صنعت دارویی در مسیر کاستن از تعارض بین طب سنتی و مدرن حرکت می کند

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری مهر، در آستانه روز میلاد امام اول شیعیان و روز پدر، اولین فاز مجتمع تولیدی فرآورده‌های گیاهی دکتر کرد افشاری روز چهارشنبه ششم اسفند ۹۹ در محل این کارخانه افتتاح شد. محمدحسن عصاره دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری […]

به گزارش مجمع رهروان امر به معروف ونهی از منکر استان اصفهان به نقل از خبرگزاری مهر، در آستانه روز میلاد امام اول شیعیان و روز پدر، اولین فاز مجتمع تولیدی فرآورده‌های گیاهی دکتر کرد افشاری روز چهارشنبه ششم اسفند ۹۹ در محل این کارخانه افتتاح شد.

محمدحسن عصاره دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمود خدادوست معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، جعفر میرفخرایی رئیس انجمن تولیدکنندگان فرآورده‌های گیاهی، محمدرضا شمس اردکانی؛ استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی، عیسی منصوری معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهمانان مدعو این مراسم افتتاحیه بودند.

محمدحسن عصاره دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به رتبه پنجم ایران به عنوان یکی از کشورهای مرکز تنوع گیاهی، گفت: بسیاری از خانواده‌ها، جنس‌ها و گونه‌های گیاهی در کشور ما وجود دارند و تنوع اقلیمی باعث تنوع پوشش گیاهی ایران شده و نعمت بزرگی در اختیار کشور ما قرار داده است. بسیاری از گونه‌هایی که امروز به عنوان غذا می‌شناسیم ابتدا گیاه وحشی بوده‌اند و بعداً با آشنایی انسان به غذا تبدیل شده‌اند. تنوع گیاهی و گونه‌ها امکان و ظرفیت زیادی در اختیار کشور ما قرار داده است.

وی در ادامه اضافه کرد: اینکه خدا چنین امکانی در اختیار ما گذاشته، کافی نیست و ما باید دست به تولید بزنیم و بتوانیم از این گونه‌ها استفاده‌های متفاوت داشته باشیم. همان‌طور که زعفران می‌تواند در تولید رنگ، عطر، طعم غذا و حتی عصاره دارویی به کار گرفته شود. صرف شناختن گیاه کافی نیست پو باید بتوانیم با ارتقا دانش از گیاهان موجود، بهره‌برداری بهینه داشته باشیم.

عصاره، ارزش افزوده را یکی از نکات مهم در فرآوری گیاهان دارویی و خوراکی عنوان و اضافه کرد: با این‌که نعناع را به عنوان یک سبزی خوراکی می‌شناسیم، می‌توان ۴۵ محصول با مولکول‌های مشخص از آن به دست آورد که هرکدام در صنایع مختلف مانند داروسازی، عطریات، آرایشی و بهداشتی و…، استفاده می‌شوند و ارزش‌افزوده بالایی ایجاد می‌کند. باید چنین مجتمع‌هایی در ایران بیشتر راه‌اندازی شوند و ضمن اشتغال‌زایی در اقتصاد مؤثر باشند. نام برنامه امروز به درستی افتتاح فاز اول است و امیدوارم فاز بعدی، راه‌اندازی تجهیزات پیشرفته و تولید فرآورده‌های متفاوت باشد.

عیسی منصوری معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: صنایع مرتبط با انسان شرایط ویژه‌ای دارد، ابتدا هدف‌گذاری اولیه صنعت دارویی تولید بیشتر فرآورده‌ها بود، در مرحله دوم کیفیت مدنظر قرار گرفت و در مرحله سوم ضمانت کیفیت اهمیت پیدا کرد. اما امروز این سوال مطرح می‌شود که محصولات تولیدی چقدر به طبیعت انسان نزدیک است و هم‌خوانی دارد.

وی در ادامه افزود: به نظر می‌رسد صنعت دارویی روز به روز بیشتر به سمت طبیعی شدن می‌رود که شاید تعارض طب سنتی و جدید را کم کند. تعداد کشورهایی که به طب سنتی اهمیت داده‌اند به ۱۰۷ رسیده است مکه در این حوزه دپارتمان رسمی هم دارند. ما تا پیش از این گیاهان خام را داشتیم، الان به عرقیات رسیده‌ایم و امیدواریم در مرحله عصاره و محصولات نهایی پیشرفت بیشتری داشته باشیم.

منصوری، تأثیر فرآوری و تغییر از عرضه خام به محصولات متفاوت را یک عامل مهم در بزرگ شدن اقتصاد عنوان و با مثالی از حوزه زنبورداری اضافه کرد: اندازه صنعت زنبورداری ما حدود ۳۰۰ میلیارد تومان بود و در سال‌های اخیر تولید ژل رویال از ۳۰۰ کیلو به حدود ۵ تن رسید تا این‌که به سمت استخراج زهر و بعد استحصال میلیتین رفتیم که هر میلی‌گرم ۱۱۴ میلیون دلار است و در تولید داروهای ضدسرطان به کار می‌رود و با چنین تغییری اندازه اقتصاد کاملاً عوض شد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آمادگی دولت برای تسهیلات ویژه به کارآفرینان خبر داد و گفت: امیدوارم چنین تغییری در حوزه گیاهان دارویی هم رخ بدهد ما آمادگی داریم تا اگر مرکزی برای حمایت از این کار شکل بگیرد و مرکز شما قرارداد مشخص با کشاورزان داشته باشد، آنها را آموزش دهد و دریافت محصولات استاندارد را به ما اعلام کند، در این فرآیند کشاورزان می‌توانند پول محصول را از بانک بگیرند و چنین خریدهایی بدون سقف خواهد بود.

لزوم توسعه تولید فرآورده‌های گیاهی

محمدرضا شمس اردکانی استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی، با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی تهران اولین دانشکده طب سنتی را تأسیس کرد، از کسانی که در این زمینه مؤثر بوده‌اند به نیکی یاد کرد و افزود: چنین تجربه‌ای در ایران وجود نداشت و ما نیازمند سه حوزه مدیریتی بودیم و باید پس از برنامه‌ریزی‌های اولیه و تدوین سرفصل آموزشی، اساتید مسلط در این زمینه وارد دانشگاه می‌شدند و تدریس می‌کردند.

به گفته وی، «استاد اصفهانی، استاد ناظم، استاد عبادیانی، استاد کشاورز و استاد مینایی کسانی بودند که ما را یاری کردند و پس از چند سال دکتر کرد افشاری که هم پزشک و هم علاقه‌مند و فعال حوزه طب سنتی بود، به این مجموعه پیوست و دوره دکترای تخصصی طب سنتی را هم در این دوره دریافت کرد.

شمس اردکانی با یادآوری اهمیت علم و دانش و نیز جایگاه طب سنتی ایران، ادامه داد: علم باید نافع باشد و گرنه پیشرفت نخواهد داشت. گامی که دکتر کرد افشاری برداشته، در همین مسیر است ولی امیدوارم به همین مجموعه بسنده نکند و به کارخانه بزرگی تبدیل شود که محصولاتش را به منطقه و حتی دنیا صادر کند.

وی در پایان افزود: امیدوارم صنایع تولید فرآورده‌های گیاهی ما به جایی برسند که کشور ما مرکز تحقیق و توسعه در این حوزه باشد.