تاریخ انتشار : شنبه 13 آبان 1396 - 5:42
کد خبر : 16350

سه رویکرد در مواجهه با انتصاب فرزند مسئوول ارشد دفتررهبری توسط شهردار اصلاح‌طلب

سه رویکرد در مواجهه با انتصاب فرزند مسئوول ارشد دفتررهبری توسط شهردار اصلاح‌طلب

پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهران کریمی- فرزند یکی از مسئولان ارشد دفتر رهبری توسط نجفی شهردار اصلاح‌طلب تهران به سمتی منصوب می‌شود. این انتصاب در فضای رسانه‌ای بازتاب یافته و موجی از نقد و انتقاد و البته تخریب درباره‌ی تصدی مسئولیت‌های گوناگون قبلی و فعلی این فرد و همچنین شایستگی یا عدم شایستگی‌شان برای حضور

پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهران کریمی- فرزند یکی از مسئولان ارشد دفتر رهبری توسط نجفی شهردار اصلاح‌طلب تهران به سمتی منصوب می‌شود. این انتصاب در فضای رسانه‌ای بازتاب یافته و موجی از نقد و انتقاد و البته تخریب درباره‌ی تصدی مسئولیت‌های گوناگون قبلی و فعلی این فرد و همچنین شایستگی یا عدم شایستگی‌شان برای حضور در این مسئولیت‌های دولتی به راه می‌افتد.

مشخصا ۳ جریان و رویکرد را در مواجهه با این مسئله می‌توان مورد شناسایی قرار داد:

ضدانقلاب:

مانند همیشه هر موضوعی را به اصل جمهوری اسلامی و ولایت فقیه نسبت داده و از این موضوع نهایت سوء‌استفاده را برای پیشبرد رویکرد تخریبی خود کرده و می‌کنند.

عدالت‌خواهانِ انحرافی:

این جریان که طیف متنوعی هم دارد در ادامه‌ی رویکرد انحرافی خوده به این ماجرا نگریسته و آن را به عنوان دلیلی برای اثبات ادعاهای خود مطرح کردند.

انقلابی‌ها:

سکوت یا دفاع کردند.

در اینجا به دنبال نقد رویکرد جریان‌های ۱ و ۲ نیستم اما درباره‌ی عملکرد جریان انقلابی در این موضوع حرف‌هایی هست. به نظر می‌رسد از زاویه‌ی مبانی فکری و اعتقادی نظام اسلامی هر دو رویکرد سکوت و دفاع، غلط و موجب خسارت است. توجه به چند نکته برای اصلاح رفتار جریان انقلابی در اینگونه مسائل ضروری به نظر می‌رسد:

۱- جایگاه بی‌بدیل اصلِ «امر به معروف و نهی از منکر»

رهبر انقلاب درباره‌ی این موضوع فرموده‌اند: «امر به معروف و نهی از منکر حوزه‌های گوناگونی دارد که باز مهمترینش حوزه مسؤولان است؛ یعنی شما باید ما را به معروف امر، و از منکر نهی کنید. مردم باید از مسؤولان، کارِ خوب را بخواهند؛ آن هم نه به صورت خواهش و تقاضا؛ بلکه باید از آنها بخواهند. این مهمترین حوزه است.» (۱۳۷۹/۰۹/۲۵) اگر سخن دیگر رهبری درباره‌ی امر به معروف و نهی از منکر را هم دقیق بخوانیم که فرمودند: «بزرگ‌ترین معروفها در درجه‌ی اوّل عبارت است از ایجاد نظام اسلامی و حفظ نظام اسلامی.» (۱۳۹۴/۰۱/۰۱) آنگاه می‌توانیم فهم صحیحی از مسئله پیدا کنیم.

قطعا نهی از منکر برای رفع نابسامانی‌ها و اشکالات، اقدامی ضروری و اساسی برای حفظ و تقویت نظام اسلامی است. حتی در فرض حکومت معصوم (علیه السلام) نیز احتمال بُروز اشکال و نابسامانی از سوی افراد وجود دارد. نقد اسلامی و ضابطه‌مندِ رویه‌های نادرست و رفتارهای غلط کمک به نظام اسلامی است. هیچگاه در بیانات و سیره‌ی امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای سراغ نداریم نقد و نهی از منکر را «مذموم» و «ممنوع» دانسته باشند بلکه تقویت این روحیه را برای صیانت از هویت، جهت‌گیریِ اسلامی و سلامت و کارآمدی نظام اسلامی ضروری دانسته‌اند. اگر موضوعات اینچنینی را ذیل اصل امر به معروف و نهی از منکر و در جهتِ رفع اشکالات و تقویت نظام ببینیم آنگاه از سردرگمی، انفعال و توجیه‌تراشی نجات می‌یابیم.

۲- قطعا عملکرد درست در این زمینه نیازمند رعایتِ الزامات و قیود و شروطی است:

اولا باید نگاه کلان و جبهه‌ای داشت و ولو با چند واسطه در «پازل دشمن» بازی نکرد. به تعبیر مرحوم علی صفایی حائری: «باید مواظب بود که حق طعمه باطل نشود؛ که باید حق به گونه ای مطرح شود که باطل بهره نگیرد و باطل آن گونه کوبیده شود که حق بهره‌مند گردد.»

ثانیا نباید بین نهی از منکر و نقد منصفانه با افشاگری‌های غیرشرعی و تهمت و بازی با آبروی افراد و… خلط کرد.

ثالثا (و در اینجا در آسیب‌شناسی رویکرد نامناسب جریان انقلابی) نباید به بهانه‌ی تضعیفِ جریان حق و نگرانی از رعایت حدود شرعی و اخلاقی نقد و مطالبه‌گری را «تعطیل و بایکوت» نکرد.

۳- اساسا «سکوت» در چنین فضایی که رسانه‌های اجتماعی و فضای مجازی اینچنین گسترده و اثرگذار هستند تقریبا بی‌معنا است. بدتر اینکه سکوت در اینجا حداقل از زاویه‌ی افکار عمومی به معنای «رضایت» و «تأیید» محسوب می‌شود. علاوه بر اینکه برخی‌ انقلابی‌ها رویکرد دفاع از این موضوع را در پیش گرفته و در توجیه، کل نکات و نقدهای مطرح شده را ذیل افشاگری غیرشرعی دسته‌بندی کردند. این در حالی است که اصل این انتصاب (و همچنین سایر موارد مطرح شده) در فضای رسمی صورت پذیرفته و طبیعتا نقد آن نیز باید در فضای عمومی مطرح شود.

۴- از نگاهی دیگر نیز تعطیلی نقد و نهی از منکر و سکوت به ضرر اسلام و انقلاب است. اولا همه‌ی نابسامانی‌ها متوجه اصل نظام و رهبری خواهد شد و ثانیا اینکه جریانات ناصالح پرچم‌دار نقد و عدالت‌خواهی می‌شوند. اتفاقی که این روزها و در خلاء جریان منسجمِ معتقدِ انقلابی در این حوزه به روشنی نمایان شده است.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد