فلسفه امر به معروف و نهی از منکر قوام دین است
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا کبیری، استاد دانشگاه آزاد میاندوآب، در گفتوگو با ایکنا از آذربایجان غربی، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر در دین مبین اسلام، دارای جایگاه و اهمیت ویژه بوده و همچون نماز، روزه و زکات از ضروریات دین است
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا کبیری، استاد دانشگاه آزاد میاندوآب، در گفتوگو با ایکنا از آذربایجان غربی، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر در دین مبین اسلام، دارای جایگاه و اهمیت ویژه بوده و همچون نماز، روزه و زکات از ضروریات دین است و کسیکه لزوم وجود آن را انکار کند، جز کفار به حساب میآید.
وی افزود: پیامبر اکرم(ص) میفرمودند تا هنگامیکه امت من امر به معروف و نهی از منکر میکنند و به یکدیگر در کارهای نیک کمک مینمایند، در خیر و صلاح و خوبی خواهند زیست، ولی اگر این وظیفه مهم را ترک کنند، برکت از زندگی آنها رخت برمیبندد و بعضی بر بعضی دیگر و بدان بر نیکان مسلط میشوند و دیگر یار و یاوری در آسمان و زمین پیدا نمیکنند.
کبیری ادامه داد: پیامبر اسلام فرمودند که هنگامیکه امت من انجام وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را به یکدیگر حواله کنند و هر یک از ادای این وظیفه مهم شانهخالی کرده و بگوید که این وظیفه را دیگری باید انجام دهد، باید منتظر حوادث ناگوار و عذاب الهی باشند.
وی به خطبهای از حضرت علی(ع) اشاره کرد و گفت: علت هلاکت ملتهای پیشین و نزول عقوبتهای خداوند، این بود که به انجام معصیتها اقدام میکردند و علمای آنها، نهی از منکر نمیکردند، بنابراین شما ملت مسلمان از این جریانها عبرت بگیرید و یکدیگر را به انجام کارهای نیک وادار کنید و جلو انجام منکرات را بگیرید.
استاد دانشگاه آزاد میاندوآب تصریح کرد: فلسفه امر به معروف و نهی از منکر، قوام دین است و اگر انجام نشود دین دچار خطر و چهبسا نابودی خواهد شد و شیوه و طریقه امر به معروف و نهی از منکر بسیار امر پیچیده و حساسی است و انسان باید در مرحله اول خود اهل امر به معروف و نهی از منکر باشد و اگر اینگونه نباشد، نمیتواند دیگران را به این امر تشویق کند.
وی به داستانی از پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و افزود: روزی شخصی فرزند خود را نزد پیامبر(ص) آورد و گفت یارسولالله به فرزند من بفرمایید زیاد خرما نخورد، حضرت فرمودند که فردا بیا، شخص میگوید یارسولالله چه تفاوتی دارد امروز بفرمایید یا فردا؟ پیامبر(ص) میفرمایند که من امروز خرما خوردم و نمیتوانم به او بگویم که خرما نخور، پس شرط اول امر به معروف و نهی از منکر این است که شخص خود اهل این امر باشد.
کبیری ادامه داد: شرط دوم این فریضه مهم و الهی نیت انسان است که باید خیرخواهانه باشد و مطرح کردن خود در جامعه و هدف شوم نباشد و امر به معروف و نهی از منکر باید با زبان ملایم و نیکو انجام شود، نه با زبان تند و تهاجمی، بلکه این حس دلسوزی که در انسان ایجاد شده برای این موضوع، باید با گویش نرم مطرح شود تا اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
وی به نقش حکومت و مسئولان در ترویج امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اشاره کرد و گفت: یکی از وظایف حکومت اسلامی توجه و اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر است و قرآن در این مورد در سوره مبارکه حج آیه ۴۱ میفرماید که همان کسانیکه چون در زمین به آنان توانایی دهیم، نماز برپامیدارند و زکات میدهند و به کارهای پسندیده وامیدارند و از کارهای ناپسند بازمیدارند و فرجام همه کارها از آن خداست.
استاد دانشگاه آزاد میاندوآب بیان کرد: در حکومت اسلامی باید امر به معروف شامل مسئولان و کارگزاران و مأموران شود و کارگزاران مؤمن، پاکدست و متدین که موجب گسترس ارزشها در جامعه میشوند و اگر خود اهل این فریضه باشند، امر به معروف و نهی منکر توسط آنان نتیجه بهتری دارد و حکومت نسبت به مردم هم موظف است توجه داشته باشد و این فریضه را اجرا نماید.
کبیری افزود: معروف و منکر بودن مفهوم اجتماعی است و رفتار و گفتار رسانهها، مطبوعات، سخنرانان، نویسندگان و خلاصه نخبگان، روی معروف و منکر بودن یک موضوع بسیار مؤثر است و اگر کاری معروف یا منکر شد، خود جامعه نسبت به آن حساس و هشیار میشود و اگر نیازی به تذکر و برخورد حکومت اسلامی بود، جامعه به کمک حکومت خواهد آمد و آن را تأیید خواهد کرد.
وی ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر تنها وظیفه نیروی انتظامی و دستگاه قضائی نیست و همه مردم باید نسبت به این موضوع حساسیت و احساس مسئولیت داشته باشند و به وظیفه خود در برابر امر به معروف و نهی از منکر عمل کنند که این امر نیاز به فرهنگسازی دارد و اگر مردم این موضوع را وظیفه خود بدانند، شاهد کاهش بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی و اخلاقی در جامعه خواهیم بود.
انتهای پیام
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰