تاریخ انتشار : یکشنبه 19 اردیبهشت 1400 - 16:49
کد خبر : 111910

سایه مصوبه تازه شورای نگهبان بر مباحث انتخاباتی

سایه مصوبه تازه شورای نگهبان بر مباحث انتخاباتی

روز ۲۸ خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدت‌ها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهره‌های شاخص جریان‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش می‌برند. این گزارش آخرین

روز ۲۸ خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدت‌ها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهره‌های شاخص جریان‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش می‌برند.

این گزارش آخرین رخدادها در خصوص انتخابات پیش رو طی شبانه‌روز گذشته را به صورت جمع‌بندی ارائه می‌کند. تازه‌ترین اخبار در مورد تحولات و رویدادهای مرتبط با برگزاری انتخابات و آخرین مواضع نهادهای مسئول در این امر، تشکل‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی انتخابات را در این گزارش می‌خوانیم.

آخرین مواضع نهادها در ارتباط با انتخابات

* قائم مقام دبیر شورای نگهبان: تلقی سیاسی از مصوبه اخیر ناشی از بی‌اطلاعی و شاید اغراض دیگر است

«سیامک ره‌پیک» قائم مقام دبیر شورای نگهبان، هدف مصوبه این شورا برای ساماندهی ثبت‌نام‌ داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را ضابطه‌مند کردن این موضوع دانست و گفت: مصوبه جدید بازنگری، مصوبه سال ۹۶ شورای نگهبان و سیاست‌های کلی انتخابات ابلاغی رهبری معظم انقلاب است.

ره‌پیک گفت: سال ۹۵ رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست‌های کلی انتخابات را ابلاغ کردند که در یکی از این بندها شورای نگهبان مکلف شده بود تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای رجل سیاسی مذهبی،  مدیر و مدبر بودند را انجام دهد. سال ۹۶ شورای نگهبان براساس این ابلاغ مصوبه‌ای را گذراند و رجل سیاسی، مذهبی، مدیر و مدبر بودند را تعریف کرد و شرایط و ضوابط کلی را  طبق این سیاست‌ها برای داوطلبان ریاست جمهوری اعلام کرد.

وی ادامه داد: این مصوبه در سال ۹۶ در شورای نگهبان تصویب شده است و تقریبا همین مصوبه‌ای که در حال حاضر مطرح شده است بخش عمده آن همان مصوبه سال ۹۶ است. مصوبه سال ۹۶،  پیرو اصول قانون اساسی و سیاست‌های کلی انتخابات مراحل قانونی خود را گذراند.  مجلس یازدهم براساس همین مصوبه شورای نگهبان حدود یکسال این موضوع در دستور کار قرار داد و آنرا چند بار در صحن مجلس مطرح کرد و این شرایط چندگانه را به‌شکل جزیی براساس نظراتی که شورای نگهبان داشت تصویب کردند و  طرح مجلس به شورای نگهبان آمد.

به گفته قائم مقام دبیر شورای نگهبان، این تاریخچه را برای کسانی که مطلع نبودند گفتم که توجه کنند این موضوع قدمتی چند ساله دارد. همه تلاش کردند و  حتی در سیاست‌های کلی انتخابات هم دنبال رفع اشکالات و نواقص بودند یعنی در ثبت نام‌ها و عدم دقت در ورود افراد به این حوزه راه حل‌هایی را پیش بینی شد بنابراین کاملا این موضوع یک امر طبیعی اداری و حقوقی در کشور است و تلقی سیاسی بودن آن، به این دلیل است که شایداطلاعی از این گردش کار و سوابق نداشتند البته ممکن است اغراض دیگری هم باشد.

*رئیس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور: ۱۵ مرجع می‌توانند در بررسی صلاحیت داوطلبان شوراها اعلام نظر کنند

«سیدحمیدرضا کاظمی» با بیان اینکه در بررسی صلاحیت‌های داوطلبان بدون توجه به گرایش‌های سیاسی به پرونده و نظر مراجع قانونی توجه می‌کنیم، گفت: در بررسی صلاحیت داوطلبان شوراهای شهر و روستا علاوه بر مراجع چهارگانه، ۱۱ مرجع دیگر هم می‌توانند اعلام نظر کنند.

کاظمی با اشاره به ملاک هیات نظارت برای بررسی صلاحیت داوطلبان، اظهار داشت: ملاک هیات‌های نظارت برای تایید صلاحیت داوطلبان با استناد به مدارک مراجع چهارگانه است اما در ماده ۴۹ قانون انتخابات شوراها به صراحت آمده است که هیات اجرایی موظف است به منظور احراز شرایط مذکور درباره هر یک از داوطلبان عضویت در شورای اسلامی شهر حسب مورد از مراجع ذیربط از قبیل اداره اطلاعات، نیروی انتظامی، دادگستری، ثبت احوال استعلام کند.

وی خاطر نشان کرد: مستندات این نهادها در مورد داوطلبان برای ما حجت  است و از این دستگاه‌ها می‌خواهیم که نظرات خود را همراه با پرونده به هیات نظارت استان‌ها و نهایتا به هیات مرکزی نظارت ارسال کنند که هیات مرکزی نظارت بتواند با حجت شرعی، اسناد و مدارک در مورد داوطلبان تصمیم گیری کند.

*انتشار مصوبه شورای نگهبان درباره معیارهای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری

متن کامل اصلاحیه مصوبه شورای نگهبان جهت «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» منتشر شد.

بر اساس بندهای اول و دوم ماده یک، رجال مذهبی، رجالی هستند که آگاهی لازم به دین اسلام و مذهب تشیع داشته و تدین و تقیدشان به انجام شعائر و مناسک دینی در زندگی فردی و اجتماعی از برجستگی ویژه‌ای برخوردار باشد، به‌گونه‌ای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند. رجال سیاسی، رجالی هستند که قدرت تحلیل و درک آن‌ها از مسائل و پدیده‌های سیاسی به جهت آگاهی عمیق‌شان از مسائل سیاسی اجتماعی اعم از داخلی و بین‌المللی و حضورشان در صحنه‌های سیاسی به‌نحوی باشد که همواره مصالح نظام اسلامی و معیارهای اصیل انقلابی در عملکرد آن‌ها لحاظ شده باشد، به‌گونه‌ای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند.

*اطلاعیه پنجم هیأت نظارت بر انتخابات و  اعلام مدارک لازم برای ثبت نام داوطلبان در انتخابات ریاست جمهوری

اطلاعیه شماره ۵ هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری صادر شد.

از احزاب و  تشکل‌های اصولگرا چه خبر؟

*آغاز فعالیت پویش مردمی دعوت از رئیسی برای انتخابات ریاست جمهوری

«رحیم لیالی» دبیر شورای هماهنگی پویش مردمی دعوت از آیت‌الله رئیسی با اشاره به اهداف و راهبردهای این پویش مردمی گفت: در آستانه پنجمین دهه فعالیت و عمر انقلاب اسلامی نیاز به دولت تحول خواه و نوآور برای تداوم راه انقلاب بیش از پیش احساس می‌شود آیت‌الله رئیسی از چهره‌ها و ذخایر برجسته انقلاب اسلامی است که می‌تواند کشتی انقلاب را به سوی سر مقصد اصلی خود هدایت کند.

لیالی ادامه داد: با توجه به استقبال عمومی و اقبال اقشار مختلف مردم در دعوت از آیت‌الله رئیسی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری و به منظور تقویت این دعوت و پویش ها و اثربخشی آنها با کمک تعدادی از دلسوزان نظام و انقلاب پویش سراسری دعوت از ایشان برای حضور در انتخابات را تشکیل داده‌ایم.

آخرین اخبار از احزاب و تشکل‌های اصلاح‌طلب

*دبیرکل حزب اتحاد ملت و انتقاد از مصوبه شورای نگهبان

«علی شکوری راد» در آیین رونمایی از برنامه جامعه قدرتمند – دولت توانمند حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، با اشاره به مصوبه اخیر انتخاباتی شورای نگهبان، گفت: جناح اصولگرا دارای تشتت بسیاری است بر همین اساس نهادهای حاکمیتی نقش اجماع ساز را برای جناح اصولگرا ایفا می‌کنند. 

وی افزود: ما در انتخابات گذشته از آقای روحانی حمایت کردیم و این حمایت مبتنی بر دستاوردهای ایشان بود اما در دوره دوم به دلیل خروج آمریکا از برجام دولت دچار تحریم اقتصادی شد. طبیعتاً بسیاری از برنامه‌های در دست اجرا،‌ اجرایی نشد. دستاورد دوم دولت آقای روحانی، عدم خروج ایشان از برجام بود که فرصت احیای مجدد برجام را داد. امیدواریم بتوان با مذاکرات و تصویب FATF با افزایش مشارکت مردم در انتخابات مواجه شویم.

*دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش منطقه فارس: شورای نگهبان باید فراجناحی باشد

«جمیله کریمی» در مصاحبه‌ای با اشاره به جایگاه شورای نگهبان گفت: شأن قانون‌گذاری متعلق به قوه مقننه هست و شأن شورای نگهبان نیز در قانون اساسی با کارکردهایی چون؛ نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، خبرگان، مراجعه‏ به‏ آراء عمومی‏ و همه‏­‌پرسی‏  و همچنین  نظارت بر مصوبات مجلس و تفسیر قانون اساسی است.

دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش منطقه فارس هم‌چنین با بیان اینکه اصولگرایان همیشه در نهادهای نظارتی میدان دار اصلی هستند، در صورتی که فصل سوم قانون اساسی تصریح دارد که همه جریان ها و شهروندان در مقابل قانون باید از حقوق برابر برخوردار باشند، بر لزوم فراجناحی بودن شورای نگهبان تاکید کرد.

*اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌ها؛ شورای نگهبان اجازه قانونگذاری ندارد

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور با انتشار بیانیه‌ای تاکیدی یادآور شد: طبق قانون اساسی، وضع قانون در اختیار مجلس شورای اسلامی است و شورای نگهبان اجازه قانون گزاری ندارد. باید توجه داشت سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری تناقضی با قوانین کشور ندارد و بهانه ی اجرای آن سیاست ها، اختیارات فراقانونی به هیچ نهادی نمی‌دهد.

دربخش دیگری از این بیانیه آمده است: طبق بند ۱۰-۲ سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری، شناسایی اولیه توانایی‌ها و شایستگی داوطلبان در مرحله ثبت‌نام باید به شیوه‌های مناسب قانونی صورت پذیرد که مجرای آن جز مجلس شورای اسلامی نیست. همچنین طبق بند ۱۰-۵ همان سیاست ها، تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان صورت میگیرد اما این مسئله مربوط به مرحله ی بررسی و تشخیص احراز صلاحیت نامزدهاست و دلیلی بر ایجاد محدودیت برای ثبت نام کنندگان نیست.

*عضو جبهه اصلاحات ایران: تا امروز جز سه نفر همه داوطلبان در جلسه جبهه اصلاحات حاضر شده‌اند

«صفر اسلامی» سخنگوی انجمن اسلامی معلمان به خبرنگار ایرنا گفت: همه گزینه های اصلاحات جز ظریف، جهانگیری و عارف به جبهه اصلاحات آمده و در وقتی که در اختیار داشتند، برنامه و نظر خود را ارائه دادند.

*سخنگوی جبهه اصلاحات ایران: پس از پایان گفت و گوها، مجمع عمومی تصمیم خود را اعلام می‌کند

«آذر منصوری» در گفت‌وگویی در خصوص ارائه برنامه نامزدها به جبهه اصلاحات ایران، گفت: جلسه گفت‌وگو و ارائه برنامه کاندیداها ادامه دارد و تاکنون  آقایان مصطفی تاجزاده، محمود صادقی، مسعود پزشکیان، محمد شریعتمداری، محمد صدر،  محسن هاشمی، صادق خرازی، عباس آخوندی و مصطفی کواکبیان  و  همچنین خانم‌ها شهیندخت مولاوردی و زهرا شجاعی برنامه‌های خود را ارائه و به پرسش‌های اعضای مجمع عمومی پاسخ دادند.

سخنگوی جبهه اصلاحات ادامه داد: این گفت‌وگوها طبق برنامه ادامه دارد و پس از پایان این گفت‌وگوها مجمع عمومی تصمیم خود را اعلام خواهد کرد. وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا خبر حضور محمدجواد ظریف در جلسه امروز جبهه اصلاحات ایران صحت دارد، گفت: خیر چنین خبری صحت ندارد.

*رونمایی از برنامه‌ حزب اتحاد ملت ایران برای انتخابات ریاست‌جمهوری

از برنامه «جامعه قدرتمند – دولت توانمند» حزب اتحاد ملت ایران اسلامی رونمایی شد. حزب اتحاد ملت از برنامه خود برای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با حضور علی شکوری‌راد دبیرکل حزب اتحاد ملت و محسن میردامادی معاون سیاسی دبیر کل رونمایی کرد.

*سخنگوی حزب اتحاد ملت: تحقق شعار ایران برای همه ایرانیان هدف اصلی برنامه حزب است

«حسین نورانی نژاد» در جلسه رونمایی از برنامه انتخاباتی حزب اتحاد ملت، اظهار کرد: تحقق هدف و شعار ایران برای همه ایرانیان و احساس کرامت، عدم تبعیض، آرامش و رفاه هدف اصلی این برنامه است که از طریق برنامه ریزی برای تحقق اهداف مذکور دنبال می‌شود و در آن یکپارچگی سیاسی و مدیریتی نهادهای مشابه و موازی، تناسب میان اختیارات و پاسخگویی نهادها، اعمال شفافیت و گزارش‌دهی به افکار عمومی سامان می‌یابد.

ثبت نام در مجمع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مساجد