوری که مسافت بکر تا مرکز شهرستان را کاهش میدهد
طالبی افزود: جاده سرخون در نزدیکی روستای لایزنگان قرار دارد و در حال حاضر خاکی و کورهراه است اما اگر مورد بهسازی و اصلاح قرار بگیرد، میتواند مسیر جایگزین گردنه گدارپنبه باشد.
این دانشآموخته دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: با بهسازی جاده سرخون، کل منطقه کوهستان حداقل ۶۰ کیلومتر و حداکثر ۱۰۰ کیلومتر به شهر داراب نزدیکتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: با بهسازی جاده سرخون، مسیر گدارپنبه ضرورت خود را از دست میدهد و از آنجا که مسیر فعلی، گردنه پر پیچ و خم و صعبالعبوری است، ضرورت بهسازی و ارائه آن به عنوان جاده جایگزین، بیش از گذشته وجود دارد.
مسئول گروه آبادانی بکر تصریح کرد: مشکل اصلی که در این زمینه وجود دارد، چالش بین اداره راه و جهاد کشاورزی است; اداره راه می گوید چون این مسیر از میان باغات عبور میکند به جهاد کشاورزی مرتبط است و مسئولیت آن را به عهده نمیگیرد.
طالبی با اشاره به مشکلات راه روستایی منطقه بکر گفت: تردد در راههای روستایی بکر، پس از بارش باران دشوار شده و تسهیل آن توسط راهداری نیز مشکلات را به صورت موقتی حل میکند بنابراین برای بهسازی راهها باید تصمیمی جدی و اساسی اتخاذ شود.
وی با اشاره به اینکه فعالیتهای جهادی را در گروه قمر بنی هاشم در دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز کرده است، بیان کرد: گروه قمر بنیهاشم از سال ۹۰ آغاز به کار کرده و احداث مسجد در روستاها به عنوان رویکرد اصلی این گروه مطرح بوده است.
طالبی اضافه کرد: از نظر این گروه جهادی احداث مسجد بهتر از واحد مسکونی است چرا که یک منزل جهت استفاده یک خانواده قرار میگیرد اما مسجد عامالمنفعه است و تعداد افراد بیشتری از آن بهرهمند میشوند.
وی خاطرنشان کرد: با همکاری گروه قمر بنیهاشم، در استان فارس در سه روستای بخش کوهمره سرخی (میمند) به احداث مسجد احداث پرداختیم و در استانهای دیگر نیز فعالیتهایی در این زمینه داشتیم.

برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰