تاریخ انتشار : چهارشنبه 18 بهمن 1396 - 5:06
کد خبر : 23202

واکاوی مساله قدس و بررسی شفافیت در رسانه ها

واکاوی مساله قدس و بررسی شفافیت در رسانه ها

**قدس، پایتخت صلح ادیانهمایش «قدس، پایتخت صلح ادیان» در محکومیت اقدام ترامپ در انتقال سفارت آمریکا از تل ‌آویو به بیت ‌المقدس در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد. «ابوذر ابراهیمی ترکمان» رییس سازمان ارتباطات اسلامی گفت: با اینکه صلح در تمام ادیان به آن توجه می شود اما امروز اتفاق‌ های عجیبی در

**قدس، پایتخت صلح ادیان
همایش «قدس، پایتخت صلح ادیان» در محکومیت اقدام ترامپ در انتقال سفارت آمریکا از تل ‌آویو به بیت ‌المقدس در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

«ابوذر ابراهیمی ترکمان» رییس سازمان ارتباطات اسلامی گفت: با اینکه صلح در تمام ادیان به آن توجه می شود اما امروز اتفاق‌ های عجیبی در جهان در حال رخ دادن است و ما در عمل می ‌بینیم صلح توسط مدعی های آورنده صلح زیر پا گذاشته می‌شود.

ترکمان ادامه داد: مدعی ها تاسیس سازمان ملل و جامعه جهانی؛ منشور سازمان ملل را آشکار زیر پا می‌گذارند. اگر در گذشته چنین رفتارهای پنهانی صورت می‌گرفت امروز آشکارا ملت‌ها را تحقیر می‌کنند.

رییس سازمان ارتباطات اسلامی اظهار داشت:‌ هموطنان یهودی، مسیحی و زرشتی در هشت سال دفاع مقدس نشان دادند که پشت کشور می‌مانند و همگی شهید تقدیم این خاک کرده‌اند. آنها همیشه کنار ما بودند و هموطن ما هستند. جمع شدن امروز ما اینجا یعنی نشان دهیم اختلافی میان ما نیست و با هم همگام و هم ‌قدم هستیم.

«عباس عراقچی» معاون وزیر امورخارجه تاکید کرد: متاسف هستیم که موضوع جهان اسلام به جای قدس شریف معطوف به مسایل دیگر در جهان اسلام شده است. ما هر گونه تلاش برای جلب توجه به جهان اسلام در موضوعی به غیر از فلسطین و قدس را محکوم می کنیم.

عراقچی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی تهدیدی برای جهان اسلام است تصریح کرد: باید فلسطین را به عنوان موضوع اول جهان اسلام زنده نگه داشت و حضور ادیان مختلف در اجلاسی مانند این اجلاس و مشارکت آنان بسیار مهم است. معرفی قدس به عنوان پایتخت صلح برای جهان و اینکه بیت المقدس جزو جدایی ناپذیر جهان اسلام و فلسطین است را باید همیشه مدنظر داشت.

حجت ‌الاسلام «محمد محمدی گلپایگانی» رییس دفتر مقام معظم رهبری در ادامه بیان داشت: در صدمین سالگرد ننگین بالفور که موجب پیدایش رژیم اشغالگر و جعلی صهیونیستی در سرزمین فلسطین شد، با اقدام رییس جمهوری آمریکا مبنی بر اعلام انتقال سفارتخانه خود از تل آویو به بیت المقدس، جهان شاهد بالفور جدیدی بود.

حجت ‌الاسلام محمدی گلپایگانی توضیح داد: اقدامی که هر چند از سر استیصال و درماندگی در منطقه غرب آسیا و به طور مشخص به خاطر شکست در سوریه و عراق بود، ولی نشان دهنده عمق دشمنی استکبار جهانی با ادیان الهی است.

رییس دفتر مقام معظم رهبری رییس دفتر مقام معظم رهبری گفت: اقدام ترامپ تجاوز آشکار به هویت قدس و ارزش های دینی و عقیدتی عموم ادیان و به ویژه مسلمانان بوده که این اقدام نابخردانه از طرف پیروان ادیان متخلف در سطح جهان محکوم است.

«خاخام یونس حمامی لاله ‌زار» مرجع دینی کلیمیان ایران اظهار داشت: اورشلیم یکی از تاریخی‌ترین و مقدس‌ترین مکان‌های جهان است. پیروان ادیان ابراهیمی در قداست اورشلیم اشتراک نظر دارند. بیت‌المقدس همواره به عنوان یکی از نقاط مهم تلاقی ادیان ابراهیمی مرکز توجهات جهانی بوده است. یهودیان، مسیحیان و مسلمانان و سایر ادیان می توانند در کنار هم در این شهر زندگی کنند.

یونس حمامی لاله‌ زار تاکید کرد: آینده صلح منطقه و حتی صلح جهانی به تحقق همزیستی مسالمت آمیز ادیان ابراهیمی بستگی دارد. بیت المقدس جایی است که فرهنگ و ادیان با هم تلاقی می کنند و مسلم است در این زمینه نیاز به تلاش همگانی است.

«مولوی اسحاق مدنی» نایب‌ رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی توضیح داد: این جلسه اگر هیچ دستاوردی نداشته باشد تنها جمع شدن نمایندگان ادیان مختلف کنار هم برکات و نتایج زیادی برای جهانیان خواهد داشت.

مولوی اسحاق مدنی با بیان اینکه اماکن مقدسی برای یهودیت و مسیحیت در قدس وجود دارد، تصریح کرد: مسلمانان از ۲ جهت این شهر را مقدس می دانند یکی اینکه به واقعه عظیمی اشاره می کند، خداوند پیامبر خود را از مکه به این سرزمین برد، این رفتن قبل از هجرت پیامبر بود. قدس نخستین قبله مسلمانان است و در آنجا پیامبر به معراج رفتند، اینها علت هایی است که ما این شهر را گرامی می داریم و آن را مقدس می شماریم. مساله دوم وجود پیامبران در آن شهر است.

**سینما اگر باشد
شست نقد و بررسی کتاب «سینما اگر باشد» تالیف «احمد طالبی ‌نژاد» در سرای اهل قلم برگزار شد.

«احمد طالبی ‌نژاد» منتقد و مولف سینما درباره سابقه انتشار «سینما اگر باشد» گفت: سینما اگر باشد» در دهه ۷۰ با نام «در حضور سینما» از طرف بنیاد سینمایی فارابی منتشر شد و چند سالی پس از انتشار نایاب شد که تصمیم به بازنشر آن گرفتم.

طالبی ‌نژاد در ادامه افزود: درباره پژوهش‌هایم هم باید این نکته را متذکر شوم که امروز تحقیق با وجود اینترنت بسیار راحت‌تر شده و با یک جستجو در فضای مجازی به حجم وسیعی از اطلاعات می‌توان دست یافت. اما در زمان من برای یک خط خبر باید به ده‌ ها نفر تلفن می‌زدیم و با چند نفر ملاقات می‌کردیم. برای گردآوری این کتاب هم بیشتر تلاش‌هایم میدانی بود. پس از آماده‌شدن دوباره این کتاب، شخصی در بنیاد سینمایی فارابی، مانع انتشار این کتاب در بنیاد شد و به قول خودشان صلاح ندانستند که این کتاب در آن‌جا منتشر شود. به همین سبب تصمیم گرفتم این کتاب را با نام دیگری در یک انتشارات دیگر راهی بازار کنم.

نکته اصلی من در این کتاب درباره عامل اصلی مطرح شدن سینمای ایران بعد از انقلاب است. تمام مطالب این کتاب نتیجه تحقیق های میدانی و کتابخانه ‌ای من بوده و سعی داشتم که استقلال خودم را هم حفظ کنم.

«خسرو دهقان» مدرس و منتقد سینما و عضو هیات داوران جشنواره فیلم فجر درباره سابقه فعالیت‌ های طالبی نژاد توضیح داد: هدف من از شرکت در رونمایی، معرفی کتاب و اندیشه‌های طالبی نژاد و تاثیر اندیشه‌های او بر مخاطبان این کتاب است. او در همه زمینه ها فعال بوده و انسانی چند وجهی است. مستند ساز، مدرس، صاحب ‌امتیاز مجله هفت، و سردبیر مجله فیلم و سینما بود.

دهقان در ادامه افزود: بعد از ۱۳۵۷ خورشیدی کل سینمای ایران مانند مجروحی بود که گوشه خیابان افتاده و فارابی برای این مجروح و مریض یعنی سینمای ایران، حکم برانکارد و اورژانس را داشت.
عضو هیات داوران جشنواره فیلم فجر در ادامه افزود: حرف حساب این کتاب این است که ما در مقطع انقلاب می‌خواهیم سینما داشته باشیم یا نه. این مساله در پی صحبت بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران و تاسیس فارابی حل و در پی رواج تفکرهای عرفانی،منجر به ساخت فیلمی مانند «خانه دوست کجاست» شد.

وی از خصوصیت های اخلاقی و صداقت طالبی نژاد در عرصه نقد گفت و درباره ارزش این کتاب یادآور شد: این کتاب تنها وقایع‌ نگاری سینمای بعد از انقلاب نیست و بند بند آن از ذهن تحلیل‌گر مولف بیرون می‌آید. این کتاب روزنامه نیست که به سالشمار اتفاقات بپردازد. نقد و نظر موجود در این کتاب هم بدون ملاحظات است و به نظرم برای هر محققی و تحلیل‌گر سینمای ایران، خواندنش واجب است.

**فلسفه و فرهنگ
نشست «فلسفه و فرهنگ» در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
«عبدالله صلواتی» دانشیار دانشگاه شهید رجایی تهران با بیان اینکه از آنجایی که ما زیست جهانی ـ محلی داریم نه زیست صرفاً جهانی یا زیست صرفاً محلی، برای بازاندیشی مستمر فرهنگی و توجه جدی به مسأله فرهنگ چاره‌ای نداریم جز اینکه به میراث فکری و فرهنگی ایرانی توجه ویژه داشته باشیم، توضیح داد: بنابراین حصر نظر به فیلسوفان و متفکران غربی نمی‌تواند مواجهه کارآمدی با مسأله فرهنگ باشد. همچنین، با حصر نظر به فیلسوفان و متفکران ایرانی نمی‌توان به اثربخشی درباره فرهنگ اندیشید.

صلواتی ادامه داد: در مسأله فرهنگ، انسان حضور جدی دارد و منظور از انسان و توجه به او فیزیک انسان نیست، بلکه انسان، یعنی ذهنیات آدمی، کنش‌های او، تجربه‌های شخصی و تاریخی او، مواریث فرهنگی و دانش ‌های بومی. بنابراین برای توجه جدی به مسأله فرهنگ باید به دانش‌های بومی توجه جدی کنیم.

این مدرس دانشگاه یادآور شد: آنچه باید مبنای فرهنگ و حقوق بشر باشد امر انضمامی و عینی است که همان وجود بوده و وجود به حسب عوامل علمی و رفتاری و زمان تطورها و ظهورها انواع متفاوتی دارد و این تفاوت‌ ها باید در عرصه فرهنگ به آن توجه شود.

وی با بیان اینکه دین به عنوان منبع یا مرجع از مؤلفه‌های مهم فرهنگ است، عنوان کرد: انسان در مسأله فرهنگ، یا در مولفه‌های رنگارنگ فرهنگ حضور دارد یا جهت دهنده به آن‌ها است. بنابراین، با توجه به اینکه ما چه تلقی و تعریفی از انسان داشته باشیم و چه انتظاری از او ترسیم کنیم و با توجه به اینکه انسان را یکدست و واحد نوعی بدانیم یا متنوع و کثیر نوعی، مؤلفه‌های فرهنگی همانند: هنجارها (سنت‌های عامه، آداب، شعائر و اخلاقیات، نمادها، نقش‌ها، بینش‌ها، ارزش‌ها، علوم و فنون، و ساختارها) متفاوت جلوه می‌کنند.

**شفافیت و رسانه
نشست «شفافیت و رسانه» با رویکرد بررسی چالش آزادی رسانه ها در مبارزه با فساد، در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

«احمد توکلی» نماینده سابق مجلس شورای اسلامی از منظر دینی به بررسی این موضوع پرداخت و گفت: در دین مقدس اسلام تمام عبادت ها شأن خود را دارند اما امام علی (ع) می‌فرماید: اگر امر به معروف و نهی از منکر را یک طرف و طرف دیگر همه عبادت ها را بگذارید، همانند یک اقیانوس در برابر رطوبت است. پس بالاترین حد مربوط به امر به معروف و نهی از منکر بوده که متوجه حکومت است و این موضوع یک مسوولیت عمومی دارد. اگر این امر واجب را مسلمانان انجام دهند باید مقدم های آن فراهم باشد. امر به معروف و نهی از منکر اطلاعات می‌خواهد. اگر مردم بدانند دولت چه می‌کند شرط اول نظارت را دارند.

توکلی ادامه داد: اطلاعات را رسانه‌ ها تأمین می‌کنند. در نتیجه اگر از منظر دینی اطلاعات را رسانه‌ها بدهند، نباید مواخذه شوند.. در جامعه اسلامی ناچاریم به رسانه‌ ها میدان دهیم و آن‌ها را آزاد بگذاریم. البته ذات رسانه اشتباه ‌پذیر است ولی این فرصت برای ذی نفع وجود دارد که به مسایل پاسخ دهد و اگر جواب ذی‌ نفع منتشر نشود، جرم اتفاق افتاده است.

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: برای شفاف شدن به آزادی رسانه ‌ها نیازمند هستیم زیرا مانند نوری است که بر مسایل می ‌افتد و وضعیت را روشن می‌کند. ما باید به رسانه ‌ها نگاه مثبت داشته باشیم چون قصد آن‌ها خدمت رسانی است.

«مهدی محسنیان راد» استاد ارتباطات تأکید کرد: ریشه مشکل فساد در اداره جامعه است نه مبنای متون رسمی دین مثل قرآن. شاید یکی از علت‌ های دیگر این باشد که سهم عمده ‌ای از این کشورهای اسلامی مستعمره بوده‌ اند، هر چند در این میان ایران جزء معدود کشورهایی بوده که مستعمره نبوده است.

محسنیان راد با توضیح درباره وظایف رسانه‌ها گفت: رسانه کارش این است که صدا را به جای دورتر برساند. آنچه در قرآن هم از آن یاد شده و می‌گوید صدایتان را بلند نکنید مگر اینکه به شما ظلم و ستمی شده باشد. تا کی رسانه ‌ها نباید بلند صحبت کنند؟

«محمود صادقی» نماینده مجلس شورای اسلامی و رییس فراکسیون شفاف سازی با ارایه گزارشی از یکی از مقاله‌ های سازمان شفافیت در ۲۰۰۰ میلادی گفت: در این گزارش شمایی از چارچوب لازم در هر کشور برای پیشگیری از فساد طراحی شد. هر کدام از ستون ‌ها در هر کشور ویژگی‌ هایی را بیان کرده است. در قسمت رسانه‌ ها برای رسانه ‌های مستقل و آزاد سه معیار اصلی به نام چارچوب قانونی، مالکیت رسانه‌ ها، روزنامه‌نگاری تحقیقی در نظر گرفته شده است.

صادقی با اشاره به اصل ۲۴ قانون اساسی مبنی بر اینکه نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر اینکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشد، تفصیل آن را قانون معین می‌کند، بیان داشت: من همیشه می‌گویم اصل بر آزادی است و قیود آن استثناء هستند. یکی از اصول لازم آزادی رسانه‌ها و نقش رسانه‌ها در افزایش آگاهی عمومی است. به نظر می‌رسد قانون اساسی چنین نگاهی به مطبوعات و رسانه‌ها دارد.

رییس فراکسیون شفاف سازی یادآور شد: قانون اساسی، نظام جمهوری اسلامی را پروسه ‌ای تکاملی می ‌داند و معتقد است رسانه‌ ها نقش مؤثری در این مسیر ایفا می‌کنند. همچنین قانون مطبوعات و قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات هم این نقش را برای رسانه‌ ها در نظر گرفته است.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**۹۳۷۰**۹۱۳۱
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد