دخالت نامرتبطها در حوزه فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد/در امر به معروف و نهی از منکر ضعیف هستیم
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از یاسوج، یکی از مشکلات کنونی استان کهگیلویه و بویراحمد موضوع آسیبهای اجتماعی است که در بیشتر شهرهای استان از جمله در شهرهای مهاجرپذیری مثل یاسوج و حتی در برخی مناطق روستایی شاهد این آسیب ها هستیم. اما
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری فارس از یاسوج، یکی از مشکلات کنونی استان کهگیلویه و بویراحمد موضوع آسیبهای اجتماعی است که در بیشتر شهرهای استان از جمله در شهرهای مهاجرپذیری مثل یاسوج و حتی در برخی مناطق روستایی شاهد این آسیب ها هستیم.
اما این مشکلات و آسیبها خود دلایلی دارند که یکی از دلایل بیتوجهی به حوزه فرهنگ است و در فصل توزیع اعتبارات برای همه حوزهها پول هست الا برای فرهنگ.
هنگامی که در شورای برنامهریزی استان و شهرستانها مقدار و اندازه بودجه و اعتبارات حوزه فرهنگ را میشنویم به فکر میافتیم که با این پولهای کم چه کاری میتوان انجام داد و چه آسیب و مشکلی را میتوان از بین برد با این اعتبارات چگونه باید به جنگ طلاق و اعتیاد و خودکشی رفت.
به همین منظور از حجتالاسلام سید علیفتح میرمحمدی از کارشناسان حوزه اجتماعی و فرهنگی و مدیرکل فعلی امور اجتماعی استانداری کهگیلویه و بویراحمد برای پاسخگویی به سوالات این حوزه و بیان راهکارها در دفتر خبرگزاری فارس دعوت به عمل آوردیم که مثل همیشه صمیمی و خوشرو دعوت ما را پذیرفت و جوابگوی سؤالات در حوزه اجتماعی و فرهنگی شد.
کلیتی از وضعیت کنونی اجتماعی و فرهنگی استان بگویید؟
حوزه اجتماعی و فرهنگی حوزه گستردهای است بخشی از مسائل فرهنگی توسط دستورالعملهای اداری دنبال میشود و روندی هم داریم که در سطح عمومی تبدیل به رفتار شده است فرهنگ ناب شیعی را در استان داریم که روی این موضوع کم کار شده، استانی عشایری با مردمانی با غیرت هستیم که شرافت و غیرت آنها مثال زدنی است استانی با بیش از ۳۰۰ امامزاده که با بودن آنها فرهنگ دینی و اهل بیت جایگاهی والا در استان دارند استانی ۱۰۰ درصد شیعه که فرق و مذاهب دیگر در آن وجود ندارد.
در دفاع مقدس وقتی که جمعیت ۳۵۰ هزار نفری داشتیم بیشترین تعداد رزمندگان از استان ما بود شهدای زیادی تقدیم کردیم و فرهنگ دفاع مقدس در تار و پود مردم استان ما تنیده شده اما با همه داشتهها بخش فرهنگ در استان ما ضعیف است در این حوزه کم ورود پیدا کردهایم و مشکل دیگری هم که داریم هر آدم غیر متخصصی در حوزه فرهنگ دخالت و اظهار نظر میکند بی آنکه که کمکی به این حوزه کرده و یا قصد کمک داشته باشد هر آدمی که سایتی خوانده و مطلبی دیده در مقام اظهار نظر بر میآید.
هر چند اعتقاد دارم بنیه فرهنگی خوبی داریم و در سالهای اخیر در حوزه زیرساختهای فرهنگی هم کارهای خوبی انجام شده با همه این تفاسیر امیدوارم به بحث فرهنگ توجه جدیتری شود.
مشکل دیگر این است که باید فرهنگسازی صورت گیرد تا از همین زیرساختهای فرهنگی هم که داریم استفاده درستی شود و زمینهای برای مقابله با آسیبهای اجتماعی ایجاد کنیم.
عدهای معتقدند در بحث نماز ضعیف هستیم و از دلایل آن هم کمبود مساجد است؟
به این نتیجه نرسیدهام که در نماز ضعیف باشیم هر چند که باید تلاش کنیم با جاذبهای که فراهم میشود مساجد را پر کنیم تا به وضعیت مطلوبتری برسیم تعداد مساجد استان هم کم نیست به نسبت جمعیت اگر آمار را از اوقاف بگیرید چنین نیست برای نمونه در اکثر قریب به اتفاق روستاهای استان که ۱۷۰۰ روستا داریم مسجد وجود دارد هر چند ممکن است شکل و ظاهر آنها با آن چه ما میخواهیم تفاوت داشته باشد اما به هر صورت مسجد مکانی مقدس برای روستاییان است و با هر زحمتی که شده و با کمترین امکانات و با محرومیتهای زیادی که داریم برای روستاهای خود مسجد ساختهاند و بخش زیادی را هم دولت ساخته و کمک کرده است.
در حوزه فضاسازی برای مساجد کار شد اما کار رها شد مسکن و شهرسازی باید برنامهریزی داشته باشد اما به هر صورت در یکی دو دهه اخیر حرکت خوبی در زمینه افزایش تعداد مساجد در استان داشتیم و خیلی از محلات اکنون مسجد دارند مشکل امروز ما کمبود مسجد نیست، همکاری با مساجد است.
احساس میشود در برگزاری نماز جماعت در ادارات و دستگاهها ضعیف هستیم؟
اتفاقا وضعیت چندان هم بد نیست آموزش و پرورش تا آنجا که ما میدانیم در سطح مدارس نماز جماعت برگزار میکند که اصل کار اینجاست بسیاری از ادارات کل و دستگاهها نماز جماعت با کیفیت خوب برگزار میکنند و در کنار آن ادعیه مانند زیارت عاشورا خوانده میشود اما همان گونه که گفتم باید کاری کنیم که مردم به سوی مساجد کشانده شوند.
عدهای هم معتقدند که نسبت به ترویج فرهنگ نماز در استان از سوی مسؤولان بیتفاوتی دیده میشود؟
کمی و کاستیهایی وجود دارد اما اینکه بگویید مسؤولان نسبت به نماز بیتفاوت هستند چنین نیست جلسات خوبی برای نماز با خروجی اثرگذار در استان برگزار میشود صدا و سیما هم کارهای خوبی انجام داده و ستاد اقامه نماز فعالی داریم.
چرا دستگاهها و مسوولان فرهنگی استان در فضای مجازی حضور اثرگذار ندارند؟
فضای مجازی مبحثی پیچیده و در جای خود هم اثرگذار و هم آسیب زاست در فضای مجازی و از طریق سایتها و ماهواره از دریچه سیاسی عقاید مردم نشانه رفته است میشنویم که گروهکها در کشورهایی مثل آلبانی به صورت گسترده علیه مردم ایران و به خصوص جوانان برنامه تهیه میکنند و تلفات آن حتی از جنگ نظامی بیشتر است امروز وظیفه همه از جمله شما قلم به دستان مبارزه و مقابله و تهیه اثر جهت مبارزه با جنگ فرهنگی دشمن است.
در فضای مجازی هر کسی به فراخور وظیفه خود در حال تلاش است ما مسؤولان در فضای مجازی فعال هستیم و پاسخ میدهیم همین که در مقابل شبههها دیالوگ برقرار میکنیم یعنی که فعال هستیم.
برای مثال در زمینه ازدواج دختر ۱۰ ساله همه معتقدند که یکی از دلایل چنین مشکلاتی ضعف دستگاههای فرهنگی و رها کردن فضا به خصوص فضای مجازی توسط شما مسؤولان است چه پاسخی دارید؟
اول اینکه چنین موضوعات و مشکلاتی فقط مختص استان ما نیست ولی برجسته کردن چنین موضوعاتی در استان ما شاید بیش از سایر استانها باشد همین که جامعه استان ما در فضای مجازی نسبت به این موضوع واکنش نشان داد نشان دهنده اثرگذاری در فضای مجازی است.
عیب ما در استان این است که کارهای خوب در زمینه ازدواج و سایر اقدامات خوب در سطح جامعه دیده نمی شود و نیمه پر لیوان را نمیبینیم در جاهایی که نیاز به گفتن داریم خبری نیست و در جایی که نباید بگوییم گوش فلک را پر میکنیم.
امروزه خیلی از موضوعات تبدیل به قانون شده است و باید قبل از این که به مصادیق پرداخته شود در رسانهها و فضای مجازی چنین قوانینی برای مردم تبیین شود که خوشبختانه دستگاه قضایی در مورد اخیر وارد شد و تصمیم قانونی گرفت.
در زمینه خودکشی دفتر امور اجتماعی استانداری چه اقدام اثرگذاری داشته است وقتی میشنویم که در منطقهای تعداد خودکشیها بیاندازه بالا رفته است؟
از سال گذشته یک کارگروه تخصصی در بحث خودکشی در استان راهاندازی شد که راهکاری برای پیشگیری از خودکشی بود خودکشی در استان معلول یک سری علت هاست باید علتها را ریشهیابی و سپس مبارزه را آغاز کرد بحث صبر و تابآوری خیلی موضوع مهمی است که به بچههایمان یاد ندادهایم و آنها با کوچکترین مشکل به سراغ خودکشی میروند.
اعتبارات کم تا چه میزان در رشد این گونه آسیبها در استان اثر دارد؟
صد درصد رهبری معظم به سران سه قوه در آن خصوص تاکید داشتهاند که حسب فرمایشات معظمله به دلیل وجود مشکلاتی مثل طلاق و مفاسد اخلاقی و اعتیاد و سایر مشکلات کارهای خوبی انجام شده و اعتبارات خوبی هم آمد دستگاههای مختلف مثل آموزش و پرورش و بهزیستی و زندانها کارهای خوبی انجام دادند نیروی انتظامی و علوم پزشکی هم در حوزههایی خاص کارهایی انجام دادهاند در یکی دو سال گذشته بحث خودکشی را اولویت اول استان قرار دادیم تعداد ۷۰ کارگروه خودکشی در استان برگزار کردیم همایش و کارگاههای آموزشی در همین استان برگزار کردیم آموزش و پرورش طرحی ویژه را اجرا کرد در همه مدارس در بحث پیشگیری از اعتیاد کارهای خوبی انجام شد.
با مساجد و روحانیون ارتباط خوبی برقرار کردیم تبلیغات اسلامی پای کار است کلیه روحانیون مستقر و طرح هجرت را جمع کردیم و آموزشهای لازم به آنها جهت آگاهسازی مردم در حوزه آسیبهای اجتماعی داده شد مراکز مشاوره زیادی راهاندازی کردیم تفاهمنامههای متعددی با دستگاههای فرهنگی مثل حوزه هنری و و دانشگاه یاسوج و ثبت اسناد داشتیم که هیچ ازدواجی را بدون داشتن گواهی از مرکز مشاوره ثبت نکنند.
مرکز مشاوره قبل از ازدواج را جهت پایداری ازدواجها راهاندازی کردیم جلسات متعددی را با هیاتهای مذهبی برگزار کردیم تا مبلغین در ایامی مثل محرم و در مناسبتهای مختلف مشکلات و آسیبهای اجتماعی را برای مردم تبیین کنند.
در بقعهها و امامزادههای استان هم برنامههای خوبی جهت پیشگیری از آسیبها برگزار میشود اوقاف برنامههای خوبی دارد.
با همه این کارهایی که گفتید در آسیبهای اجتماعی از جمله در خودکشی که معضلی برای استان شده و به قولی نوعی بدنامی ایجاد شده اکنون وضعیت بهتر شده یا که اوضاع خوب نیست؟
وضعیت آسیبهای اجتماعی در استان امیدوار کننده است در خودکشی شاهد کاهش آمار هستیم در طلاق هم کاهش داریم در حوزه اعتیاد اگر کاهش نداشته باشیم افزایشی هم نداشتهایم حاشیهنشینی معضلی است که روی آن هم کار شده مراکز مشاوره و پایگاههای بهزیستی در آن جا فعال هستند کتابخانهها در حاشیههای شهر ایجاد شده مدارس با اعتباراتی ویژه در مناطق حاشیهنشین تجهیز شدند همه برنامهها در مدارس برگزار میشوند در این خصوص امور بانوان استانداری و فنی و حرفهای جهت حرفهآموزی فعالیت میکنند صندوق کارآفرینی امید برای پرداخت تسهیلات به افراد نیازمند و جویای کار اقدامات خوبی انجام داده است.
از اعتبارات تملک دارایی ۲ میلیارد تومان را به حاشیه شهرها بردیم برای تجهیز مدارس آن ها یک میلیارد تومان هزینه شد پاسگاههای مناطق حاشیهنشین را تجهیز کردیم کانونهای فرهنگی مساجد در آن مناطق فعال هستند مرکز ۱۲۳ بهزیستی در آن مناطق تجهیز شده و خانه ویژه برای فرزندان طلاق راهاندازی کردیم.
در بحث مشکلات دستگاههای فرهنگی حرف برای گفتن زیاد هست برای مثال چرا باید متولی فرهنگ و هنر استان یعنی اداراهکل ارشاد چندین ماه بدون مدیر باشد و چرا مسوولان استانی به راحتی از کنار چنین مشکلاتی عبور میکنند؟
متاسفانه مدیریتها در استان ما دستخوش مسائل سیاسی و جریانی است و معمولا وقتی قصد انتصاب کسی را دارند از حوزههای دیگر در این مسائل دخالت میکنند در جاهایی هم که باید تصمیمگیری کنند نگاههای خاصی هست که مثلا این فرد به چه کسی وابستگی دارد این روند را به شخصه اصلا قبول ندارم به حوزه فرهنگ هم باید توجه جدی شود در حوزه فرهنگ و مدیریتهای فرهنگی به آدمهای کامل و جامع نیاز داریم باید بدانیم که برخی دستگاهها جای مهمی هستند.
استاندار خودش یک شخصیت مذهبی و دغدغهمند مسائل فرهنگی و اجتماعی به خصوص در زمینه فرهنگ دینی است هر چند خیلی زمانی از مدیریت ایشان نمیگذرد اما به جد پیگیر حوزه فرهنگی هستند استاندار روی بحث مدیریتها در حال مطالعه است و شاید به دلیل سالی که انتخابات در آن برگزار میشود شاهد تغییراتی که شما دنبال آن هستید، نباشیم.
یکی از حوزههای مهم فرهنگی در استان حوزه امر به معروف و نهی از منکر است آیا تحولی در این حوزه بنا به ضرورتها احساس میشود؟
از حوزه امر به معروف و نهی از منکر خیلی راضی نیستم بیتفاوتی دیده میشود واکنشهای خوبی از افراد دیده نمیشود احساس میکنم موضوع امر به معروف و نهی از منکر در استان تنها در حد حرف زدن و شعار است.
در زمینه تبلیغات مربوط به امر به معروف و نهی از منکر ضعیف هستیم در اماکن عمومی و پر رفت و آمد یک شعار دینی هم دیده نمیشود یک نوع بیتفاوتی به دلایل مختلف در زمینه امر به معروف و نهی از منکر در استان ایجاد شده است.
نباید انتظار داشته باشیم که فقط نیروی انتظامی در این حوزه ورود پیدا کند وقتی نظارت همگانی باشد با مفاسد کمتری سر و کار خواهیم داشت.
دغدغه مسوولان و نمایندگان و چانهزنی آنها برای گرفتن اعتبارات فرهنگی را مانند سایر حوزهها از جمله حوزه عمرانی چگونه ارزیابی میکنید؟
در بحث مسائل سختافزاری فرهنگی مسؤولان استان دنبال اعتبار هستند ولی در بحث اعتبارات هزینهای در حوزه فرهنگی کمتر پرداخته شده است در حوزه فرهنگی چانهزنی برای گرفتن اعتبارات مشاهده نشده در این حوزه به اعتبارات زیادی نیاز داریم چرا که کارهای انجام نشده زیادی هست خیلی از مساجد و مدارس ما کمبودهای زیادی دارند خوشبختانه برخی از دستگاهها خوب پای کار هستند سپاه و بسیج پای کار هستند خیلی از جاهایی که وظیفه ندارند ورود پیدا میکنند در همین حاشیه شهر یاسوج در سال ۹۳ وقتی از کمبود زیرساختها گلایه میکردیم تنها دستگاهی که قول ساخت یک سالن ورزشی را داد سپاه بود و به قول خودش هم عمل کرد.
و سخن آخر این که شما هم در حوزه سیاسی فعالیت داشتهاید و اکنون هم در حوزه فرهنگی کار میکنید کار در کدام سختتر و در کدام یک شیرین تر است؟
کار در حوزه فرهنگی بسیار سختتر از حوزه سیاسی است حوزه اجتماعی و فرهنگی را خیلی دوست دارم در استان مشکلات زیادی داریم زوج جوانی که عقد و عروسی کردهاند اما خانهای برای سرپناه ندارند وقتی مشکل آنها را حل میکنی بهترین و بیشترین لذت را دارد وقتی مشکلات حوزه اجتماعی فرهنگی و ظرافت در آن را میبینم و وقتی که با یک کار کوچک مشکل مردم را حل میکنیم دیگر دلم برای حوزه سیاسی تنگ نمیشود.
سعی نکردم حوزه اجتماعی را وارد بازیهای سیاسی کنم وقتی بحث از فرهنگ و مشکلات اجتماعی میشود دیگر بحثهای سیاسی کمرنگ دیده میشوند وقتی طلاق و خودکشیها را میبینیم و مشکلاتی که مردم با آن مواجه میشوند دیگر به فکر حوزه سیاسی نمیافتیم.
گفتوگو از نسیم راوند
انتهای پیام/۸۲۰۲۴
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰