عزتی: نگاه محدود رئیسجمهور در اتفاقات اخیر قابل دفاع نیست/ قوهقضائیه اولین گام مرحله دوم انقلاب را برداشت
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از اصفهان، با نزدیک شدن به انتخابات، لزوم توجه به ایفای نقش احزاب و مشارکت بیشترشان در این عرصه پررنگ میشود، آن هم در فضایی که به نظر میرسد احزاب باید ضمن بررسی آسیبهای فعالیت خود در دورههای
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از اصفهان، با نزدیک شدن به انتخابات، لزوم توجه به ایفای نقش احزاب و مشارکت بیشترشان در این عرصه پررنگ میشود، آن هم در فضایی که به نظر میرسد احزاب باید ضمن بررسی آسیبهای فعالیت خود در دورههای گذشته، به مردم برای انتخاب فرد اصلح منطبق با ارزشهای انقلاب اسلامی کمک کنند.
آسیبشناسی و ارزیابی روند حرکت احزاب در استان اصفهان نشان میدهد عمدهترین سؤال نخبگان سیاسی و مردم این است که چرا ظهور و بروز همه احزاب اصفهان فارغ از هر گرایشی عموماً در هنگام انتخابات است و بعد از آن تقریبا نیمه فعال میشوند و اقدامی از آنها مشاهده نمیشود که البته عموماً این حرکتها در چارچوب فعالیت حزبی خود در ایام انتخابات هم با چالش روبرو است، چه از زمان ورود به انتخاب افراد یا شوراهای مرکزی و یا چالش کمتر دیده شدن دغدغه مردم و یا محور اصلی نبودن آنان در صحبتهای احزاب.
از طرف دیگر مردم هم در برابر احزاب و تشکلها مشارکت کمی دارند و نسبت به پیگیری اخبار احزاب دغدغه درخوری نشان نداده و گویی درخواست و طلب پاسخگویی از آنها را در سر ندارند هرچند گاهی به نظر میرسد این پاسخگویی به مردم از سمت احزاب آن طور که شایسته است صورت نگرفته است.
بر اساس این تحلیل رسانه به دنبال رسالت خود مبنی بر افزایش آگاهی و بینش در جامعه را در یک گفتوگوی صریح، چالشی و بیواسطه با احزاب میداند که شامل فعالیتها و برنامههای آنان شود تا خروجی آن شناسایی بهتر مردم نسبت به احزاب و در نتیجه تقویت نقش احزاب در اصفهان، معرفی چهرههای شاخص احزاب در شهر، وزن پیدا کردن بیشتر احزاب فعال و شناسنامهدار در استان و ترمیم و تأکید بر لزوم اعتماد بین مردم و احزابی که فارغ از هر گرایش در چارچوب نظام تعریف شدهاند، باشد.
«چهارشنبههای با احزاب» نشستهایی صریح و شفاف با احزاب و تشکلهای سیاسی فعال استان اصفهان است که خبرگزاری فارس در ششمین نشست میزبان محسن عزتی، دبیر حزب همبستگی دانشآموختگان ایران (هدا) اصفهان بود.
فارس: تاریخچهای از آغاز فعالیت حزب هدا در اصفهان بیان کنید.
عزتی: آغاز کار حزب همبستگی دانشآموختگان ایران (هدا) به بعد از انتخابات ۲ خرداد ۷۶ برمیگردد و در سال ۷۸ تحت عنوان کانون دانشجویان و فارغالتحصیلان ایران ثبت شد، فعالیتهای حزب در دوره اصلاحات ادامه داشت تا در کنگرهای که در سال ۹۳ برگزار شد از کانون به حزب تبدیل شد. از سال ۱۳۹۶ عضو شورای مرکزی حزب و سرپرست این حزب در اصفهان هستم، هدا تنها حزبی است که قائم و قائل به ژنرالها و شخصیتهای خاص نیست، در کنگرههای گرفته شده مطرح بود که بعضی افراد خاص در حزب قرار بگیرند اما در نهایت به این جمعبندی رسیدیم که حرکت حزب از پایین به بالا باشد و به جای وصل شدن به افراد برای دیده شدن، با برنامه و استراتژی مشخص و با بهرهگیری از جوانان به معنای واقعی کلمه کار حزب را پیش ببریم.
اساسنامه و مرامنامه حزب هدا نقشه راه و حرکت ماست و سعی شده عضوگیری طبق آن صورت گیرد، هر چند که در همین مجموعه شورای مرکزی که حرکت خود را از پایین به بالا شروع کردند، افرادی مانند رئیس شورای شهر، مدیر روابط عمومی سازمان خصوصی و … حضور دارند که این میتواند الگویی برای احزاب دیگر باشد تا با قرار دادن فرصت و حمایت از نیروها به سمت تولید قدرت، کادرسازی و نیروسازی که از وظایف ذاتی احزاب است حرکت کنند. دفتر اصفهان در سال ۱۳۹۵ تشکیل شد، همزمان مجوزهای قانونی لازم را از استانداری و فرمانداری گرفت و شورای مرکزی حزب هدا با حداکثر میانگین سنی ۴۲ سال تشکیل شد، شاید ادعای بزرگی باشد اما پس از آن طبق یک برنامهریزی کاملا مشخص از سال ۹۵ تاکنون، به همه اهداف خود گام به گام، به تدریج و به آرامی رسیدیم و به خودمان نمره قبولی میدهیم.
حزب هدا در سال ۹۶ به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی حامیان مردمی دولت روحانی فعالیت خود در چهارچوب یک حزب اصلاحطلب را در اصفهان شروع کرد و در راستای سیاستهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات همراهی و تلاش کرد، با و جود اینکه عضو این شورا نبودیم اما خودمان را تابع تصمیمات میدانستیم، بنابراین حزب هدا در فضای سیاسی اصفهان در سال ۹۶ معرفی شد و کار خود را به طور رسمی شروع کرد.
تشکیلات هدا کمیتههای مختلف دارد یکی از شاخصهای انتخاب اعضای شورای مرکزی این بود که افرادی که نیازمند یا گرفتار موضوعی مثل شغل هستند انتخاب نشوند، همه افراد شورای مرکزی حزب هدا در موقعیتهایی مانند هیأت علمی، کار سازمانی یا اداری و … قرار دارند و بر اساس تجربه تصمیم گرفته شد افرادی که خود شاغل یا کارآفرین هستند و به لحاظ مالی مسأله ای ندارند در شورای مرکزی حضور داشته باشند، سطح تحصیلات اعضا نیز عمدتاً تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری است. بخشی از فعالیتهای حزب با توجه به تکنولوژیهای روز و اقتضای زمانی به سمت ارتباط زیاد با مردم برده شده تا در فضای مجازی و رسانهای هم فعالیت کنیم، به همین دلیل از بدو ورود در فضای مجازی و با احزاب دیگر ارتباط خوبی داریم و در حال حاضر درخواست ورود به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات را دادیم.
فارس: شورای مرکزی حزب هدا از چه تعداد عضو تشکیل شده است؟
عزتی: شورای مرکزی ۱۵ نفر است، چون مؤسس حزب در اصفهان خودم بودم چارهای نبود جز اینکه انتخاب شورای مرکزی انتسابی باشد. در ابتدای کار با توجه به تخصصها که هم افراد صاحبنظر بتوانند وارد شورا شوند و هم یک برند تشکیلاتی شکل بگیرد که دبیر کمیته آن در حوزههای مختلف در سطح عالی، صاحبنظر و از دانش خوبی برخوردار باشد، به طور انتصابی اعضای شورای مرکزی انتخاب شدند.
فارس: چند نفر عضو فعال دارید؟
عزتی: در حزب هدا درخواستهای زیادی برای عضویت داشتیم اما خیلی به دنبال عضوگیری نبودیم که ممکن است این با اهداف احزاب دیگر که به دنبال عضوگیری هستند، همخوانی نداشته باشد، یکی از اصول کار این است که کمیت برای هدا اهمیت ندارد، عضو یعنی کمیت و اگر این اصل نبود شاید الان ۳۰۰ نفر عضو داشتیم، زیرا زمانی که فردی عضو یک حزب میشود فیلتر خاص و ساز و کار دقیقی برای لحاظ کردن مواردی مانند رفتار، عملکرد، شخصیت، گذشته و… فرد وجود ندارد.
در برخی شهرستانهایی که حزب هدا دفتر داریم، با وجود درخواستهای زیادی که در شهرستانها وجود دارد اما در دفاتر شهرستانی هم تأکید شده است که عضوگیری با برنامه مشخص و هدفمند صورت بگیرد که حزب روزی مجبور نشود پاسخگوی تبعات ورود فرد شود، بنابراین طی پنج سال آینده به دنبال کیفی سازی هستیم.
فارس: برنامهای برای سازماندهی افراد هوادار و طرفدار حزب هدا دارید؟
عزتی: در حال حاضر نه، با وجود این که در کانال تلگرام درخواست زیادی برای عضوگیری هست اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است، موردی که احزاب با عضوگیری بالا انجام میدهند و به آن مبتلا هستند این است که اعضا بعد از ورود به حزب انتظاراتی دارند که اگر حزب نتواند آنها را برآورده کند علیه حزب خود میشوند، که آثار و پیامدهای آن به شدت مخرب است.
فارس: برای همراه سازی توده مردم با فکر شما چه برنامهای دارید؟
عزتی: تا این لحظه نداشتیم اقدامی که در دستور کار قرار دادیم این بود اگر قرار است قبل از انتخابات اثرگذاری داشته باشیم، فراخوانی از افرادی که درخواست عضو شدن در حزب هدا را دارند داشته باشیم و با توجه به رزومههای ارسال شده برخی شهرستانها را فعال کنیم.
آیا احزابی که به دنبال عضوگیری هستند و کسی که در سال از او اسمی برده نمیشود، به اندازهای که حزب هدا اثرگذار است، تولید محتوا میکند و خوراک فکری و آگاهی بخشی به پیرامون خود میدهد اثرگذار هستند، این کانون نخبگی در حزب هدا در طول سال تولید محتوا میکند، صاحبنظر است و نقد میکند و ما به دنبال ایجاد این بودیم.
ضمن اینکه در فضای رسانهای تأیید کردیم ۵۰۰ نفر عضو شبکههای فضای مجازی ما هستند و ما هرروز با آنها در ارتباط هستیم و هر روز نظرات حزب هدا را پیگیری میکنند و پرسیده میشود که چرا نسبت به این موضوع اعلام موضع و نظر نمیکنید، این یعنی کانون نخبه توانسته با بخش عمدهای به طور روزانه در ارتباط باشد و حزب هم همین را میخواهد، که اعضا پویا، روزانه و زنده هستند.
فارس: علوم سیاسی در این مورد چه میگوید و حزب را چطور تعریف میکند؟
عزتی: در حال حاضر این سیاست که از سال ۹۶ تا الان سیاست درونی حزب هدا است با آن تعریف علوم سیاسی از حزب همخوانی ندارد، چه بسا این سیاست برای انتخابات این تغییر کند، عضوگیری و شبکه اعضا گستردهتر شود و صرف پر کردن فرم عضویت هم مورد اهمیت قرار گیرد.
فارس: آیا تعریفی داریم در علوم سیاسی که احزاب را گروهی از نخبگان معرفی کند که پویایی اثرگذاری اعلام موضع و جهتبخشی به افکار عمومی داشته باشند و صرفا عقبه مردمی نباشد؟
عزتی: مدل داریم، به عنوان مثال حزب کارگزاران این طور است و خیلی به دنبال عضو نیست اما اعضای خود را از بین افرادی که نخبه یا صاحبنظر هستند انتخاب میکنند، فعلاً در حال حاضر تا رسیدن به ثبات کامل و جا افتادن و پختگی این کار را انجام میدهیم، اما در آینده با تعریف واقعی حزب که عضوگیری است پیش خواهیم رفت.
عضوگیری صرف یک ایراد است، یعنی عضوگیریهای در دسترس را قبول نداریم و به دنبال کارکرد دقیق حزبی و تشکیلاتی هستیم، در واقع حرکت برنامه محور با توجه به کانون نخبگانی، اثرگذاری و حضور مؤثر در صحنه برای حزب هدا اولویت دارد تا اینکه صرفا تودههای مردم را اسمی همراه کنیم زیرا اگر برای همان تودهها هم اگر برنامهای ارائه نشود عملاً انگار حضور ندارند.
فارس: بحث انتخاب اعضای شورای مرکزی حزب در تهران به چه شکل است؟
عزتی: اعضای دارای حق رأی با حضور در کنگره اعضای شورای مرکزی و اعضای شورا دبیر کل حزب را انتخاب میکند، در شورای مرکزی کنونی از استانها سه نفر وارد شدند که از استان اصفهان در سال ۹۶ وارد شورای مرکزی شدم، جلسات حزب پنجشنبههای آخر ماه در تهران به صورت ثابت برگزار میشود.
فارس: جلسات حزب در اصفهان هر چند وقت یکبار برگزار میشود؟
عزتی: در اصفهان هر دو هفته یکبار است.
فارس: در بین چهرههای شاخص در عرصه سیاست کشور چه کسی به لحاظ نگرش و عملکردی به حزب هدا نزدیک است؟
عزتی: حزب هدا به دنبال رفتن به سراغ آدمها نیست همانطور که میدانید اصلاحات یک طیف است و ما راه و هدف خود را داریم، فرد خاصی را در نظر ندارم اما افرادی که اصلاحطلبی سبک زندگی و مشی آنها است؛ هرکس که باشد به شرطی که به معنای واقعی بین قول و فعل او یعنی بین آن چه باید باشد و آن چه هست وحدت باشد، میشود گفت اینها افراد شاخص مورد نظر ما هستند چه بسا در این طیف افرادی هستند که آنچه میگویند و عمل میکنند یکسان نیست و جزو شاخصههای ما قرار نمیگیرند.
فارس: تعدادی از شاخصهای اصلی یا شاخصهای اصلاحطلبی که حزب هدا بر اساس مرامنامه خود به آنها توجه دارد را اشاره کنید.
عزتی: اینکه بین آن چه به عنوان اصلاحطلب باید باشد و آن چه الان هست، وحدت رویه باشد یکی از شاخصهاست، زیرا اصلاحطلبی گفتمان پویا و زندهای است و راهی جز اصلاحات نداریم اصلاحات هم شعارهای خود را دارد، اگر بخواهیم به آنها بپردازیم شامل تحمل مخالف، جوانگرایی، خرد جمعی، شفافیت، فساد ستیزی و پاک دستی میشود که اگر کسی در این قالبها گنجید از نظر ما شاخص است.
فارس: اشاره کردید به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، دلیل اینکه حزب هدا در عرصه کشوری عضو این شورا است اما در استان اصفهان نیست عدم همخوانی مانیفست هدای اصفهان با شاخصها و مأموریتهای جبهه اصلاحات است یا اینکه چون شما اصفهانی نیستید علت آن بوده؟
عزتی: شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان اصفهان در این خصوص سلیقهای عمل کرده است، طبق آییننامه شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب درخواستی ارائه میکنند و رأیگیری میشود اما در برابر ورود برخی احزاب مقاومت شد و به جای اینکه اتحاد، همبستگی و پیوند بین احزاب جدید و شورای هماهنگی به وجود آید بعضیها نسبت به ورود احزاب جدیدی که دبیران استانی با سلیقه و هماهنگی با آنها انتخاب نشده بود، مخالفت و مقاومت کردند.
ظاهراً تعریف بعضی از کار تشکیلاتی و حزبی تعریف دیگری است، گویا اگر قرار است حزبی نماینده خود را در استان انتخاب کند باید با برخی افراد هماهنگ کند که عملاً امکانپذیر نیست و دبیران چهار حزب آزادی، جمعیت زنان روزنامهنگار، مجمع دانشآموختگان ایران اسلامی و هدا به شدت با آن مخالفت کردند.
ما درخواست دادیم، جلسات مختلفی برگزار شد و چون برنامه حزب خود را پیش میبردیم و قرار نبود به فردی که حتی حزبی نیست پاسخگو باشیم و مطابق فکر و میل آن فرد حرکت کنیم، عدهای برنتافتند و مورد رضایت آنها نبود و تا امروز هم مقاومت کردند و مانع حضور احزاب شدند که این کار با شعارهای اصلاحطلبی اصلا همخوانی ندارد، حرف در این زمینه بسیار است اما برای اینکه این همبستگی و یکپارچگی از بین نرود از طرح مباحث و اتفاقاتی که در این مورد افتاده سکوت میکند تا مسأله حل شود.
فارس: فکر میکنید این مربوط به اصفهان که نسل اول انقلاب هنوز کرسیهای تصمیمگیری سیاستگذاری را رها نمیکند یا در جاهای دیگر هم وجود دارد؟
عزتی: من خوشحالم از اینکه اصفهان هستم و اگر یک بار دیگر هم قرار بود انتخاب کنم باز هم انتخابم اصفهان بود، همانطور که شاید در شهرهای دیگر مسائلی وجود داشته باشد که از نظر استانهای دیگر جالب نباشد در اصفهان هم مواردی وجود دارد، ضمن همه احترامی که برای بزرگان اصفهان قائل هستم اما در این حوزه هم در جناح اصولگرا و اصلاحطلب در اصفهان افراد با مرگ خود بازنشسته میشوند و از احزاب کنار میروند باید توجه کرد ما تا اندازهای توان داریم، من برای فعالیت خودم سن تعریف کردم از جایی به بعد باید به جوانترها راه داد، اگر خواسته شد راهنمایی خواهم کرد.
نه اینکه صرف اصفهان باشد، در استانهای دیگر هم هست اما در اصفهان بیشتر است، ضمن اینکه این افراد که از قبل هم بودهاند محفلهای درهمتنیدهای دارند که هیچکسی اجازه ورود به اینها را ندارد، به همین دلیل هم هست که امروز میبینیم ما کادرسازی و نیروپروری نکردهایم، از بعضی از این افراد سؤال دارم که تا امروز چند نفر نیرو پرورش دادند؟ اگر از آنها خواسته شود که نیرو معرفی کنند فردی که چندین سال است باهم کار میکنند را معرفی خواهد کرد چون اجازه نداده افراد جوانتر وارد میدان شوند.
اما امروز ما به معنای واقعی کلمه نیروپروری میکنیم، ما نیروهایی را داریم که از آنها حمایت میکنیم؛ پرورش میدهیم و این اصلا بنیادی حزب ماست که از افراد صالح، توانمند، پاک دست، متعهد و معتقد به قوانین و خطوط قرمز حمایت کنیم حتی اگر عضو حزب ما نباشند، تعریف ما این است که به جای قبیلهای، اقیانوسی فکر کنیم.
فارس: نگاهتان راجع به دانشجو چیست و چه ترسیمی از شرایط فعلی بینش سیاسی فضای دانشجویی دارد و رابطه خود به عنوان یک حزب با دانشگاه چطور تعریف میکنید؟
عزتی: به عنوان یک استاد دانشگاه از فضای آموزشی و سطح علمی دانشگاهها راضی نیستم، اگر قرار باشد که با این سطح دانش و بنیه علمی کشور را تحویل دهیم که واویلا است، بعضی دانشگاهها صرفا از دانشجو شهریه میگیرد، دانشجو را از نظر بار علمی و دانشگاهی ضعیف میدانم و صدا هم به جایی نمیرسد، چون دانشگاه تبدیل به یک فضای کسب و کار شده و این به کشور ضربه زده است.
زمانی دانشجوها در دهه هفتاد حنجره ملت بودند، شهید بهشتی دانشجو را مؤذن جامعه میدانست که اگر خواب بماند نماز امت قضا میشود، امروز این نقش را نمیبینیم و باید در این خصوص آسیبشناسی کرد که آیا سیاستی بوده و خواستیم دانشجو را به انفعال برسانیم و خنثی کنیم، یا دانشجو هم مانند دگرگونیهای اجتماعی که شاهد هستیم، تغییر کرده است. دانشگاه امروز خیلی سیاسی نیست، ضمن اینکه محدودیتهایی هم در سطح دانشگاه اعمال میشود و دانشجو معتقد است به معنای واقعی کلمه آزادی بیان ندارد، شاید این عوامل باعث دلسرد شدن فضای دانشجویی شده است.
باید دانشگاه را گرم نگه داریم و دانشجو باید حرف خود را بزند، معتقدم کشور ما از دورهها و پیچها و نهالی که بوده گذشته و با چند تجمع و اعتراض دانشجویی آسیبی نمیبیند، اینها تمرین دموکراسی است، دانشجو باید فریاد بزند و ما باید گوش بدهیم تا فضای دانشگاهی زنده نگه داشته شود، دانشجوها آیندهسازان کشور هستند و طی چند سال آینده باید این نگاهها را همراه کرد، اگر با نگاه جذب حداکثری و دفع حداقلی پیش برویم میتوان به طرق مختلف دانشجو را جذب کرد.
فارس: در جمعبندی تحلیل خود به این رسیدهاید که محدودیتها باعث این اتفاق شده یا ذائقه دانشجوها تغییر یافته است؟
عزتی: میتواند بخشی یا هر دو یا عوامل دیگر هم باشد، محدودیتها بیتأثیر نیست، اگر الان دانشجوها تجمعی داشته باشند و بخواهند حرفی بزنند با آنها برخورد میشود، چون مطالبه دانشجو شنیده نمیشود، درخواستی دارد که به تجمع میرسد، حاکمیت، مدیران و دولت اصلاحطلب ما هنوز تعریف درستی از جایگاه احزاب، سازمانهای مردمنهاد و دانشجو ندارد، مسؤول یک حزب نباید برای برآورده شدن خواسته خود به دنبال مسؤول بدود، چون حزب برای کمک و همفکری آمده مسؤول هم به محض اینکه متوجه شد دبیر حزب کاری دارد باید جلو بیایند، ما زمانی که مدیر میشویم از ارتباط با احزاب یا سازمانهای مردمنهاد دوری میکنیم.
باید با مردم حرف زد و به مردم احترام گذاشت، اعتراضات و نقدهای آنها را جدی گرفت، هرچند اعتقاد دارم که این اتفاق کم کم دارد میافتد؛ الان موعود و دوره بیانیه گام دوم است، اکنون که این فضا ترسیم شده باید به معنای واقعی کلمه و نه در قالب شعار و همایش به این سمت حرکت کنیم تا در موقع و زمان مناسب این اتفاق بیفتد.
فارس: چقدر قائل به این هستید که احزاب باید در خدمت مردم باشند و چه برنامههایی اجرا کردید که جزو احزابی نباشید که یک ماه مانده به انتخابات میآیند و بعد هم میروند؟
عزتی: از زمان ورود رسمی حزب در سال ۹۶ نشان دادهایم که موسمی و فصلی و منفعل نیستیم، در هر اتفاقنظر و نقد خود را داریم و در این راه با کسی تعارف نداریم زیرا با کار حزبی همخوانی ندارد. کسی که شروع به کار حزبی میکند اول باید رفیق، همقطار و همفکر خود را که پستی گرفته نقد کند، زمانی که استاندار و شهرداری را نقد کنیم که از مجموعه خود ماست اگر فردا به هر دلیلی به کسی که همفکر من نیست نقد کنم شاید حرفم را بپذیرد.
به عنوان مثال عملکرد قوه قضائیه را قابل قبول میدانیم و از آن حمایت میکنیم با اینکه به رئیسی رأی ندادیم، جایی بوده که قلم زدیم و مطلب نوشتیم که بعضی از کارهایی که در قوهقضائیه انجام میشود کاملا اصلاحطلبانه است، اصلاح ساختار و اصلاح شبکههایی فسادی کاملا اصلاحطلبانه و مورد حمایت است.
هدا همواره با مردم همراه و همگام بوده و با وجود هم فکر و هم جریان بودن نقدهای مختلف را راحت و شفاف در حوزه مدیریت شهر بیان کرده، هرجا حقوق کارگر پرداخت نشده یا عضو شورا خارج از وظایف نمایندگی کاری کرده نقد کردیم، اگر مدیری از مجموعه شهرداری کوتاهی کرده گفتیم، در حوزه استانی اگر استاندار عزل و نصب و تصمیمی انجام داده مورد نقد قرار گرفته، ما یکی از منتقدان جدی مدیریت بحران هستیم و به عملکرد استاندار نقد کردیم که چرا برای معاونتی که باید اقتصادی باشد فردی با رشته شیمی آورده شده، چرا از فردی که شائبه بازنشستگی دارد استفاده شده و جوانگرایی نمیکنید؟ این کارها در حزب هدا صورت گرفته است و حرف مردم زده شده و سعی کردیم در این فضا حرکت کنیم.
احساس میکنیم نه استاندار نه شهردار و نه شورای شهر تا الان حتی یک بار از هیچ حزبی یا از ما صدا نزده تا نقطه نظرات احزاب و پیشنهادهای آنها را جویا شود، در جلساتی که در استانداری با حضور احزاب گرفته میشود اولینهایی که صحبت میکنند افراد حقیقی هستند که عضو هیچ حزبی نیستند.
فارس: در عرصه حقیقی مانند بحث بنزین و یا معیشت مردم که دچار مشکل شده یا سیل و زلزله و… چه نگاهی دارید؟
عزتی: به عنوان مثال در موضوع سیل به صورت رسمی کمکهای نقدی و یا در قالب اجناس انجام شد که علاقهای به رسانهای شدن آنها نبود، در زمان زلزله کرمانشاه هم حضور داشتیم و سه بار به مناطق زلزلهزده رفتیم، به این حوزهها نه به عنوان کار حزبی و تشکیلاتی بلکه به اندازه سهم خود به عنوان یک شهروند عادی حقیقی نگاه میکنیم و تلاش میشود که شائبهای به وجود نیاید.
فارس: چه نمرهای به حضور خود در بین مردم و پیگیری دغدغههای آنها میدهید؟
عزتی: مردم باید به ما نمره بدهند، ما در این حوزه سعی و تلاشمان را کردهایم زیرا ما پل ارتباطی مردم و حاکمیت هستیم تا هم حرف مردم را به حاکمیت برسانیم و هم از سمت حاکمیت در مردم اعتمادسازی کنیم، در دنیای امروز هشتگها و فضای مجازی کارکرد حزبی پیدا کردهاند و ما از طریق کانال خود با مردم در ارتباطیم. در موضوع بنزین ما حداقل مخالف نحوه اجرای کار بودیم و نسبت به آن نقد جدی داشتیم، اما آن را میپذیریم و قرار نیست با هر تصمیمی که حاکمیت گرفت مخالفت کنیم.
فارس: حزب هدا کارگروهی دارد که در حوزه مسائل روز موضوعات را بررسی کند، راهحل ارائه کند و بروز و ظهور داشته باشد؟
عزتی: در جلساتی که هر دو هفته یکبار در حزب برگزار میشود گزارشی از آنچه گذشت، اتفاقاتی که افتاده و تصمیمهایی که میگیریم مطرح میشود، یکی از کارکردهای حزب باید این کار باشد اما انگیزهها کشته میشود، باید استاندار و مدیر از ما بخواهد، یا اگر حزب دغدغهای دارد و آن را پیگیری میکند از آن استقبال شود.
به عنوان مثال پیگیر خانه احزاب هستیم، همیشه گفته میشود، جلو میرویم، قول میدهند اما نمیشود، تا کی باید وقت گذاشت و رفت و آمد، در نهایت حزب میگوید که من کار خود را انجام دادم و از دوش خود ساقط کردم، در جلسهای گفته شد خانه احزاب را شکل میدهیم اما چهار ماه گذشته و خبری از خانه احزاب نیست، این کارها خستهکننده میشود و انگیزهها را از بین میبرد. زمانی که احزاب جایگاه واقعی خود در بین مدیران پیدا کردند احزاب هم به دنبال تقویت جایگاه خود، تولید محتوا و… میروند.
فارس: فکر نمیکنید که تقویت جایگاه احزاب مقدم بر آن است که جایگاه خود را بین مدیران پیدا کنند؟
عزتی: جمله معروفی است که هرکس که خواب است را میشود بیدار کرد اما کسی که خود را به خواب زده را نمیشود، بعضی اصلا قائل به احزاب نیستند، موقعی که مدیری از احزاب حرف میزند اما مدعی آن است که عضو هیچ حزبی نیست، آیا حزب نزد این فرد جایگاهی خواهد داشت؟ اگر در تصمیمگیریها و ارائه نظرات برای احزاب جایگاهی قائل شود، حزب در این موقعیت حتماً خودش را قوی میکند، در بسیاری از موارد خواستهای که احزاب، کنشگران و سازمانهای مردمنهاد جایگاه قانونی هم دارد باز هم از آنها کمک گرفته نمیشود و یا نظرات لحاظ نمیشود.
به نظر میرسد باید در سطوح قانونگذاری و آییننامهها جایگاه احزاب مشخص و ملزم شوند در تصمیمگیریها و شوراهای اداری باید احزاب حضور داشته باشند و نظر بدهند، آن زمان حزب هم تقویت میشود و به سمت تخصص میروند در غیر این صورت در این شرایط احزابی که قصد کار کردن دارند جان میکنند، البته بماند که برخی احزاب یک شعبه کارآفرینی است و با افکار و برنامههای دیگری ایجاد شدند.
فارس: قائل به این هستید که استانداری یا دولت باید خانه احزاب را شکل بدهد؟
عزتی: هیچکدام، مسیر اداری و مکاتبات باید از طریق استانداری طی شود اما خانه احزاب باید مستقل باشد، اگر استانداری یا شهرداری به حزب خانه داد، حزب نمیتواند دیگر آنها را نقد کند، اینجاست که جایگاه واقعی احزاب مشخص میشود، حزب باید هزینه بدهد، مبلغی را با هم تعریف کنند و مستقل باشد، چرا شهرداری باید به احزاب خانه بدهد؟ اگر هم داد باید در اختیار مطلق باشد، اگر اجاره بدهند و حزب تحت فشار باشد که بتواند نقد کند یا نه، نمیشود.
ضمن اینکه خانه احزاب جای خوبی است و اطلاع دقیق داریم که افرادی از خود سیاسیون و احزاب مانعتراشی میکنند که خانه احزاب تشکیل نشود، گفتوگو و تعامل احزاب برای بعضیها نفعی ندارد، هرچه احزاب از هم دورتر شود منافع عدهای تأمین میشود.
فارس: نظرتان درباره اظهارنظر معاون استاندار که پنج ماه مانده به انتخابات وعده تشکیل خانه احزاب پیش از انتخابات مجلس را دادند چیست؟
عزتی: حدود چهار ماه پیش قرار شد این کار انجام شود اما هنوز که کاری انجام نشده است، کافی است فقط مکاتبات اداری شکلگیری خانه احزاب در اصفهان انجام شود تا در تهران پیگیریهای لازم صورت بگیرد، برای استان اصفهان جالب نیست که استانهای کوچکتر پیرامون آن خانه احزاب داشته باشند، این همان تفکر بعضی سیاسیون تأثیرگذار متعلق به دهه فلان است که اجازه تشکیل خانه احزاب را نمیدهند زیرا این فرد که در قالب حزب نیست در زمان تشکیل خانه احزاب چه نفعی میبرند؟
فارس: با اشاره به پاسخگویی احزاب در قبال دولتهایی که از آنها حمایت کردند، چقدر خود را پاسخگوی عملکرد دولت یازدهم میدانید؟
عزتی: این بحث کلی است و اگر بخواهیم در ابعاد مختلف به آن بپردازیم، معذوریم و دفاعی ندارم از دولت کنم. هرچه جلوتر آمده برای آن چیزی که دفاع کردیم و آن چه تصور میکردیم که رئیسجمهور یک شخص حقوقدان، قائل به دموکراسی و آزادی بیان است، پاسخی نداریم.
نگاه محدودنگرانه رئیسجمهور در اتفاقات اخیر قابل دفاع نیست، در موضوع بنزین تهدید سرهنگی روحانی که ما دوربین داریم و به سراغتان میآییم، اصلا نگاه خوبی نیست و اینکه رئیسجمهور بگوید من هم صبح جمعه بیدار شدم و فهمیدم بنزین گران شده توهین است، نحوه اجرای بنزین، کارت سوخت، سهمیهبندی، آثار تورمی و ارز نشان داد که دولت برنامه مشخصی ندارد.
فارس: آیا شناختی از کارنامه، عملکرد و ویژگیهای رئیسجمهور نبود؟
عزتی: معتقدم در سال ۹۶ جهانگیری باید به عنوان کاندیدای اصلاحطلبان تا آخر میماند و به هیچ عنوان موافق رفتن وی نبودم و تقریبا میشد پیشبینی کرد که وضعیت در دولت دوم روحانی به سمت نارضایتیهای حداکثری خواهد رفت.
فارس: جهانگیری چه ویژگیهایی داشت که الان در مقام معاون اول قادر به انجام آن نیست؟
عزتی: ما دولت روحانی را اصلاحطلب نمیدانیم، نقش افرادی که در دولت فعلی حضور دارند و به صورت کانون دولت را پیش میبرند را، نقش تأثیرگذاری میدانم که اگر اصلاحطلبها بودند چنین تصمیماتی گرفته نمیشد. به عنوان مثال نقش سیاست، تدبیر و تصمیمهای نوبخت، واعظی و… در ایجاد این وضعیت تأثیرگذار بوده است.
از نظر گفتمان اصلاحطلبی اگر جهانگیری آمده بود و به هر دلیل رأی نمیآورد الان جریان اصلاحات با این مقدار ریزش بدنه اجتماعی خود مواجه نمیشد و فرصت داشت که در انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری یک بار دیگر حضور داشته باشد اما با شرایط به وجود آمده موفقیت جریان اصلاحات را ضعیف میدانم.
فارس: چه قدر اتفاقات جدید قوه قضائیه را منوط به حضور آیتالله رئیسی میدانید و چقدر از قبل بوده؟
عزتی: همه را منوط به حضور رئیسی میدانم، معتقدم یک اصلاحات اساسی در قوه قضائیه شکل رفته که قابل تقدیر است، احیای هیأت منصفه بررسی جرم سیاسی و تمایز بین جرم سیاسی و امنیتی که همواره خواسته و مطالبه جریان اصلاحات بوده است که به جرائم سیاسی در حضور یک هیأت منصفه رسیدگی شود، ارتباط و تعاملات با مردم و اصحاب رسانه، در مبازره با فساد و اصلاح درون سازمانی و از بین رفتن جایگاه و تصویری که از قوه قضائیه بود مبنی بر اینکه نباید مورد نقد قرار بگیرد و… گامهای خوبی بوده که در این مدت برداشته شده هر چند که کافی نیست و باید اتفاقات بیشتری بیفتد.
زمانی به رئیسی نمره صد میدهم که برای مشاوران و معاون خود از جریان اصلاحات هم انتخاب کند، چرا در قوه قضائیه نباید از جریان دیگری باشد، آیا هیچ فردی که شاخصههای مدنظر قوه قضائیه را داشته باشد وجود ندارد؟ ضمن اینکه شاید اگر رئیسی قوه مجریه را به دست میگرفت اینقدر موفق نمیشد؛ زمانی امتیاز صد را میگیرد که این فضا را بشکند و از این جریان هم انتخاب کند، الان جریان اصلاحات قوه قضائیه را از خود نمیداند، این اتفاق باید بیفتد تا قوه قضائیه هم به سمت شایستهسالاری برود.
فارس: آینده مجموعه دستگاه قضا را چطور ارزیابی میکنید؟
عزتی: با همه سختیها و اعتراضها بنا بر وضعیتی که در بیانیه گام دوم ترسیم شده، خوشبین هستم، افق روشنی را میبینیم و مطمئنم از این دوران هم گذر میکنیم، اگر رئیسی بتواند در قوه قضائیه بخشی از سلامت، صلابت، قدرت و جایگاه واقعی را برگرداند، سلایق سیاسی در آرای قضات و جناحبندی در برخورد با فساد نقشی نداشته باشد، اولین گام را قوه قضائیه برداشته است و باید به سمتی برویم که این اتفاقات خوب در مجلس و ریاست جمهوری هم بیفتد و گامهای قوی و محکمی را برداشته شود و کشور را به جایگاهی که مستحق آن است برسانیم و در جهت افزایش رضایتمندی و همراه کردن مردم و برگرداندن سرمایههای اجتماعی تلاش کنیم.
فارس: فکر میکنید مجلس دهم شأن نظارتی و قانونگذاری خود را انجام داده است؟
عزتی: امیدوارم مجلس به جایگاه واقعی خود برسد و شاهد یک مجلس جوان به لحاظ فکری و توانمندی باشیم، حرف این است که مجلس کانون انتصاب، وام و امتیاز گرفتن و.. شده، این جایگاه مجلس نیست، مجلس باید ریلگذاری کند، مجلس به ما سبک زندگی میدهد، سبک رفتار را مشخص میکند و به مدیران و تصمیم گیران میگوید که برنامه خود را مشخص کنند، مجلس فعلی بسیار ضعیف است و اگر قرار باشد مجلس به یک مجلس منفعل و کم تأثیر برسد باید فاتحه خیلی چیزها را خواند.
فارس: چرا از مجلسهایی همچون در دورههای اول به چنین مجالسی رسیدهایم؟
عزتی: خیلی از افرادی که در آن مجلس بودند در این مجلس هم حضور دارند و مدیر هستند، با بالا رفتن سن محافظهکاریهایی شکل گرفته و موقعیتهای خود و افراد پیرامون هم باید حفظ شود، در مجلسی که تصمیم میگیرد طرحی را اجرا کند و به ناگهان همهچیز کنار میرود یک مشکلی وجود دارد، ما به مجلسی نیاز داریم که افراد چند ویژگی شخصیتی را داشته باشند و یک ارزیابی شایستگی وجود داشته باشد.
شاید باید سوای مراجع چهارگانه احراز صلاحیت مرکزی با مصاحبههای تخصصی باشد که فرد از منظر حوزه تخصصی، سلامت روان و ویژگیهای شخصیتی هم مورد ارزیابی قرار بگیرد. شاید یک شاخص ارزیابی احزاب باشند، زمانی که حزب لیستی ارائه میکند، خود حزب افراد را از فیلترهای مختلف رد میکند و خروجی قویترین فرد حزب خواهد بود. تا زمانی که تحزب به معنای واقعی کلمه وجود نداشته باشد هر کسی میتواند برای ثبتنام در انتخابات مجلس اقدام کند.
فارس: جدولی در یکی از رسانهها منتشر شده بود که در فهرست سوابق یکی از نامزدها داماد فلان مسؤول بودن را هم نوشته بود، چه مقدار سهم آقازادهها و سلبریتیها را در مجلس آتی پررنگ میبینید؟
عزتی: نگاه مردم تغییر کرده و حساس شدهاند، به نظر میرسد داماد فلانی بودن دیگر امتیاز نمیآورد و حتی نتیجه عکس میدهد، اگر فضا همینطور جلو برود شاید باید پنهان کنند که من داماد فلانی هستم، و تصور میکنم مردم این دوره به اینها رأی نمیدهند.
البته واقعیت این است که باید پذیرفت سلبریتیها بر هواداران خود تأثیر دارند، اگر احزاب حرف پخته و منطقی بزنند و نشان بدهند که دلسوز مردم و به دنبال آگاه کردن آنها هستند، اگر کارکرد احزاب و سازمانهای مردمنهاد تضعیف نشود، نگاه امنیتی از احزاب برداشته و عضویت در حزب یک امتیاز محسوب شود، فضا به دست سلبریتیها نخواهد افتاد.
فارس: حزب هدا چه مقدار فرد محور، جریان محور و تشکیلات محور است؟
عزتی: حزب هدا از حالت فردگرایی خارج شده، تصمیمات کاملا دموکراتیک است و امکان اظهار نظر برای همه وجود دارد و تابع تصمیمات جمعی است، تلاش شده که قائم به فرد نباشیم و اگر عضوی از شورای مرکزی خارج شد کار حزب از هم نپاشد.
فارس: بین تکلیف گرا و نتیجه گرا خود را جزو کدام دسته میدانید؟
عزتی: هردو، اعضای حزب هدا تکلیف را انجام میدهند اما در کارهای بزرگ به سمت نتیجه گرایی میرود البته نتیجه گرایی که در آن منافع فردی و شخصی نباشد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰