تاریخ انتشار : جمعه 12 خرداد 1396 - 5:00
کد خبر : 7000

نماز اول وقت؛ زینت بخش لحظات بندگی در رمضان

نماز اول وقت؛ زینت بخش لحظات بندگی در رمضان

نماز یکی از فریضه‌ های مهم و به عنوان دومین رکن اسلام به شمار می رود و پل ارتباطی میان خداوند و بندگانش محسوب می شود. خواندن نماز اول وقت به نوعی امر به معروف عملی است که اگر با خلوص نیت همراه باشد می تواند موجب بیداری قلوب انسان ها شده و آنان را

نماز یکی از فریضه‌ های مهم و به عنوان دومین رکن اسلام به شمار می رود و پل ارتباطی میان خداوند و بندگانش محسوب می شود. خواندن نماز اول وقت به نوعی امر به معروف عملی است که اگر با خلوص نیت همراه باشد می تواند موجب بیداری قلوب انسان ها شده و آنان را نسبت به دستورهای دینی ترغیب کند. خدای متعال در قرآن می‌فرماید: «بی‌گمان نماز بر مومنان فرض و دارای اوقات معلوم و معین است.»

مراقبت بر نماز اول وقت، روحیه ایمان را در انسان تقویت کرده و همین امر او را به نماز با حضور قلب کامل می رساند و آدمی را سرشار از محبت و معرفت الهی می کند.

نماز خواندن موجب افزایش اعتماد به نفس می شود زیرا وقتی آدمی با خدا سخن می گوید و از او یاری می جوید، پروردگار مهربان به دنبال آن به انسان مدد می رساند، زیرا خود فرموده؛ «مرا بخوانید تا استجابت کنم برای شما» و همین امر سبب می شود تا آدمی توان بیشتری در خود احساس کند که این ناشی از توکلی است که مومن به خدا دارد.

فریضه های دینی که به صورت جماعت برگزار می شوند می توانند در زندگی فردی و اجتماعی امت مسلمان آثار فراوانی داشته باشند. نماز جماعت نشان دهنده قدرت مسلمانان و الفت دل ها و انسجام صفوف آنها است.

ماه مبارک رمضان، فرصت عبادت، بندگی، راز و نیاز با معبود بی همتا به شمار می رود. در این ماه روزه داران باید با خضوع و فروتنی بیشتر، نمازها را به جا آورند و به برپایی نمازهای مستحبی بیش از پیش همت گمارند. بهترین زمان برای درک بهتر ارزش نماز، ماه مبارک رمضان است؛ زیرا افزون بر تمام آثار ذاتی نماز، پاکی و صفای نفس ویژه این ماه نصیب بنده می شود.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در … روز از ماه مبارک رمضان با توجه به اهمیت مساله نماز اول وقت و آثار آن بر زندگی فردی با حجت الاسلام «عباس رضوانی نسب» معاون آموزشی بنیاد مطهری و نماینده مجمع طلاب حوزه علمیه قم و پژوهشگر امور دینی به گفت وگو پرداخته است.

حجت الاسلام رضوانی نسب با اشاره به اینکه خواندن نماز اول وقت آثار و برکات زیادی بر روی افراد و جامعه خواهد داشت، گفت: نماز یکی از مهمترین فرضیه های الهی و دینی به شمار می رود که در تمام ادیان وجود دارد و در دین مبین اسلام نیز به نمازهای یومیه و مستحبی تقسیم شده است. خواندن نماز اول وقت به عنوان یکی از واجبات دینی محسوب می شود و افراد نباید این فرضیه الهی را یک امر فردی و خصوصی تلقی کنند و نسبت به آن سهل انگاری نشان دهند. خواندن نماز اول وقت کلید پذیرش اعمال نیک در اسلام معرفی شده که مسلمانان باید آن را به جای بیاورند به طوری که دیگر اعمال انسان نظیر بخشش، نمازهای مستحبی، صدقه و غیره با شرط قبولی نماز اول وقت مقبول واقع می شود.

معاون آموزشی بنیاد مطهری ترک نماز را از گناهان کبیره دانست و اظهار داشت: ترک نماز یکی از گناهان کبیره به شمار می رود. پیامبر اکرم(ص) در اهمیت نماز خواندن می فرمایند: «چیزی که مسلمان را کافر می کند،‌ ترک عمدی نماز واجبش است و فاصله میان ایمان و کفر، ترک نماز است.» بنابراین مسلمانان نباید نسبت به خواندن نماز خویش هیچ گونه سهل انگاری داشته باشند و هر گونه عبادت و کاری را برای رضای خداوند انجام می دهند.

ظرفیت های ماه مبارک رمضان از ۲ جهت فردی و اجتماعی قابل بررسی است، نخست بحث ارتباط شخصی انسان با خدا که در عبادات انسان نمود پیدا می یابد و فرصت ماه مبارک رمضان و روزه یکی از عباداتی به شمار می رود که انسان می تواند بیشترین ارتباط را با خداوند این عالم برقرار کند. اگر انسان بتواند ارتباط خود را با خواندن نمازهای اول وقت در غیر ماه مبارک رمضان نیز حفظ کند، اثرهای بسیاری در زندگی شخصی او خواهد داشت چون توجهی که انسان به نماز، دعا، محتوا و حقیقت آن دارد در هیچ ماه دیگری وجود ندارد. نزدیک شدن انسان به خدا از راه های مختلف باعث سازندگی نفس درون انسان می شود که تاثیرات اجتماعی هم از همین جا نشات می گیرد، وقتی آدمی تغییر می کند در عمل وی نیز انعکاس پیدا می کند. در نگاه فردی، ارتباط انسان با خداوند بیشتر می شود و آثار نماز اول وقت و روزه در وجود انسان ظاهر می شود، این اثرها در نگاه اجتماعی بیشتر خواهد بود به همین جهت در تمام امت های اسلامی به ویژه در ایران آمار آسیب های اجتماعی در این ماه به مراتب کمتر می شود.

پرستش و عبادت پروردگار حس شکرگزاری را در انسان زنده می کند و قدردانی از مقام پروردگار که نعمت های زیادی را در اختیار آدمی قرار داده نشانه شایستگی وی نسبت به تمامی الطافی به شمار می رود که حق به او ارزانی داشته است.

وی عبادت و پرستش خدا را مایه تکامل روحی انسان دانست و بیان داشت: انسان با پرستش پروردگار و عبادت وی به تکامل روحی دست می یابد و هر چه این ارتباط با معبود بیشتر شود فرد به کمال مطلق خواهد رسید و هر قدر در انجام وظایف بندگی و کارهای روزمره خویش از قدرت نامتناهی او یاری گیرد به جایگاهی می رسد که می تواند با معبودش سخن بگوید پس چه بسیار نیکو است که در این ماه مبارک پیوند خویش را با خواندن نماز اول وقت با پروردگار خود محکم تر سازد. اهمیت دادن والدین به نماز اول وقت باعث می شود که روح معنوی نماز در میان فرزندان به رشد و شکوفایی برسد. پدر و مادر در نماز خواندن الگوی مناسب برای فرزندان خود هستند و می توانند با شیوه های مختلف فرزندان خود را به این فریضه مهم تشویق کنند. پدر و مادر در ماه رمضان می بایست که کودک و نوجوان خود را دعوت و ترغیب به حضور در مساجد و اماکن مذهبی و آنان را به رعایت آداب اسلامی دعوت کنند.

نماینده مجمع طلاب حوزه علمیه قم تاکید کرد: انسان در تمام لحظات عمر حتی تا دم مرگ هم ممکن است دچار لغزش شود و خود را در گناه آلوده کند، نماز یکی از راه‌هایی است که انسان را از ارتکاب به گناه باز می‌دارد و به راه راست هدایت می‌کند. پس نماز، راه‌گشا و کلید دری است که به طرف سعادت و رستگاری باز می‌شود. در نماز به بهداشت و موضوع نظافت نیز اهمیت داده می شود در واقع نمازگزار با گرفتن چندبار وضو در شبانه روز بدن خود را از هر نوع آلودگی پاک می سازد و از این نظر نماز به بهداشت که یک امر حیاتی است کمک می کند.

این پژوهشگر امور دینی در ادامه بیان داشت: نمازهای سفارش شده در دین اسلام هر‌کدام برای خود وقت مخصوص و معینی دارند و فرد نمازگزار باید آنها را در آن اوقات بخواند، بنابراین این عبادت به وقت شناسی کمک موثری می‌کند. یکی از آثار ترک نماز، جرات پیدا کردن بر سایر گناهان است. بدین معنا که انسان وقتی نماز را که ستون دین به شمار می‏آید، ترک کند، ارتکاب گناهان دیگر برایش آسان می‏شود. پیامبر (ص) در این زمینه می‌فرماید: «تا زمانی که انسان نمازهایش را به جا آورد شیطان سراغ او نمی‏رود و هنگامی‌که آنها را ترک کند، شیطان بر او احاطه پیدا کرده و به گناهان بزرگ وادارش می‏کند.»

حجت‌الاسلام رضوانی نسب، همدلی و همبستگی را مهم ترین تاثیر نماز خواندن برشمرد و گفت: نماز در اوقات معین به جماعت نموداری از وحدت و یگانگی مسلمانان است؛ زیرا همه آنان در وقت‌های مخصوصی به اقامه نماز ایستاده و با آداب خاصی پروردگار یکتا را می پرستند، این خود نمونه بزرگی از اتحاد و یگانگی ملتی است که اسلام همه را به وسیله آن عبادت متحد و متشکل کرده است. با برپایی نمازهای جماعت در ماه مبارک رمضان روح وحدت، اتحاد و همدلی و همبستگی را می توان از صف‌های منظم و فشرده نمازگزاران مشاهده کرد.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار:مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**۹۱۱۷**۲۰۵۹**۹۱۳۱

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد