تاریخ انتشار : جمعه 12 مرداد 1397 - 1:19
کد خبر : 38114

اصفهان| مهارت‌های زندگی؛ حلقه گمشده زندگی زوج‌های جوان

اصفهان| مهارت‌های زندگی؛ حلقه گمشده زندگی زوج‌های جوان

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از شهرضا، رشد طلاق یکی از مهم‌ترین آسیب‌های اجتماعی کشور در سال‌های اخیر محسوب می‌شود و آمارها در این زمینه نگران  کننده است. افزون بر مورد فوق، این آمار وقتی تلخ‌تر می‌شود که در کنار ثبت طلاق‌ها و از

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم از شهرضا، رشد طلاق یکی از مهم‌ترین آسیب‌های اجتماعی کشور در سال‌های اخیر محسوب می‌شود و آمارها در این زمینه نگران  کننده است. افزون بر مورد فوق، این آمار وقتی تلخ‌تر می‌شود که در کنار ثبت طلاق‌ها و از هم پاشیدگی بنیان خانواده‌ها، شاهد کاهش ازدواج‌ها نیز هستیم.

کاهش آمار ازدواج و ولادت در شهرضا

رئیس اداره ثبت و احوال شهرضا در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به ثبت وقایع چهارگانه شهرستان شهرضا در سه ماهه نخست سال ۹۷، اظهار داشت: در سه ماهه نخست سال ۹۷، ۲۷۴ ازدواج ثبت شده که این آمار در مدت مشابه سال گذشته ۲۸۶ ازدواج بوده است.

علی رضا صدری با بیان اینکه وفات در سه ماهه نخست امسال ۱۹۷ مورد بوده که در مدت مشابه سال قبل ۲۲۳ وفات ثبت شده است، گفت: در سه ماهه نخست امسال ۵۶۵ ولادت ثبت شده که این آمار در سه ماهه سال ۹۶، ۶۰۱ واقعه بوده و این آمار نشان می‌دهد که سه ماهه نخست امسال با کاهش ازدواج، تولد و وفات در شهرضا روبه‌رو بوده‌ایم.

وی با بیان اینکه نبود دفتر طلاق در شهرضا سبب شده که آمار دقیق از طلاق نداشته باشیم، بیان کرد: یکی از مهم‌ترین نارسایی‌های حوزه ثبت احوال شهرضا نبود دفتر طلاق در این شهرستان شهرضا است و به همین دلیل آمار و اطلاعات دقیقی از میزان طلاق‌های به وقوع پیوسته در شهرضا وجود ندارد و افراد متقاضی به شهرهای اطراف مراجعه می‌کنند.

ازدواج تحت تاثیر اوضاع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است

رئیس اداره ثبت احوال شهرضا با اشاره به اینکه ازدواج تحت تاثیر اوضاع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه بوده و افزایش و کاهش، میزان، نوع و عوامل موثر بر آن ارتباطی تنگاتنگ با شرایط جامعه دارد، بیان کرد: ازدواج همچون هر پدیده اجتماعی دیگری دارای هنجارهایی است که این هنجارها نسبت به هر جامعه‌ای و نیز هر مقطع زمانی متفاوت است.

وی با بیان اینکه کاهش ازدواج در کل کشور به ویژه در نیمه دوم سال ۹۶ مورد بحث کارشناسان قرار گرفته است، اظهارداشت: در سال‌های گذشته وقتی بحث کاهش ازدواج پیش می‌آمد اولین نکته موضوع اقتصادی و کمبود شغل و امکانات مطرح می‌شد.

صدری با اشاره به تحقیقات انجام شده درباره علل کاهش ازدواج، بیان کرد: مهم‌ترین موضوعی که مورد بحث برای کاهش ازدواج در کشور قرار گرفته موضوع بی‌رغبتی و از بین رفتن انگیزه در جوانان در تشکیل خانواده مطرح شده که چند عامل دارد.

وی با بیان اینکه نخستین مورد بی‌رغبتی در ازدواج جوانان ترس از طلاق بوده است، افزود: مشکلات اقتصادی جامعه مانند بیکاری و کمبود درآمد از علل دیگر کاهش ازدواج است.

رئیس اداره ثبت احوال شهرضا با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل کاهش ازدواج در جامعه از بین رفتن ارتباط بین جنس مذکر و مؤنث است، بیان کرد: هم‌خانگی و هم‌زیستی در جامعه در حال ترویج است.

وی با بیان اینکه ترس از طلاق از سال ۹۱ شروع به رشد منفی ازدواج کرد که از منفی یک شروع و در حال حاضر به بالای ۲۰ درصد رسیده است، تصریح کرد: در سال‌های گذشته درصد بالایی از طلاق‌ها در دوران عقد بوده و در سال ۹۶ آمار طلاق از دوره عقد به زندگی‌هایی با عمر ۱۵ سال تغییر کرده است.

صدری با بیان اینکه ایران مانند سایر کشورهای جهان سوم در مرحله گذار از سنت به مدرنیته است که تغییرات اجتماعی وسیعی را در همه پدیده های اجتماعی از جمله در ازدواج و همسرگزینی ایجاد کرده است، تصریح کرد: وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ سبب شد که تغییراتی در جامعه به وجود آید و تقش اجتماعی زنان در جامعه و گرایش آنها به تحصیلات بالاتر و داشتن شغل در بیرون از منزل افزایش یابد.

روند کاهش جمعیت در شهرضا باید بررسی شود

 فرماندار شهرضا با بیان اینکه باید روند کاهش جمعیت در شهرضا بررسی شود که این امر به دلیل آمار بالای مهاجرت و یا کاهش زاد و ولد بوده است به تسنیم، گفت: ازدواج و طلاق به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار در میزان موالید یکی از مهمترین و اساسی‌ترین رویداد‌های اجتماعی است.

علی اصغر رفیعی‌نژاد با اشاره به اینکه یکی از عوامل کاهش ازدواج در جامعه عدم آمادگی روحی و روانی و تربیتی جوانان برای ازدواج است، گفت: امروزه فردگرایی در ازدواج یکی از مهمترین دلایل کاهش فرزند آوری است، به طوری که علاوه بر این موضوع توسعه اقتصادی کشور نیز در نرخ فرزندآوری موثر است.

وی با بیان اینکه بازی‌های سنتی و قدیمی سبب آمادگی فرزندان برای ازدواج می‌شد، امروز خانواده‌ها تک فرزندی شده و امور تربیتی فرزندان به بیرون از نهاد خانواده سپرده شده است، افزود: اسباب‌بازی‌های امروز هیچ سنخیتی با زندگی آینده و تربیت بچه‌ها ندارد.

فرماندار شهرضا با بیان اینکه امروز جوانان بر اثر احساسات ازدواج می‌کنند و نمی‌دانند چگونه باید رفتار کنند، تصریح کرد: تربیت و آموزش از نهاد خانواده به سایر نهادها مانند آموزش و پرورش و صدا و سیما سپرده شده و ارتباط والدین با فرزندان برای آمادگی روحی برای ازدواج بسیار کاهش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه ازدواجی که بر اثر احساسات باشد به طلاق منجر می‌شود، افزود: دقت در انتخاب‌ها و رعایت حدود اخلاقی، اجتماعی و عرفی در ازدواج می‌تواند در کاهش طلاق مؤثر باشد بنابراین امور پژوهش دانشگاه‌ها و آموزش و پرورش می‌توانند در این راستا کمک بزرگی به شهرستان شهرضا کنند.

ازدواج باید بر اساس معیارهای حقیقی انجام شود

رئیس اداره بهزیستی شهرضا با اشاره به دلایل طلاق به تسنیم، گفت: عوامل متعددی سبب افزایش طلاق در جامعه می‌شود، از جمله عدم تعهد اخلاقی زوجین نسبت به یکدیگر، عدم امنیت شغلی و اجتماعی، حاکمیت هیجان و احساس به جای عقلانیت در تصمیم گیری‌ها، مهریه‌های بالا و اختلافات روانی و شخصیتی زوجین از علل طلاق است.

سید علی موسوی با بیان اینکه تفاوت‌های شخصیتی و فرهنگی و عدم مسئولیت‌پذیری زوجین و مهمتر از همه عدم پایبندی به آموزه‌های دینی، از دلایل دیگر طلاق است، بیان کرد: فقدان مهارت‌های عاطفی و ارتباطی، ازدواج مجدد، اعتیاد، شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، فاصله گرفتن از فرهنگ اسلامی و ایرانی و شتاب گرفتن به سمت فرهنگ وارداتی، فراموش کردن جایگاه والدین و عدم استفاده از تجارب و نظرات آنان، توجه به تجملات و مادیات بخشی از دلایل افزایش طلاق در جامعه امروزی است.

وی با اشاره به اهمیت مشاوره پیش از ازدواج، تصریح کرد: از آنجایی که ازدواج امر مهم زندگی هر انسانی است و باید بر اساس معیارهای حقیقی انجام شود، کشف خصوصیاتی چون صداقت، سلامت، مسئولیت‌پذیری، تعهد متقابل از جمله وظایف متخصصان است، بنابراین مراجعه به مشاوران قبل از ازدواج درصد اعتماد زوجین را نسبت به یکدیگر بالا می‌برد.

رئیس اداره بهزیستی شهرضا با اشاره به فعالیت اورژانس اجتماعی از سال ۱۳۸۸ در شهرضا، اظهارداشت: در این مرکز به زوج‌های متقاضی طلاق و افراد دارای اختلاف خانوادگی حاد، زنان و دختران در معرض آسیب اجتماعی یا  آسیب دیده اجتماعی، افرادی که قصد خودکشی دارند یا اقدام به خودکشی کرده‌اند، خدمات و مشاوره ارایه می‌شود.

وقوع ۱۶۶ طلاق توافقی در شهرضا

وی با بیان اینکه در سال گذشته ۶۸۴ نفر برای طلاق توافقی به اورژانس اجتماعی مراجعه کردند که ۳ هزار و ۶۰۶ جلسه تخصصی گرفته شد، افزود: در سه ماهه نخست امسال با توجه به این‌که ۲۷۴ واقعه ازدواج در شهرضا انجام شده، ۱۶۶ طلاق توافقی نیز در این مدت در شهرستان شهرضا با مراجعه با اورژانس اجتماعی انجام شده است.

موسوی با بیان اینکه تسهیل در ازدواج بهتر از تقویت گشت ارشاد است، گفت: در سال ۱۳۹۶ تعداد هزار و ۵۷۲ نفر شامل ۸۹۴ زن و ۶۱۰ مرد در مرکز اورژانس اجتماعی شهرضا پذیرش و ۷ هزار و یک خدمت تخصصی در راستای رفع مشکلات خانوادگی به این افراد داده شده است.

وی با بیان اینکه از اواخر دهه ۵۰ و اوایل دهه ۶۰ با رشد تولد روبه‌رو بوده‌ایم، بیان کرد: با افزایش زاد و ولد تقاضای اشتغال افزایش یافت، توقع دختران برای ادامه تحصیل و ازدواج بالا رفت و هزینه‌های بالای ازدواج، ترس از ازدواج را افزایش داد و سبب شد که ازدواج با کاهش روبه‌رو شود.

رئیس اداره بهزیستی شهرضا با تأکید بر این‌که در آموزش‌های پیش از ازدواج باید حس مسئولیت‌پذیری را افزایش داد، تصریح کرد: آموزش پیش از ازدواج باید از دبیرستان‌ها آغاز شود و قانون اخراج دانش‌آموز متأهل در مدارس باید حذف شود.

وی با بیان اینکه کاهش انتظارات از زندگی مشترک باید پایین بیاید، تصریح کرد: در حال حاضر خانواده‌ها به دکور زندگی بیشتر از اصل زندگی توجه می‌کنند و جهیزیه‌های آن چنانی به دختران می‌دهند در صورتی که مهارت‌های زندگی را بی‌توجه از کنار آن می‌گذرند.

موسوی با اشاره به علل کاهش ازدواج بین جوانان، گفت: معاشرت‌های غلط با جنس مخالف سبب شده است که زمینه ازدواج بین جوانان کاسته شود و افزایش طلاق فضای ناامیدی را بین جوانان ایجاد می‌کند.

دیدگاه پسران و دختران مجرد درباره ازدواج

زهرا یک کارمند که حقوق مکفی دارد، او در  مورد ازدواج به خبرنگار تسنیم گفت: در شرایط کنونی یافتن همسر مناسب دشوار شده است زیرا آقایان بیشتر تمایل دارند، همسران شاغلی را برای ازدواج برگزیدند تا بتوانند از زیر بار مسئولیت و به قولی نان‌آوری صرف برای خانواده، شانه خالی کنند و بخشی از مسئولیت خود را بر دوش زنان بگذارند.

مهرداد که مجرد و ۴۸ ساله است و علاوه بر شاغل بودن، مسئولیت نگهداری از والدین بیمارش را بر دوش دارد، می‌گوید: در تمام طول زندگیم مجبور بودم از خواهران کوچکترم مواظبت کنم و کمک خرج خانواده باشم، این مسئولیت سبب شد که نتوانم به موقع ازدواج کنم و الان نیز برای ازدواج بسیار دیر شده است.

علی که ۳۰ ساله، مجرد و بیکار است، گفت: کارشناس ارشد هستم اما هنوز شغل دائمی ندارم، با برخی شرکت‌ها قراردادهای موقتی بسته‌ام اما این شرایط تضمین کننده ازدواج و قبول مسئولیت نیست و ترجیح می‌دهم در قید و بند ازدواج قرار نگیرم.

وی گفت: سن ازدواج در دختران و پسران افزایش یافته است که دلایل آن به ترتیب اهمیت شامل بیکاری پسران و نبود امکانات اقتصادی برای قبول مسئولیت در زندگی، نابرابری حقوق زن و مرد در قوانین ازدواج، تزلزل و نداشتن قدرت تصمیم گیری برای ازدواج، ناآگاهی کافی دختران و پسران در مورد مسئولیت‌های خود پس از ازدواج و فرزندآوری است.

کاهش آمار ازدواج زنگ خطری بزرگ‌تر از رشد آمار طلاق است

کم شدن آمار ازدواج زنگ خطری چه بسا بزرگ‌تر از رشد آمار طلاق است و زمزمه‌های آن از سال‌های قبل‌تر شروع شده است که اگر باز هم صدای آن شنیده نشود، رکوردزنی آن را باید در سال‌های بعد شاهد باشیم و در سوگش بنشینیم، از آگاهی خانواده‌ها گرفته تا خود زوجین و از طرف دیگر برنامه‌های بهبود معیشت از جانب دولت شاید بتواند آمار ثبت ازدواج را بالا ببرد، اما چه کسی است که نداند موضوع نگران کننده کم شدن آمار ازدواج در کنار افزایش طلاق تبعات بسیار دیگری در پی داشته و خواهد داشت که همین لحظه هم اگر برای آن فکری نشود، فردا دیر است.

کسب مهارت زندگی هرچند به آسانی و در یک بازه زمانی کوتاه به دست نمی‌‌آید اما دلیلی برای تاخیر در ازدواج نیز نیست، یکی از راهکارهای آمادگی جوانان برای ازدواج آموزش اصولی مهارت‌‌های زندگی مشترک در طول دوره دبیرستان و دانشگاه است تا جوانانی که به سن ازدواج می‌رسند با آگاهی و دانش وارد زندگی مشترک شوند.

البته پس از ازدواج نیز زوجین باید در نظر داشته باشند که تکامل و رشد در کنار یکدیگر با گذشت و مهربانی به وجود می‌‌آید و زن و شوهر در کنار هم هم و پا به پای یکدیگر به سمت زندگی ایده آل حرکت کنند.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد