۴ غذا مخصوص «سیزده به در»؛ از رفع کمخونی تا استحکام استخوان
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، امروز سیزدهم فروردین، روز طبیعت و به اصطلاح سیزده به در است. مردم در این روز غذاهای متنوع و مختلفی را طبخ میکنند؛ در این گزارش قصد داریم شما را با غذاهایی، چون
به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، امروز سیزدهم فروردین، روز طبیعت و به اصطلاح سیزده به در است. مردم در این روز غذاهای متنوع و مختلفی را طبخ میکنند؛ در این گزارش قصد داریم شما را با غذاهایی، چون آش ترش، آش رشته، جوجه کباب و چلوکباب که از غذاهای مخصوص سیزده به در هستند آشنا کنیم.
برای بررسی خواص این غذاها و اینکه چگونه میتوان آنها را تهیه کرد با حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
مهمترین خواص آش ترش
حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مهمترین خواص آش ترش گفت: آش ترش یکی از غذاهای مخصوص سیزده به در و حاوی خواص فراوانی است؛ مصرف این غذا برای همه افراد توصیه میشود، ولی برای افرادی که قند، فشار و چربی خون دارند بسیار مفید و سودمند است.
مواد لازم آش ترش
-سبزی آش (جعفری، گشنیز، تره و اسفناج یا برگ چغندر) یک کیلو
-نخود یک لیوان
-لوبیا یک لیوان
-عدس یک لیوان
-رب انار ترش ۴ قاشق غذاخوری
-برنج نیمدانه ۲ لیوان
-پیاز داغ و سیرداغ به مقدار لازم
-روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
-آب به مقدار لازم
طرز تهیه آش ترش
-برای تهیه این غذا ابتدا نخود، لوبیا و عدس را که از قبل خیس کردهایم با آب نیمپز میکنیم.
-سپس آب را بر روی حرارت قرار میدهیم تا بجوشد.
-سبزی را پس از شستن و خرد کردن به آب جوشیده اضافه میکنیم.
-هنگامی که سبزی و آب جوش آمد، برنج نیمدانه را به آن اضافه میکنیم.
-در این مرحله حبوبات پخته شده را به مواد اضافه میکنیم.
-پیاز را درون روغن تفت میدهیم و به آش اضافه میکنیم.
-مقداری پیاز داغ و سیرداغ برای تزئین آش آماده میکنیم.
-در انتهای پخت به دلخواه رب انار ترش و نمک را به غذا اضافه میکنیم.
-هنگامی که غذا آماده شد با سیرداغ و پیاز داغ تزئین کرده و با نان تازه و سبزی میل میکنیم.
مهمترین خواص آش رشته
این محقق و پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: آش رشته یکی دیگر از غذاهایی است که در سیزده به در پخته میشود و طرفداران زیادی دارد. این غذا دارای مقادیر زیادی کلسیم و فیبر است و علاوه بر اینکه برای تقویت و استحکام استخوان و دندان مفید است، به رفع یبوست هم کمک میکند.
بیشتر بخوانید: پیشگیری از آب مروارید با یک آش خوشمزه/ مصرف این غذا بدن را عضلانی میکند
وی گفت: این آش دارای پروتئین بالایی است که موجب تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن میشود.
مواد لازم آش رشته
-سبزی آش (جعفری، گشنیز، تره و اسفناج یا برگ چغندر) یک کیلو
-نخود ۲۰۰ گرم
-لوبیا چیتی ۲۰۰ گرم
-لوبیا قرمز ۲۰۰ گرم
-عدس ۴۰۰-۳۰۰ گرم
-نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
-روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
-پیاز متوسط ۵-۴ عدد
-کشک نیم کیلو
-پیاز داغ و نعناع داغ برای تزئین
-آب به مقدار لازم
-رشته آش یک کیلو
-آرد به مقدار لازم
-گوجه به مقدار لازم
طرز تهیه آش رشته
-برای تهیه این آش باید نخود و لوبیا را از شب قبل در آب خیس کرده و چند بار آب آن را عوض کنیم تا ایجاد نفخ نکند.
-ابتدا نخود و لوبیا را به همراه آب و کمی نمک روی حرارت قرار میدهیم تا جوش بیاد.
-بعد از اینکه جوش آمد درب قابلمه را قرار میدهیم و اجازه میدهیم نخود و لوبیا با حرارت کم نیم پز شوند.
-سپس عدس و سبزی را اضافه میکنیم و اجازه میدهیم عدس مغز پخت شود.
-در این مرحله رشته آش را به مواد اضافه میکنیم و به طور مرتب با ملاقه آن را هم میزنیم تا رشته به مهم نچسبد.
-پس از نرم شدن رشتهها، حدود ۲ لیتر آب جوش به غذا اضافه میکنیم.
-آرد را با یک لیوان آب سرد خوب مخلوط کرده و به آرامی به آش اضافه میکنیم تا آرد گلوله گلوله نشود.
-پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و به همراه کمی روغن تفت میدهیم.
-در انتها کمی زردچوبه اضافه میکنیم.
-نعناع خشک را به همراه کمی روغن تفت میدهیم.
-سپس مقداری از نعناع داغ و پیاز داغ را برای تزئین آش نگه میداریم و بقیه را به آش اضافه میکنیم.
-برای آنکه آش جابیفتد باید به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنیم تا غذا با حرارت ملایم بپزد.
-کشک را به همراه کمی نمک و فلفل اضافه میکنیم و مواد آش را بهم میزنیم و بعد از ۵ دقیقه حرارت را خاموش میکنیم.
مهمترین خواص جوجه کباب
عظمایی گفت: جوجه کباب یکی دیگر از غذاهایی است که در روز سیزده به در طرفداران زیادی دارد؛ مصرف این غذا به علت داشتن پروتئین بالا موجب تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن میشود. همچنین برای افرادی که به علت داشتن غلظت خون بالا نمیتوانند از گوشت قرمز استفاده کنند بسیار مفید است.
مواد لازم جوجه کباب
-فیله مرغ ۸۰۰ گرم تا یک کیلو
-ماست ۲ قاشق غذاخوری
-پیاز متوسط ۲ عدد
-آب لیموترش تازه ۲ قاشق غذاخوری
-نمک، فلفل و زعفران به مقدار لازم
-فلفل دلمهای متوسط یک عدد
-کره محلی به مقدار لازم
-گوجه به مقدار لازم
طرز تهیه جوجه کباب
-برای تهیه این غذا ابتدا پیاز را خرد کرده و فیله را به آن اضافه میکنیم.
-زعفران، آب لیموترش تازه و ماست را اضافه میکنیم.
-فلفل دلمهای را خرد کرده و به مواد اضافه میکنیم.
-اجازه میدهیم فیله به مدت یک تا ۲ ساعت درون مواد بماند تا کاملا طعمدار شود.
-پس از سرخ شدن زغال، فیله را به سیخ میکشیم و روی زغال سرخ میپزیم.
-اگر از کتف و بال هم استفاده میشود بهتر است جداگانه پخته شوند؛ زیرا زمان مورد نیاز برای پخت آنها یکسان نیست.
-پس از پخته شدن جوجه کباب، آن را درون ظرفی ریخته و روی آن کره محلی میریزیم.
-این غذا را همراه گوجه کباب شده و برنج سرو میکنیم.
بیشتر بخوانید: غذایی سنتی که انرژی تان را دوبرابر میکند
مهمترین خواص چلوکباب
عظمایی اظهار کرد: چلوکباب دارای خواص فراوانی است، اما یکی از مهمترین خواص آن تقویت عمومی بدن، افزایش گلبولهای قرمزخون و رفع کمخونی است.
مواد لازم چلوکباب
-گوشت چرخکرده نیم کیلو
-پیاز متوسط ۳-۲ عدد
-نمک، فلفل، دارچین و زردچوبه به مقدار لازم
-زعفران دمکرده ۱/۴ استکان
طرز تهیه چلوکباب
-برای تهیه این غذا ابتدا گوشت را ۲ بار چرخ میکنیم.
-پیاز را رنده میکنیم و آب آن رامیگیریم.
-پیاز رنده شده را به گوشت اضافه میکنیم و خوب ورز میدهیم.
-سپس ادویهجات و زعفران دمکرده را به مواد اضافه میکنیم.
-پس از آنکه کاملا مواد را ورز دادیم، به آن استراحت میدهیم.
-مواد را به سیخ میکشیم و درون یخچال قرار میدهیم تا جابیفتد.
-کباب و گوجه را روی زغال سرخ شده میپزیم.
-پس از پخت، همراه گوجه کباب شده و برنج یا نان میل میشود.
نکته: در برخی از سلیقهها به گوشت چرخکرده، سینه مرغ هم اضافه میشود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰