تمرکز بر الگوی بومی در استانها به تحکیم بنیان خانواده میانجامد
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، حجت الاسلام حمید مقامی بعد از ظهر امروز در نخستین گردهمایی فعالان استانی حوزه خانواده در همدان اظهار کرد: تجربه ۱۰ ساله در شیراز برای کاهش طلاق و آموزش ازدواج دارم که میتوان این طرح را
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، حجت الاسلام حمید مقامی بعد از ظهر امروز در نخستین گردهمایی فعالان استانی حوزه خانواده در همدان اظهار کرد: تجربه ۱۰ ساله در شیراز برای کاهش طلاق و آموزش ازدواج دارم که میتوان این طرح را متناسب با شرایط هر شهر و استان اجرا و بومیسازی کرد.
وی با بیان اینکه در این جلسه نماینده ولی فقیه در استان همدان از طوفان تغییر در خانواده سخن گفت که متاسفانه این موضوع واقعیت دارد گفت: همه ما درگیر این طوفان شدهایم که عواقبی را برا نسل امروز و آینده دارد.
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس با اشاره به اینکه خانواده تنها دنیای ما در حال تغییر نیست و در تمام جهان تغییر کرده است افزود: گاهی تغییرات ما در حوزه خانواده آنقدر کند است که تلاش و برنامهریزیها در این حوزه اغلب بیتاثیر است.
وی با بیان اینکه مباحث جدیدی در دنیا از ۷۰ سال پیش آغاز شده و بر این اساس غربیها تجربهای با عنوان «آیندهپژوهی» دارند گفت: آیندهپژوهان آینده را بر اساس اتفاقی که در آینده خواهد افتاد پیشبینی میکنند و به صورت معکوس برمیگردانند و برای رسیدن به آنچه که میخواهند رقم بزند، برنامهریزی میکنند.
نگاه آیندهپژوهی به خانواده
مقامی با اشاره به اینکه نگاه آیندهپژوهی غرب در مورد خانواده در ایران هم در حال وقوع است افزود: طوفان تغییر در حوزه خانواده سریع است و تدریجی نیست طوری که گاهی برنامههای ما برای خانواده به کار نمی آید.
وی تاکید کرد: گاهی فعالیتهایی که در حوزه خانواده انجام میدهیم اینطور است که مثلا کارگاه، کلاس مشاوره و … برگزار میشود اما هدفی تعریف نشده است.
موسس مرکز مشاوره خانواده «بهارنکو» ادامه داد: البته این موضوع صد درصدی نیست اما اگر نگاهی به آینده داشته باشیم که طبق تغییرات باشد خانواده به جایی خواهد رسید که برای رفع نیازهای متعدد، افراد مختلفی برایش تعریف شود.
وی با بیان اینکه کلیپی در آمریکا ساخته شده که یک زن آینده خود را ترسیم کرده و مردان مختلفی از پدر گرفته تا دیگران نیازهای او را برطرف میکنند گفت: مثلا مردی نیازهای اقتصادی و مرد دیگری نیازهای جنسی او را برطرف میکند و آخر آنچه برای این فرد میماند این است که خانوادهای ندارد، یعنی در غرب خانواده را اینطور تعریف میکنند.
مقامی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری خطرات پدیده سیاه «ازدواج سفید» را مطرح میکنند که به چنین نگاهی برمیگردد افزود: امروز خانواده غربی به جایی رسیده که انسانهای مختلفی میتواند در زندگی یک زن باشد و خانواده را در آن میبینند.
وی با اشاره به اینکه غربیها تعریفی از خانواده داشتند و امروز در موضوعی که طراحی کردهاند گیر کرده و ماندهاند گفت: همان نسخهای که برای خود پیچیدهاند برای ما هم ترسیم میکنند و «ازدواج سفید» ناشی از همین مسئله است.
موسس مرکز مشاوره خانواده «بهارنکو» با بیان اینکه باید ما نقطه آیندهای را برای خانواده ببینیم و به آن برسیم که معمولاً این موضوع در فعالیتهای مردمی کم دیده شده است افزود: بیش از ۲۵ سال در حوزه خانواده کار مردمی انجام دادهام و دیدهام در این حوزه معمولا نگاه به آینده نداریم.
وی با بیان اینکه گاهی میدانیم اتفاقی میافتد و خبرهایی شده و طوفان تغییری که ۲۰ سال پیش گفتیم رسیده است اما نمیدانیم باید دقیقا چکار کنیم خاطرنشان کرد: نکته اول این است که باید نگاه به آینده داشته باشیم و نکته دوم اینکه موسسهای که در حوزه خانواده میخواهد کار کند نگاه تک بعدی به خانواده نداشته باشد و باید چندوجهی باشد.
مقامی با بیان اینکه از زمانی که در غرب از فلسفه و دین فاصله گرفته شده این وضعیت ایجاد شده است گفت: در گذشته فلسفه کلنگر بود و به همه موضوعات جزئی نگاه میشد و کار پیش میرفت مانند ابن سینا که با نگاه فلسفی در حوزه پزشکی و مسائل اجتماعی کار میکرد و حکیمی بود که همه اتفاقات را همهجانبه میدید.
وی با بیان اینکه ما امروز جزءنگر شدهایم و این مسئله بسیار زیاد شده است اما وقتی به خانواده و واقعیت زندگی برمیگردیم میبینیم زندگی جزء جزء نیست گفت: وقتی در خیابان راه میرویم هم شیمی و هم فیزیک مطرح است و هم مسائل روانی و اجتماعی؛ تمام علوم درهم تنیده در واقعیتهای اجتماعی است.
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس با اشاره به اینکه امروز میبینیم دانشگاه آن طور که باید به درد جامعه نمیخورد چون جزءجزء شده و کلنگر نیست افزود: غربیها برای این مسئله نیز راه حل پیدا کردهاند اما ما هنوز عقب هستیم.
در ایران رشتههای فرارشتهای تاسیس شده اما آنچه که میخواهیم نیست
وی با اشاره به اینکه غربیها میگویند نگاه جزء به پدیدههای اجتماعی بسیار خوب است زیرا مسائل عمقی میشود و این موضوع باعث خواهد شد دنیا را بهتر بشناسیم اما به درد زندگی نمیخورد گفت: آنها امروز رویکردی با عنوان فرارشتهای، که یک معنا میانرشتهای، تکثر رشتهای و یا پسارشتهای نیز اشاره میشود را مطرح میکنند.
مقامی با تاکید به اینکه غربیها اعتقاد دارند از رشتههای مختلف برای حل واقعیتهای اجتماعی باید بهره برد افزود: اگر طلاق را به عنوان پدیده اجتماعی نام ببریم تنها روانشناس نمیتواند در این حوزه کار انجام دهد، باید جامعهشناس، حقوقدان، فلسفه و معارف اسلامی نیز حرفی برای گفتن داشته باشد.
وی با بیان اینکه برای حل مشکلات طلاق به عنوان واقعیت اجتماعی باید استفاده رشتههای مختلف را مورد توجه قرار دهیم گفت: مثلا در خصوص موضوع خیانت در خانواده تنها روانشناس نمیتواند آن را حل کند بلکه مسئله اجتماعی، اقتصادی، جنسی، روانی و اسلامی دارد تا این واقعیت اجتماعی تبدیل به معضل را حل کنیم.
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس با اشاره به اینکه در ایران رشتههای میان رشتهای و فرارشتهای تاسیس شده اما آنچه که میخواهیم نیست افزود: یک موسسه مربوط به خانواده باید دو رویکرد آیندهنگارانه و یا فرارشتهای را برای حل معضلات اجتماعی به کار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: موسساتی که در حوزه خانواده کار میکنند باید به جنبههای مختلفی یعنی وجوه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، شناختی، گرایشی، عاطفی، رفتاری، محیط زیست، طبیعی مربوط به زیست انسان و فراطبیعی توجه کنند.
مقامی با بیان اینکه نیاز به مهارتهای جدید داریم تا در زمین تعریف غرب از خانواده بازی نکنیم افزود: بسیاری از مهارتهای دهگانه زندگی مبانی فلسفی غربی دارد که برای ما مفید نیست.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ۱۰ سال پیش در حوزه طلاق کار کردیم آن زمان استان فارس در حوزه طلاق رتبه سوم را داشت تاکید کرد: با نگاه آیندهنگارانه هدفگذاری کردیم تا برای ۱۰ سال آینده طلاق در این استان کاهش یابد.
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس با تاکید به اینکه رویکرد آیندهنگارانه را مورد توجه قرار دادیم و به شیوه معکوس عمل کردیم افزود: اسلام طلاق را هم برای حفظ کیان خانواده گذاشته است و نمیتوان به صورت مطلق آن را از بین برد اما سعی کردیم میزان آن را در این استان کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه در مدل هاردن غربیها میگویند مثلا در ۶ سال آینده یک پزشک چه مهارتهایی خواهد داشت و طبق آن آموزش میبیند که ما نیز این شیوه را به کار گرفتیم گفت: باید برای هر کاری هدف داشته باشیم و بدانیم چه میخواهیم انجام دهیم و باید به کجا برسیم.
مقامی با اشاره به اینکه یکی از گلوگاههایی که می توان به زوج ها آموزش داد، مرکز بهداشت بود که از این طریق وارد شدیم خاطرنشان کرد: امروز هیچ زوج شیرازی بدون گذراندن آموزشها وارد خانه بخت نمیشود.
وی با بیان اینکه قصد داشتیم در پادگانها، مدارسها و دانشگاهها وارد شویم اما میسر نشد و در نهایت وارد دانشگاهها شدیم و آموزشهایی را ارائه دادیم افزود: وقتی کار را آغاز کردیم میخواست متوقف شود که دولت وقت ۱۱۵ میلیون تومان پرداخت کرد و چند ماه خرج شد و باز هم کم آوردیم، جا هم نداشتیم بنابراین در بقعه شاهچراغ مکانی را دادند که بعد از چند ماه آنجا را گرفتند که در نهایت شروع کردیم از زوجین هزینه را گرفتیم.
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس با اشاره به اینکه ۱۰ سال پیش بدون اینکه کار وابسته به دولت شود آغاز شد و خوشبختانه نتایج خوبی داشت گفت: طبق تحقیقات شورای انقلاب فرهنگی که طی سه سال پیش در فارس انجام شد، در این استان اقدام جدی در کاهش طلاق صورت گرفته است.
به زوجین تا پنج سال اول زندگی کمک میکنیم
وی با بیان اینکه ما به زوجین تا پنج سال اول زندگی کمک میکنیم چون بیشترین آمار طلاق نیز در این سالها اتفاق میافتد افزود: طبق بررسیهای قبلی فارس ۱۴ درصد طلاق را در سال اول زندگی داشت که با آمار کشوری تقریبا مطابقت میکرد اما در سال ۹۷ این میزان به سه درصد رسید.
مقامی با بیان اینکه بر اساس آمارهای ارائه شده از ثبت احوال استان، شاهد افزایش مدت زمان زندگی مشترک زناشویی زوجهای استان فارس هستیم گفت: بر اساس آمارها طلاق زیر چهار سال زندگی مشترک در فارس از ۴۸ درصد در سال ۸۹ اکنون به ۲۲ درصد در سال ۹۶ رسیده است.
وی با بیان اینکه ما با همراه بودن زوجین در پنج سال اول زندگی آمار طلاق را کاهش دادیم افزود: موفقیت ما در افزایش طول زندگی بوده و مطلق طلاق را نتوانستهایم کاهش دهیم، البته تهدیدی هم دارد که مثلا اگر زوج را از سال اول زندگی بگذرانیم ممکن است با یک فرزند طلاق بگیرد.
موسس مرکز مشاوره خانواده «بهارنکو» گفت: ما به تمام مسائل، چندوجهی نگاه کردهایم برای مثال به کسانی که سن پایینی داشتند و یا زن چند سال از مرد بزرگتر بود قبل از ازدواج مشاورههایی داده میشد که ممکن است عدهای برگردند و ازدواج نکنند و عدهای هم ازدواج کنند اما زیر نظر مشاوران و طرحهای زندگی مشترک را آغاز کنند.
وی خاطرنشان کرد: استان فارس در زمینه ایجاد مراکز بهارنکو در کشور پیشتاز است و با انجام مشاورههای هنگام عقد در کاهش آمار طلاق نقش موثری داشته است.
مقامی به خدمات مرکز «بهار نکو» در آگاهی بخشیدن به زوجین به منظور آشنایی با احکام و حقوق زوجها و مسائل جنسی اشاره کرد و گفت: آموزش و ارتباط مداوم با زوجها به ویژه در سالهای ابتدایی ازدواج با هدف تحکیم بنیان خانواده، تربیت نسل صالح، توانمندسازی خانوادهها در تربیت نیروهای متعهد و کارآمد از دیگر اقدامات این مرکز است.
وی با اشاره به این موضوع که در حال حاضر زوجهایی که در کشور قصد ازدواج دارند پس از گذراندن آزمایشهای لازم در یک کلاس یک و نیم ساعته شرکت میکنند و بیشتر مسائل بهداشت جنسی به آنها آموزش داده میشود بیان کرد: با بررسی های انجام شده مشخص شد برای افرادی که قصد شروع یک زندگی را دارند، این آموزهها کافی نیست.
موسس مرکز مشاوره خانواده «بهارنکو» با بیان اینکه این آموزشها به دو شیوه الزامی و اختیاری برای ارائه آموزشها ارائه میشود گفت: در آموزش های الزامی پیش از عقد، زوجها به صورت جداگانه ۶ ساعت در کلاسهای پیش از عقد شرکت میکنند و در آموزههای اختیاری پس از عقد، زوجین تا پنج سال پس از عقد از خدمات مرکز مانند کلاسهای آموزشی و همایشها استفاده میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۹۸ نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان برای ۱۲ ساعت آموزش از زوجین دریافت میشود که بسیاری از افراد باور نمیکنند با همان مبلغ طرح اجرا میشود.
انتهای پیام/۸۹۰۲۶/
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰