واکاوی ریشههای افزایش طلاق در لرستان
طلاق یکیاز مهمترین آسیبهای اجتماعی است که تاثیر فراوانی در به هم زدن تعادل روحی و روانی انسانها، کاهش انسجام و یکپارچگی اجتماعی و از هم پاشیدن کانون مقدس خانواده دارد؛ لذا میطلبد بهدنبال راهکارهایی برای مقابله با این معضل اجتماعی باشیم. علیرغم اینکه ازدواج یکی از شیرینترین بخشهای زندگی است اما متأسفانه برای بسیاری
طلاق یکیاز مهمترین آسیبهای اجتماعی است که تاثیر فراوانی در به هم زدن تعادل روحی و روانی انسانها، کاهش انسجام و یکپارچگی اجتماعی و از هم پاشیدن کانون مقدس خانواده دارد؛ لذا میطلبد بهدنبال راهکارهایی برای مقابله با این معضل اجتماعی باشیم.
علیرغم اینکه ازدواج یکی از شیرینترین بخشهای زندگی است اما متأسفانه برای بسیاری از جوانان این شیرینی به تلخی طلاق میانجامد و پدیده طلاق، در جامعه امروز بهعنوان یکی از آسیبهای اجتماعی مطرح میشود که ریشه در تغییر و تحولات گوناگون فرهنگی، اجتماعی، زیستی و غیره دارد که با پیچیدهتر شدن زندگی امروز، سطح آن نیز بهشدت تغییر یافته است.
یکی از عواملی که میتواند ثبات زندگی مشترک را به خطر اندازد، ضعف اقتصادی و ناتوانی مالی است؛ بنابر این شایسته و بایسته است کسیکه قدم در راه تشکیل خانواده میگذارد، به فکر کسب روزی حلال و مناسب باشد.
یکی دیگر از علل طلاق و جدایی زوجهای جوان این است که این افراد روشهای ارتباط کلامی را نمیدانند. به همین دلیل بهجای آنکه طرف مقابل خود را ببینند و درک کنند، فقط خود را میبینند.
خیلی از افراد وقتی هم که به حرف دیگری گوش میدهند، به فکر این نیستند که احساسات طرف مقابل را درک کنند؛ بلکه درصددند که خود را برای جواب بعدی آماده کنند.
اگر اختلاف بین زن و شوهر هر روز بالا گرفت باز قرآنکریم توصیه میکند که برای حل اختلاف به حکمیت تن دهند و یک نفر حَکَم (داور) از طرف مرد و یک حَکَم از طرف زن که البته باید انسانهای مجرب و عاقلی باشند و سعی کنند کار را با تدبیر جلو ببرند انتخاب شوند تا بلکه با پادرمیانی آن دو، اختلاف حل شود.
اگر به هیچ روی ادامه زندگی میسر نبود خداوند حکیم برای برونرفت از مشکلات راهی را بازگذاشته است؛ بنا بر فرموده قرآن اگر فرآیند طلاق و جدایی درست صورت گیرد و به کسی ظلم نشود، خداوند طرفین را از فضل خود برخوردار میسازد چنانکه در آیه ۱۳۰ سوره نساء نیز به این موضوع اشاره شده است.
نگاه قرآن به طلاق
در قرآن آیات طلاق بیشتر مربوط به دورانی میشود که صیغه طلاق جاری شده و زن و مرد در دوران «عده» هستند. این دوره زمانی یکیاز دورههای بسیار حساس در دوران زندگی زناشویی است که آیات بسیاری در خصوص احکام آن آمده است و تمام این آیات بیشاز آنکه به مسئله طلاق پرداخته باشد، مستقیم یا غیر مستیقم به تشویق برای بازگشت به زندگی خانوادگی اشاره کرده است.
متأسفانه امروزه زن و شوهر، وقتی در زندگی مشترک به این نتیجه میرسند که از هم جدا شوند، از همان لحظه زن، زندگی مشترک خود را رها کرده و با افرادِ محارمی غیر از شوهر خود زندگی را سپری میکند تا رسماً از یکدیگر جدا شوند؛ در حالیکه دین اسلام نهتنها این شیوه را تجویز نکرده بلکه بالاتر، حتی بعد از طلاق (رِجعی) نیز به مرد دستور داده شده که زن را در منزل خود نگه دارد تا مدت عِدّه زن تمام شود.
در کافى از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود: «چیزى نیست که خداوند حلال کرده باشد و بهقدر طلاق در نزد او مبغوض باشد و خداوند دشمن مىدارد کسانى را که زود طلاق مىدهند و زود ازدواج مىکنند».
رسول خدا(ص) نیز در این رابطه فرموده است: «تزویج کنید و به همسرى درآورید! بدانید که از بهرهمندى و خوشبختى انسان، ازدواج کردن و دادن هزینه دامادى است، و هیچ چیزى نزد خداى عزوجل محبوبتر از خانهاى نیست که در اسلام بهوسیله ازدواج آباد شود و هیچ چیزى در نزد خداى عزوجل مبغوضتر از خانهاى نیست که در اسلام بهوسیله جدایى (طلاق) ویران شود».
همچنین، امام صادق(ع) فرموده است: «خداى متعال خشم خود را نسبت به جدایى زن و مرد چندین بار بیان فرموده است» و پیامبر اکرم(ص) فرمود: «زنانىکه مالى را به شوهر خود مىبخشند تا طلاق بگیرند، منافقند».
ثبت روزانه ۱۰ طلاق در لرستان
مصطفی امانیپور، مدیرکل ثبت احوال لرستان در گفتوگو با ایکنا آمار طلاق را نگرانکننده دانست و افزود: امسال در لرستان در هر شبانهروز ۴۸ ازدواج ثبت شده در حالیکه این آمار سال گذشته ۵۲ مورد بود.
وی با بیان اینکه میانگین سن ازدواج باراولیها برای آقایان ۲۷.۶ و برای بانوان ۲۲.۸ سال است، افزود: هزار و ۸۵۱ مورد طلاق طی شش ماهه اول امسال در لرستان ثبت شده است این در حالیاست که در هر شبانهروز بهطور متوسط ۱۰ واقعه طلاق در لرستان به ثبت رسیده است.
امانیپور اضافه کرد: میانگین سن طلاق در استان برای مردان ۳۵.۴ سال و برای زنان ۳۰.۷ سال بوده است و در ۱۹۴ مورد طلاق، زوجین کمتر از یک سال با هم زندگی کردهاند.
لزوم کاهش آمار طلاق
آیتالله سیداحمد میرعمادی، نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه خرمآباد نیز در جلسه شورای فرهنگی لرستان که مهرماه امسال تشکیل شد با اشاره به آمار رو به رشد طلاق در لرستان، تقویت کانون خانواده را یک رسالت سنگین برای شورای فرهنگ عمومی دانست و اظهار کرد: امروز یکی از مصائب و مشکلات که در جامعه وجود دارد مسئله خانواده است که از هر سو مورد هجمه قرار میگیرد؛ اگر شورای فرهنگ عمومی در این زمینه اقدام نکند به نظر میرسد دچار چالش بزرگی خواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه امروز ۱۰ مشکل و چالش در خانواده وجود دارد که وظیفه شورای فرهنگ عمومی است در این زمینه برنامهریزی جدی داشته باشد، تصریح کرد: نبود زبان مشترک بین والدین و فرزندان، بالا رفتن سن ازدواج در خانوادهها، افزایش طلاق، نبود تفاهم بین زن و شوهر، تغییر در نحوه انتخاب همسر، اعتیاد میان خانوادهها که حتی به کودکان کشیده شده است، خشونت در خانواده که خیلی رواج یافته که ارمغان غرب است، خیانت و بیاعتمادی همسران، رواج دروغ بین زوجین و خانواده، فرار از منزل دختران، کودکان و پسران از جمله این مشکلات و معضلات است.
آیتالله میرعمادی با بیان اینکه آمار طلاق امروز در استان لرستان که مردمی معتقد و متدین دارد زیبنده استان نیست، اظهار کرد: ما باید تلاش کنیم که حداقل امسال بتوانیم یک پله آمار طلاق را در استان کاهش داده و یک پله آمار ازدواج را بالا ببریم.
نماینده ولیفقیه در لرستان با اشاره به اینکه نباید نقش فضای مجازی را در دامن زدن به این معضلات نادیده گرفت، اضافه کرد: آنچه مهم است این است که تقویت نهاد خانواده باید مورد توجه همه قرار بگیرد، که در این راستا باید اقدامات فرهنگی در رابطه با تقویت کانون خانواده انجام شود، ازجمله اینکه خانواده و زوجیت را مقدس و مایه آرامش، مودت و رحمت بدانیم. نوع تفکر ما راجعبه ازدواج با تفکر غرب راجعبه ازدواج از زمین تا آسمان فرق دارد.
وی ادامه داد: اقدامات آموزشی باید انجام شود که در این زمینه کارشناسان، دانشگاهها و حوزههای علمیه تحقیق کنند که چه اقدامات آموزشی در رابطه با تقویت بنیان خانواده، مسائل اعتقادی، آموزش نماز و قرآن و سبک زندگی داشته باشیم، همچنین اقدامات مشاورهای انجام شود که در جاهایی که مشاور فرد امین و کاردانی بود مؤثر بود.
عشقهای مجازی؛ یک زنگ خطر برای کانون خانواده/ثبت ۴۴۸ طلاق در هر شبانهروز در کشور
امیر علیحیدر امیری، مدرس حوزه و دانشگاه، نیز مهرماه امسال در جمع بانوان طلبه مدرسه علمیه معصومیه(س) خرمآباد با اشاره به افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج در کشور و استان، اظهار کرد: متأسفانه علاوهبر طلاقهایی که به ثبت میرسد و آمار آن موجود است ما با افزایش بیرویه طلاقهای عاطفی در خانوادهها نیز مواجه هستیم و اینها یک زنگ خطر و هشدار برای جامعه است.
وی با اشاره به ثبت یازده واقعه طلاق در هر دقیقه در کشور، افزود: طبق آمارهای ثبت شده در هر شبانهروز ۴۴۸ طلاق داریم که این یک پدیده شومی برای کشور است این در حالیاست که در سال ۵۰ تعداد ۱۶ هزار طلاق در کشور ثبت شده و در سال ۹۷ متأسفانه ۱۷۵ هزار طلاق در کشور به ثبت رسیده است که در مقایسه با رشد سه برابری جمعیت ایران از سال ۵۰ تا ۹۷ این آمار طلاق واقعاً نگرانکننده است.
در دنیایی که مراکز شیطانی با ابزارهایی همچون؛ ماهواره و اینترنت و … مشغول تولید خوراک فرهنگی مسموم برای جوانان و نسلهای جدید هستند، اگر کسی حتی پساز ازدواج از خود مراقبت نکند، در دام آلودگیهای جنسی گرفتار میشود و ادامه زندگی خانوادگیاش به خطر خواهد افتاد.
با توجه به اینکه طلاق یکیاز مهمترین آسیبهای اجتماعی است که تاثیر فراوانی در به هم زدن تعادل روحی و روانی انسانها دارد و در نهایت آثار آن در جامعه هویدا شده و منجر به کاهش انسجام و یکپارچگی اجتماعی میشود و کانون مقدس خانواده را از هم میپاشد لذا میطلبد بهدنبال راهکارهایی برای مقابله با این معضل اجتماعی باشیم.
در این بین نقش نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد و سازمان بهزیستی میتواند در کاهش آمار طلاق مؤثر باشد و با برگزاری کارگاههای آموزشی، راهاندازی واحدهای مشاوره مداخله در طلاق، آموزش مهارتهای زندگی به زوجین گامی در راستای کاهش آمار طلاق و تحکیم بنیان خانوادهها صورت گیرد.
این در حالیاست که دخالتنکردن اطرافیان، تعدیل کردن توقعات، حذف تشریفات زاید ازدواج، تعیین مهریههای مناسب، تطابق پذیری و قابلیت انعطاف زوجین میتواند زندگی موفقی را رقم زند و در مقابل همکفو نبودن زوجین از نظر طبقه اجتماعی، سطح تحصیلات، هوش، نژاد، دین، آموزهها، زبان، از دیگر علل پدیده طلاق است.
همچنین اختلافات فاحش سنی زوجین، توقعات نابجای زوجین از یکدیگر، خشم و پرخاشگری و عدم توجه به یکدیگر روابط اجتماعی ناسالم، ازدواجهای احساسی، عشقهای کورکورانه، خرافات و اعتقادات نادرست نظیر شانس و اقبال و ازدواجهای از روی ترحم نیز میتواند زمینهساز پدیده طلاق باشد.
انتهای پیام
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰