پیوندهای همدلانه؛ جایگزین پیوندهای فیزیکی/ کرونا منتظر غافلگیری ما در شب یلداست
دکتر رضا علیزاده در گفت وگو با ایسنا، کنار هم بودن را نیاز ذاتی بشر دانست و اظهار کرد: نیاز به خانواده نیاز غریزی بشر است و انسان بعد از تولد اولین جمعی را که تجربه می کند، خانواده است. وی با بیان اینکه بسیاری از نیازهای روانی و معنوی انسان با بودن در خانواده و قرار
دکتر رضا علیزاده در گفت وگو با ایسنا، کنار هم بودن را نیاز ذاتی بشر دانست و اظهار کرد: نیاز به خانواده نیاز غریزی بشر است و انسان بعد از تولد اولین جمعی را که تجربه می کند، خانواده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از نیازهای روانی و معنوی انسان با بودن در خانواده و قرار گرفتن در جمع مرتفع می شود، خاطرنشان کرد: میهمانی ها، دورهمی ها، جشن ها، سوگواری ها و مناسبت های ملی و مذهبی بهانه ای برای دور هم جمع شدن و دیدار تازه کردن افراد است.
این جامعه شناس، بودن در جمع خانواده و دوستان و آشنایان را روشی برای فرار کردن از مشکلات روزمره دانست و تصریح کرد: در این میان مناسب های سنتی و فرهنگی جایگاه ویژه ای دارند و نسل به نسل منتقل شده اند و به نسل های آینده خواهند رسید.
علیزاده، عید نوروز و شب یلدا و چهارشنبه سوری و… را از جمله سنت های دیرپای مردم ایران دانست و افزود: این مناسبت های فرهنگی سالی یک بار برگزار می شوند و بزرگداشت آنها بیشتر جنبه احیای سنت دارد. در واقع انسان سعی می کند سنت های دیرپای خود را با دور هم جمع شدن و خوردن غذاهای خاص و سرودن اشعار باستانی احیا کند.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰ ماه از شیوع بیماری کرونا در کشور ما می گذرد، عنوان کرد: کرونا در کنار همه مشکلات بهداشتی و درمانی که برای کشور ایجاد کرد، جمع های سنتی و فرهنگی ما را نیز تحت تاثیر قرار داد و امسال عملا نوروز را جشن نگرفتیم و هیچگونه دید و بازدیدی وجود نداشت؛ حتی افرادی که به صورت محدود عید را برگزار کردند، همواره ترس و اضطراب ناشی از مبتلا شدن را با خود داشتند.
این جامعه شناس، ایجاد وحشت نسبت به دیگر انسان ها و اشیا را ویژگی کرونا دانست و اضافه کرد: اعلام آمارهای روزانه کرونا برای گفتمان های سیاستگذاری، حاکمیتی و حتی پزشکی بسیار راحت است، اما تک تک این اعداد انسان هایی با علایق و ویژگی ها و شناخت ها و خانواده ها و دوستان و مشاغل و پیشینه های متفاوت هستند و اکنون آنان را در کنار خود نداریم.
علیزاده، با بیان اینکه جامعه شناسی بر پیوند اجتماعی تاکید می کند، گفت: در یک جامعه هرچقدر پیوند اجتماعی قوی تری وجود داشته باشد آن جامعه، جامعه سالم تری است، اما در شرایط کرونا باید پیوندهای روحی و همدلانه را جایگزین پیوندهای فیزیکی کنیم.
برخی از افراد نسبت به جامعه بی مسئولیتی و خودخواهی دارند
وی با بیان اینکه کرونای اسفندماه کرونای غافلگیری بود، تاکید کرد: در جریان کرونا با فقدان تجربه پیشین در برخورد با این بیماری مواجه بودیم و هیچ اطلاعاتی در دست نبود، اما اکنون اهمیت ماسک زدن و فاصله فیزیکی را می دانیم لذا نباید شب یلدا فرصت غافلگیری مجدد ما با کرونا باشد و جامعه را به خطر بیاندازیم.
این مدرس دانشگاه، در پاسخ به این سوال که «چرا شاهد مشارکت کامل مردم در رعایت پروتکل های بهداشتی و قطع زنجیره انتقال کرونا نیستیم؟»، یادآور شد: در چنین شرایطی مردم به سه دسته تقسیم می شوند؛ بخش اول مردمی هستند که به هیچ وجه مسئولیت نمی پذیرند و با بی توجهی و گاها خودخواهی نسبت به دیگر افراد جامعه رفتار می کنند.
علیزاده اضافه کرد: سیل سفرها در ایام تعطیلات نشان می دهد بخشی از مردم نه تنها به قوانین و پروتکل ها اعتنایی ندارند، بلکه فقط به منافع خودشان نگاه می کنند و در طول ۱۰ ماه گذشته بارها و بارها این خودخواهی و بی مسئولیتی را در مسافرت رفتن و میهمانی گرفتن و ماسک نزدن و… تکرار کرده اند.
وی دسته دوم را شامل افرادی دانست که دچار خستگی و روزمرگی ناشی از شرایط کرونایی شده اند و تصریح کرد: این خستگی ها و افسردگی ها و دلزدگی ها ناشی از کاهش روابط خانوادگی و اجتماعی است، اما توصیه می شود به خاطر سلامتی خودشان و اطرافیانشان این روزها را تحمل کنند، زیرا کرونا واقعا جدی است.
این جامعه شناس، با بیان اینکه دسته سوم هیچگونه توصیه ای را از نهادهای حاکمیتی نمی پذیرند، اظهار کرد: برخی از افراد اعتقادی به قوانین و مقررات ندارند که ناشی از عدم اعتماد به حاکمیت است لذا فرایند طولانی مدت اعتمادسازی در جامعه باید با کمک نهادها و رسانه ها و گروه های تاثیرگذار صورت گیرد.
علیزاده، از مردم خواست با نگاه همدلانه از جان خودشان و دیگران مراقبت کنند و گفت: می توانیم حداقل امسال شب یلدا نداشته باشیم و این سنت دیرینه باستانی را در کنار اعضای خانواده خود احیا کنیم. در چنین شرایطی که پایان کرونا مشخص نیست، برگزاری دورهمی به بهانه گرامیداشت ارزش های فرهنگی و خانوادگی، نهایت بی مسئولیتی و خودخواهی است.
انتهای پیام
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰